⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

13 Ιανουαρίου 2018

Ceropegia arenaria [Κηροπηγή η αμμώδης]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοCeropegia arenaria, Κηροπηγή η αμμώδης [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –

ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180112-01
Ceropegia arenaria, Κηροπηγή η αμμώδης, παχύφυτο
Ceropegia arenaria [Κηροπηγή η αμμώδης]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Ceropegia arenaria είναι ένα ανθεκτικό παχύφυτο/βλαστοπαχύφυτο, στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae). Το βρίσκουμε συχνά να αναπτύσσεται σε αμμώδεις περιοχές και κάτω από την προστασία θάμνων. Απαντά μόνο στη Νότια Αφρική.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 2 και παραπάνω μέτρα, αναπτύσσοντας διακλαδώσεις με νέους βλαστούς. Όταν ένας νέος βλαστός ριζώσει, συνήθως ο παλαιότερος βλαστός θα νεκρωθεί.
Τοξικότητα: τα περισσότερα φυτά στο γένος Ceropegia είναι ασφαλή· πολλά από αυτά μάλιστα είναι εδώδιμα[2].
Ανθοφορία: ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι και μόνο όταν ο βλαστός έχει φτάσει σε μήκος τουλάχιστον 60 εκ. Τα άνθη είναι εντυπωσιακά και μεγάλου μεγέθους, τουλάχιστον 8 εκατοστά. Η ανθοφορία της Ceropegia arenaria ποικίλλει αρκετά, μάλλον έχει να κάνει με την σχετική περιβαλλοντική υγρασία.
Άρωμα: ναι (φερομόνες)
Θερμοκρασία: θερμοκρασία δωματίου (~20℃) και υψηλότερη. Οι χειμερινές θερμοκρασίες να μην πέσουν κάτω από τους 5℃ και το ιδανικό είναι να είναι γύρω στους 8℃ με 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται καλό φως αλλά όχι απαραίτητα κάποια ηλιόλουστη τοποθεσία. Χρειάζεται επίσης προστασία από τον καυτό ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού. Σε έντονο φως τείνει να παίρνει ένα χάλκινο χρώμα, το οποίο ενθαρρύνει την ανθοφορία, αλλά πιθανότατα θα υποφέρει από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και θα στρεσάρεται, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή από μύκητες και σήψη.
Υγρασία: χαμηλή
Υπόστρωμα: ένα μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό είναι αρκετό. Αλλά εάν το υπόστρωμα είναι πολύ πλούσιο, το στέλεχος θα μακρύνει πολύ. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το φυτό ποτίζεται σε τακτική βάση, φροντίζοντας να στεγνώνει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται να ρυθμίζουμε το πότισμα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Στις ζεστές ημέρες και όταν το υπόστρωμα έχει στεγνώσει σε βάθος 5 εκ. τότε το φυτό θα χρειαστεί ενυδάτωση. Το ίδιο και για το χειμώνα. Μιας και χρειάζεται πιο θερμό χειμώνα σε σχέση με άλλα παχύφυτα, θα χρειαστεί πότισμα όταν το υπόστρωμα έχει και πάλι στεγνώσει σε βάθος 5 εκ. Το πότισμα είναι μια λεπτή ισορροπία σε αυτό το βλαστοπαχύφυτο, καθότι και το πολύ όσο και το υπερβολικά ελάχιστο πότισμα δύνανται να προκαλέσουν σήψη στο φυτό.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με ένα λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.
Πολλαπλασιασμός: με μοσχεύματα βλαστών ή με σπόρους. Το μόσχευμα βλαστού θα πιάσει μόνο όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από το μέσο όρο (δωματίου) και το υπόστρωμα χρειάζεται να είναι 50/50 χώμα για κάκτους και το υπόλοιπο κάποιο μη οργανικό πορώδες υλικό όπως περλίτης, βερμικουλίτης κ. α. για να αερίζεται επαρκώς αλλά και να στεγνώνει γρήγορα. Μπορούμε να βλαστήσουμε το μόσχευμα (κατά τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας) και σε νερό, που χρειάζεται να ανανεώνουμε συχνά και να προσέχουμε για σχηματισμό σήψης. Εάν δούμε σημάδια σήψης πλένουμε σχολαστικά το σημείο με σαπούνι και χλιαρό νερό, στη συνέχεια το ξεπλένουμε καλά και γεμίζουμε φρέσκο νερό.


Δυνητικά προβλήματα: είτε με πολύ νερό είτε με υπερβολικά ελάχιστο δύναται το φυτό να εμφανίσει σημάδια σήψης. Προσαρμόζουμε το πότισμα αναλόγως της θερμοκρασίας, της έκθεσης στο φως και της σχετικής περιβαλλοντικής υγρασίας. Σε περιβάλλον όπου η σχετική περιβαλλοντική υγρασία παραμένει υψηλή, θα χρειαστεί να ποτίζουμε σε ακόμη πιο αραιά διαστήματα.

Το υπόστρωμα ας μην είναι πλούσιο διότι το φυτό θα μακρύνει πολύ πριν ξεκινήσει να ανθίζει. Επίσης, χρειάζεται καλό αερισμό, προς αποφυγή σήψης.  Εάν υπάρχουν υπόνοιες για κάτι τέτοιο, συμβουλευόμαστε αμέσως το σχετικό άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Ceropegia arenaria είναι ένα βλαστοπαχύφυτο προσαρμοσμένο σε ξηρά εδάφη, που μπορεί να καλλιεργηθεί και σε περβάζι παραθύρου. Θεωρείται ως ένα δύσκολο να καλλιεργηθεί βλαστοπαχύφυτο και ενδέχεται να είναι κάπως απογοητευτικό για τον «αρχάριο». Εάν κάποιος το ποτίζει πολύ φειδωλά, οι βλαστοί θα ζαρώσουν. Ενώ ελαφρώς λίγο παραπάνω νερό μπορεί να προκαλέσει σήψη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα και οι θερμοκρασίες δεν είναι χαμηλές. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου απαιτεί θερμότητα, περισσότερο φως και επαρκές πότισμα. Κάποιες φορές ένα φυτό που μεγάλωνε προηγουμένως πολύ καλά, ξαφνικά πεθαίνει. Αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο «θάνατος» είναι ένα αρκετά φυσιολογικό μέρος του κύκλου ζωής στην Ceropegia arenaria. Όπως και να έχει, τα λουλούδια είναι πολύ ενδιαφέροντα και αξίζουν τον κόπο, έχοντας επίσης υπόψη ότι η Ceropegia arenaria επωφελείται από ελαφρώς πιο αυξημένες θερμοκρασίες κατά την περίοδο του χειμώνα, σε σχέση με άλλα βλαστοπαχύφυτα.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 3 Μαρτίου 2018: σήμερα πρόσεξα ότι και τα δυο μοσχεύματα έχουν νέα ανάπτυξη! 😀


^ 19 Ιανουαρίου 2018: αφού έφτιαξα το πλέγμα για αναρρίχηση, φύτεψα ακολούθως και τα δυο μοσχεύματα στη γλάστρα.


^ 14 Ιανουαρίου 2018: μόλις μια μέρα αργότερα, ήδη ρίζες άρχισαν να εξέρχονται από το ένα από τα δυο μοσχεύματα. Το παράδοξο είναι ότι το μόσχευμα αυτό έχει μόνο ένα μικρό φύλλο. Στο άλλο μόσχευμα με τα δυο μεγαλύτερα φύλλα δεν εμφανίστηκε τίποτα.


^ 13 Ιανουαρίου 2018: Βρήκα μια λάτρη των Ceropegia εδώ στη Χάγη και μου χάρισε αυτό το μόσχευμα, μαζί με κάποια από Stapelia grandiflora, Orbea hardyi και Ceropegia stapeliiformis (αν και το συγκεκριμένο το έχω ήδη). Η βλάστηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν ξέρω εάν θα έχει επιτυχία, ελπίζω για το καλύτερο.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Ceropegia και arenaria.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Ceropegia arenaria, Κηροπηγή η αμμώδης, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου