⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

29 Μαΐου 2011

Ceropegia linearis subsp. woodii [Κηροπηγή η γραμμική υποείδ. γουντίι]

Κοινή ονομασία: Κηροπηγή του Γούντ [3], Αλυσίδα από Καρδιές, Κολιέ με Καρδιές, Σπάγκος από Καρδιές και Κληματσίδα Κομποσκοίνι.
Διώνυμο: Ceropegia linearis subsp. woodii [2]Κηροπηγή η γραμμική υποείδ. γουντίι [3]
Συνώνυμα: Ceropegia barbertonensis, Ceropegia euryacme, Ceropegia hastata, Ceropegia imbricata, Ceropegia intracolorCeropegia leptocarpaCeropegia schoenlandiiCeropegia woodii [5]
Διφορούμενο συνώνυμοCeropegia collaricorona subsp. collaricorona [5]

ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 110326-02
Ceropegia linearis subsp. woodii, Κηροπηγή η γραμμική υποείδ. γουντίι, παχύφυτο, άνθος
Ceropegia linearis subsp. woodii [Κηροπηγή η γραμμική υποείδ. γουντίι]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Ceropegia linearis subsp. woodii είναι ένα παχύφυτο με συρόμενο (trailing) τύπο ανάπτυξης στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στη Ν. Αφρική, στην Κένυα, στη Σουαζιλάνδη και στη Ζιμπάμπουε. Ενώ εισήχθη στο Μεξικό και στην Ινδία. Ανακαλύφθηκε το 1881 από τον John Medley Wood[4], ο οποίος και έδωσε την ονομασία στο συγκεκριμένο είδος του γένους Ceropegia.


Χαρακτηριστικά

Είναι το πιο κοινό είδος στο γένος Ceropegia, προηγουμένως γνωστή ως Ceropegia woodii, μια αειθαλής κρεμάμενη κληματίδα, trailing vine στα αγγλικά «κληματίδα που κρέμεται». Οι πολύ λεπτοί - σαν σπάγκος - βλαστοί αναπτύσσονται προς τα κάτω και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2 με 4 μέτρα. Τα φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς, με διαστάσεις 1 - 2 εκ. πλάτος και μήκος. Με τα χρόνια το φυτό αναπτύσσει caudex (υπέργειους ξυλώδεις κονδύλους) στη βάση του. Οι ρίζες, και περιστασιακά οι μίσχοι, σχηματίζουν βολβούς. Στους μίσχους, αυτοί οι βολβοί διαμορφώνονται σε όζους (κόμπους) και από εκεί προέρχεται και η κοινή ονομασία του φυτού «κληματίδα κομποσκοίνι» (rosary vine)[1].

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 2 με 4 μέτρα
Τοξικότητα: τα περισσότερα φυτά στο γένος Ceropegia είναι ασφαλή· πολλά από αυτά μάλιστα είναι εδώδιμα[6].
Ανθοφορία: ανθίζει όλο το χρόνο εκτός από το χειμώνα. Το άνθος έχει μήκος μόλις 20 χιλ. και είναι χρώματος ροζ. Όσο πιο παρατεταμένη η έκθεση σε καλό φως τόσο πιο ροζ γίνονται τα άνθη αλλά και ολόκληρο το φυτό.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5℃ αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃. Εάν παράσχουμε χειμερινή ανάπαυση η θερμοκρασία χρειάζεται να κυμαίνεται στους 5℃ με 8℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται έντονο φως αλλά δεν χρειάζεται πλήρη έκθεση στον ήλιο. Όταν εκτεθεί σε επαρκή φωτισμό τα φύλλα και ολόκληρο το φυτό αποκτούν ένα κόκκινο/βυσσινί χρώμα. Ενώ στον ανεπαρκή φωτισμό τα φύλλα γίνονται μεγαλύτερα, παίρνουν ένα απαλό, ξέθωρο πράσινο χρώμα και το φυτό θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακά σημάδια εκχλοίωσης.
Υγρασία: 40% – 60%
Υπόστρωμα: ένα μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια της άνοιξης έως το καλοκαίρι, το φυτό ποτίζεται σε τακτική βάση, φροντίζοντας να μην στεγνώνει εντελώς με ένα περιστασιακό ψέκασμα πάνω στο φύλλωμα αλλά όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στα τέλη του φθινοπώρου, το νερό περιορίζεται, ενώ κατά την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε ελάχιστα το φυτό και αυτό επειδή βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Σε διαφορετική περίπτωση το πότισμα σταματάει για 4 εβδομάδες. Νωρίς την άνοιξη, επαναλαμβάνουμε το τακτικό πότισμα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης ανάπτυξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) μέσω των όζων που σχηματίζονται περιστασιακά στους βλαστούς (2) με μοσχεύματα βλαστών.


Δυνητικά προβλήματα: – ·




Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 29 Μαΐου 2011: η ανθοφορία της Ceropegia linearis subsp. woodii.


^ 27 Μαΐου 2011: ακριβώς δυο μήνες αργότερα άνθισε.
Το άνθος είναι πολύ μικρό, μεγέθους μόλις 20 χιλιοστών (καθ' ύψος).


^ 26 Μαρτίου 2011: περιττό να πω ότι την ίδια κιόλας μέρα ήρθε στο σπίτι.


^ 26 Μαρτίου 2011: Κεραυνοβόλος έρωτας ήταν όταν πρωτοαντίκρυσα αυτό το παχύφυτο στο κέντρο κήπου Overvecht εδώ στην Ολλανδία. Τότε δεν ήτο ανθισμένο, Όταν μήνες αργότερα άνθισε στο σπίτι, ε, εκεί ήταν το αποτελείωμα. Έκτοτε άρχισα να ψάχνω περισσότερα για το γένος Ceropegia του οποίου τα είδη με μάγεψαν.



Παρακολουθείστε και το βίντεο:



__________
Παραπομπές

1. wikipedia
2. POWO: Ceropegia linearis subsp. woodii
3. Για τη μεταγραφή των ονομάτων στα ελληνικά βλέπε Ceropegia, linearis και woodii.
4. Herbert F. J. Huber: Revision of the genus Ceropegia. In: Memórias da Sociedade Broteriana, Volume 12, 1957, S.1-203, Coimbra
5. World Plants: Ceropegia collaricorona subsp. collaricorona
6. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
. ceropegia linearis subsp. woodii, παχύφυτο, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου