⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

25 Ιουλίου 2018

Huernia thuretii [Χουέρνια η τουρετίι]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοHuernia thuretii, Χουέρνια η τουρετίι [1]
ΒασιώνυμοHuernia thuretii [3, 4]
Συνώνυμα: Huernia bayeri, Huernia brevirostris, Huernia brevirostris subsp. baviaana, Huernia brevirostris subsp. intermedia, Huernia inornata, Huernia primulina, Huernia scabra, Huernia striata, Huernia thuretii var. primulina [2]
Διφορούμενο συνώνυμο[6]: Ceropegia thuretii [4, 5]

ενημέρωση: 5 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180724-02
Huernia thuretii, Χουέρνια η τουρετίι, θουρετι
Huernia thuretii [Χουέρνια η τουρετίι]

Προέλευση και Οικότοπος[2, 7]

Η Huernia thuretii είναι ένα βλαστοπαχύφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στις Επαρχίες του Ακρωτηρίου στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και στη Ναμίμπια, όπου φύεται σε πλήρως εκτεθειμένες περιοχές.


Πληροφορίες καλλιέργειας[7]

Μέγιστη ανάπτυξη: ένα μικρού - μέσου μεγέθους βλαστοπαχύφυτο με συνολικό ύψος 10 έως 20 εκ. με ύψος έκαστου βλαστού περί τα 5 με 8 εκ.
Τοξικότητα: ⚠️ οι Χουέρνια ανήκουν στις γαλατσίδες και τα περισσότερα φυτά σε αυτή την πρώην υποοικογένεια, είναι άκρως τοξικά, μιας και περιέχουν διάφορες καρδιακές γλυκοσίδες[8]
Ανθοφορία: η Huernia thuretii είναι ένα φυτό που ποικίλλει σημαντικά. Τα άνθη είναι μεγέθους 25 έως 35 χιλιοστά, στο τυπικό σχήμα των λουλουδιών Χουέρνια. Το χρώμα που κυμαίνεται από κρεμ έως πρασινωπό ανοιχτό κίτρινο, διάστικτο με κόκκινες/μπορντό κηλίδες ή άλλες φορές αντί των κηλίδων εμφανίζονται γραμμώσεις. Τα άνθη εμφανίζονται συνήθως διαδοχικά το ένα μετά το άλλο και ένα με δύο σε κάθε βλαστό. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν τέσσερα έως πέντε άνθη μαζί σε συστάδα.
Άρωμα: τα άνθη αναδύουν ένα αρκετά ανεπαίσθητο άρωμα που θυμίζει θνησιμαίο. Η μυρωδιά προσελκύει μύγες και άλλα έντομα τα οποία συνδράμουν στην επικονίαση του φυτού. Σε καλλιέργεια ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου ενδέχεται το άρωμα να είναι σημαντικά εξασθενημένο ή να μην αναδύεται καθόλου άρωμα.
Θερμοκρασία: προτιμά ζεστές θερμοκρασίες: 21ºC με 27ºC, αλλά μπορεί να επιβιώσει έως τους 5ºC, αλλά όχι για πολύ. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: οι ιδανικές συνθήκες φωτισμού είναι έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου και το απόγευμα· το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού το φυτό χρειάζεται προφύλαξη από τις άμεσες αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου. Όσο πιο πολύ ήλιο δέχεται το πρωί και αργά το απόγευμα τόσο πιο πολύ οι βλαστοί θα σκουραίνουν και τόσο περισσότερα άνθη θα παράγονται.
Υγρασία: 10% – 40%. Ευνοείται από καλό αερισμό και ξηρή ατμόσφαιρα.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα με χώμα για παχύφυτα/κάκτους και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα άφθονο κατά τη διάρκεια των θερμότερων ημερών του καλοκαιριού. Μπορούμε να ξεκινήσουμε να ποτίζουμε από τα πρώτα σημάδια βλάστησης και σταματάμε το πότισμα το φθινόπωρο. Είτε το υπερβολικό είτε το ελάχιστο πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη.
Λίπανση: θα ευεργετηθεί από μια δόση κάποιου ισορροπημένου λιπάσματος, στις αρχές του καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός: όπως και με τα περισσότερα Σταπελιοειδή, τα φυτά γηράσκουν μετά από αρκετά χρόνια, οπότε θα πρέπει να τα ξαναρχίσουμε από μοσχεύματα όταν η ανάπτυξη και η ανθοφορία είναι αργή. Ο πολλαπλασιασμός είναι εύκολος: αφαιρούμε ένα φρέσκο στέλεχος, αφήνουμε να στεγνώσει η επιφάνεια κοπής και στη συνέχεια το φυτεύουμε. Αφήνουμε τη γλάστρα σε μια φωτεινή τοποθεσία αλλά να μην εκτίθεται σε ηλιοφάνεια, ώστε να μην αφυδατωθεί γρήγορα το μόσχευμα πριν προλάβει να ριζώσει. Η καλύτερη εποχή είναι στα τέλη του καλοκαιριού, όταν οι βλαστοί των Σταπελιοειδών μεγαλώνουν πιο ενεργά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εάν το στέλεχος είναι ακόμη και μερικώς θαμμένο, το φυτό συνήθως θα σαπίζει. Για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, φροντίζουμε ώστε να ψεκάζουμε ελαφρώς με νερό το υπόστρωμα γύρω από το μόσχευμα και να μην ποτίζουμε ολόκληρη τη γλάστρα.


Δυνητικά προβλήματα: το συνηθέστερο πρόβλημα είναι η σήψη, η οποία για μια Χουέρνια μπορεί να αποβεί μοιραία. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Huernia και thuretii.
2. POWO: Huernia thuretii.
3. huernia.com: Huernia thuretii.
4. IPNI: Ceropegia thuretii.
5. World Plants: Ceropegia thuretii.
6. Βοτανική ορολογία: διφορούμενο συνώνυμο
7. Excelsa Taxon. Ser. 4: 182-187 1988 || Focke Albers, Ulrich Meve “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Asclepiadaceae: Asclepiadaceae” Volume 4 Springer, 2002 || Doreen Court “Succulent Flora of Southern Africa” CRC Press, 01/Jun/2000 || N. E. BROWN. “Flora Capensis” Vol 4, page 518 1909 || White & Sloane “The Stapelieae” edn 2. 3: 879-882, 1170-1176 1937 || Excelsa Taxonomic Series 4:184 1988 || James Cullen, Sabina G. Knees, H. Suzanne Cubey “The European Garden Flora Flowering Plants: A Manual for the Identification of Plants Cultivated in Europe, Both Out-of-Doors and Under Glass” Cambridge University Press, 11/Aug/2011 || Luckhoff “The Stapelieae of Southern Africa” Capetown, A.A. Balkema 1952 || Bruyns, P.V. 2005. “Stapeliads of southern Africa and Madagascar.” Vol. II. Umdaus Press, Hatfield.
8. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
Huernia thuretii, Χουέρνια η τουρετί, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου