⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

02 Μαΐου 2017

Pseudorhipsalis amazonica [Ψευδοριψαλίς η αμαζόνειος]

Κοινή ονομασία: Αμαζόνειος Ψευδοριψαλις[6], Purple Rhipsalis[2]
Διώνυμο: Pseudorhipsalis amazonicaΨευδοριψαλίς η αμαζόνειος[6]
ΒασιώνυμοWittia amazonica
Συνώνυμα: Disocactus amazonicusWittia amazonicaWittiocactus amazonicusPseudorhipsalis amazonica subsp. panamensis, Wittia panamensis, Wittiocactus panamensis[1]


ενημέρωση: 17 Απριλίου 2019
κωδικός συλλογής: 170502-01
Pseudorhipsalis amazonica, Ψευδοριπσάλις, μόσχευμα φύλλου
Pseudorhipsalis amazonicaΨευδοριψαλίς η αμαζόνειος


Προέλευση και Οικότοπος

Η Pseudorhipsalis amazonica είναι ένας επίφυτος κάκτος στην οικογένεια των Κακτοειδών (Cactaceae) και απαντά Βορειοανατολικά του Περού κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία[3]. Χρειάζεται πέντε με δέκα χρόνια για να φτάσει στην πλήρη του ανάπτυξη.


Πληροφορίες καλλιέργειας[2]

Μέγιστη ανάπτυξη : 50 εκατοστά καθ' ύψος/20 εκατοστά κατά πλάτος.
Τοξικότητα: –
Ανθοφορία: ανθίζει την άνοιξη με ισχνά άνθη χρώματος λευκού/φούξια/μοβ
Άρωμα: –
Θερμοκρασία: 40 – 18℃
Φως: έμμεσο φως
Υγρασία: 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα μείγμα αργιλώδους χώματος με άμμο για να αποστραγγίζει καλά πριν το επόμενο πότισμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: τακτικό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους άνοιξη και καλοκαίρι. Λιγότερο νερό το χειμώνα
Λίπανση: άνοιξη και φθινόπωρο
Πολλαπλασιασμός: με μοσχεύματα φύλλων ή σπόρους


Δυνητικά προβλήματα: να τηρούνται όσο γίνεται τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας. Προσοχή στο πότισμα το χειμώνα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα. Είναι ευάλωτος σε προσβολή από αφίδες και ψευδόκοκκο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ως ένας επίφυτος ημι-τροπικός κάκτος που στο φυσικό του περιβάλλον απαντά στα τροπικά δάση, ο Pseudorhipsalis amazonica ανήκει στην ομάδα κάκτων που ονομάζονται κάκτοι της ζούγκλας. Χρειάζεται αυξημένη υγρασία χώρου και αποφυγή χαμηλών θερμοκρασιών. Σε άλλες περιοχές όπως στη Φλόριδα των ΗΠΑ αναφέρεται ως ένα πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί φυτό, που ριζώνει εύκολα και αναπτύσσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Αφήνοντας το κλίμα της Φλόριδα και μεταφερόμενοι στο Παρίσι, διαβάζουμε στις σημειώσεις από την καλλιέργεια του εν λόγω επίφυτου κάκτου από τον Michel Combernoux, ότι δυσκολεύτηκε πολύ να δει άνθη. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι, το κλίμα στη Γαλλία είναι κάτι ανάμεσα στο κλίμα της Ελλάδας και Ολλανδίας, που βρίσκομαι εδώ. Λόγω του Ωκεάνιου κλίματος, οι χειμώνες είναι ήπιοι, ενώ στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι κατά τουλάχιστον 5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες. Στις σημειώσεις του ο Michel Combernoux αναφέρει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Pseudorhipsalis amazonica ως ένας επιφυτικός κάκτος που προέρχεται από τα τροπικά δάση χρειάζεται υγρασία και υδρονεφώσεις στους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες όταν καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Χρειάζεται άφθονο έμμεσο φως και δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να υποφέρει σε θερμοκρασίες κάτω των 18℃, με νεκρώσεις των φύλλων και στελεχών σε αρκετά μέρη του φυτού. Εάν παρόλα αυτά κάποια μέρη του φυτού έχουν υποστεί μια μικρή ζημιά, θα αναπτυχθεί εξαιρετικά γρήγορα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρκεί να του παραχθεί φρέσκο ​​χώμα την άνοιξη. Τα μπουμπούκια μοιάζουν με ισχνά άνθη και διαρκούν τουλάχιστον για ένα μήνα ή περισσότερο έως ότου τελικά να ανοίξουν. Και αφότου ανοίξουν παραμένουν ανοιχτά για μια εβδομάδα ή περισσότερο[4, 5]. Ενώ, κατά τον Michel Combernoux, το χρώμα των ανθών ποικίλει σε σχέση με τη θερμοκρασία, όπως και στις Schlumbergera. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες τα άνθη είναι περισσότερο λευκά, ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες τα άνθη είναι περισσότερο φούξια/μοβ[5]. Αλλού, αναφέρεται ότι το χρώμα κυμαίνεται από φωτεινό σε σκουρότερο φούξια σε σχέση με τις εποχές άνθησης του φυτού, άνοιξη ή καλοκαίρι[2].


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 17 Απριλίου 2019: 6 μήνες αργότερα, άλλο ένα στέλεχος αναπτύχθηκε στην αντίθετη πλευρά και τουλάχιστον δύο μπουμπούκια ετοιμάζονται να ανοίξουν! 😍


^ 14 Οκτωβρίου 2018: μέσα σε ένα μόνο μήνα η ανάπτυξη το νέου στελέχους ήταν θεαματική.


^ 17 Νοεμβρίου 2017: μέσα σε ένα μήνα η νέα ανάπτυξη σημείωσε σταθερή πρόοδο. Αλλά σχεδόν μηδενική από την άλλη πλευρά.


^ 1 Οκτωβρίου 2017: Επιτέλους! Έπειτα από ακριβώς πέντε μήνες βλέπω νέα ανάπτυξη στο φύλλο! 😃


^ 2 Μαΐου 2017: Στις 2 Μαΐου κατέφθασε το εν λόγω μόσχευμα μήκους 13,5 εκ. από Pseudorhipsalis amazonica που ακόμα σε πολλές ιστοσελίδες αναφέρεται με το συνώνυμο Wittia amazonica.





Παραπομπές
1. the plant list
2. shoot: Pseudorhipsalis amazonica
3. The Cactaceae: Descriptions and Illustrations of Plants of the Cactus Family, volume 4
4. Matts Landscape: Wittia amazonica
5. cactus epiphytes eu: Wittia amazonica
6. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε τα λήμματα: Pseudorhipsalis και amazonica.
.Pseudorhipsalis amazonica, Wittia amazonica, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου