⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

10 Ιανουαρίου 2015

Tradescantia fluminensis [Τραντεσκάντια η φλουμινένσις]

Κοινή ονομασία: Μικρόφυλλο Αραχνόχορτο, Αραχνόχορτο με τα Μικρά Φύλλα, Αραχνόχορτο, Περιπλανώμενος Ιουδαίος, Περιπλανώμενος Εβραίος, small-leaf spiderwort, smallleaf spiderwort, spiderwort, Wandering Jew, Wandering-jew [1]
ΔιώνυμοTradescantia fluminensis, Τραντεσκάντια η φλουμινένσις [2]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Tradescantia albiflora, Tradescantia albovittata, Tradescantia decora, Tradescantia fluminensis var. pubescens, Tradescantia fluminensis var. tenella, Tradescantia fluminensis f. tenella, Tradescantia laekenensis, Tradescantia tenella [3]

ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 150110-01
Tradescantia fluminensis, Τραντεσκάντια η φλουμινένσις, κατακείμενο φυτό, decumbent
Tradescantia fluminensis [Τραντεσκάντια η φλουμινένσις]

Προέλευση και Οικότοπος[3, 4, 5]

Η Tradescantia fluminensis είναι μια τροπική πολυετής πόα με κατακείμενο τύπο ανάπτυξης στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae).

Γεωγραφική κατανομή: Στην γενέτειρα περιοχή της, στη Νότια Αμερική όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, η Tradescantia fluminensis απαντά σε τροπικό δάσος και άλλες περιοχές με υγρασία και σκιασμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των κήπων (Barreto, 1997). Έξω από την γενέτειρα περιοχή της, εμφανίζεται επίσης σε περιοχές με υγρασία και σκιασμένα μέρη όπως κήποι, πάρκα, παραποτάμιες όχθες, ρέματα και αποψιλωμένα δάση (αλλά όχι σε μεγάλες εκτάσεις δασών). Τα νοτισμένα εύφορα εδάφη υποστηρίζουν πυκνά λιβάδια από την Tradescantia fluminensis (Ogle and Lovelock, 1989), εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη είναι αραιή σε βραχώδη υποστρώματα (Barreto, 1997, Smale and Gardner, 1999). Η T. fluminensis ανέχεται το υπερβολικό πότισμα (Barreto, 1997) και αν και είναι σκιανθεκτική, το διαθέσιμο φως είναι ένας σημαντικός παράγοντας που περιορίζει τη διάδοση και συσσώρευσή της (Maule et al., 1995). Ένας σημαντικός περιορισμός στην κατανομή της T. fluminensis είναι η έλλειψη ανθεκτικότητας στον παγετό (Bannister, 1986).

Επί του παρόντος απαντά στις ακόλουθες περιοχές: Πολιτεία Αλαμπάμα· Νήσος Αγίας Ελένης· Αζόρες· Αργεντινή (Βορειοανατολικά και Βορειοδυτικά)· Πολιτεία Βικτώρια· Βολιβία· Βραζιλία (Νότια και Νοτιοανατολικά)· Γκαλαπάγκος· Ελλάδα (Θάσο, Κάρπαθο, Κρήτη, Λήμνο, Σαμοθράκη)· Ιαπωνία· Ιταλία· Ισπανία· Καλιφόρνια· Κανάρια Νησιά· Νότιος Καύκασος (Υπερκαυκασία)· Πολιτεία Κεντάκι· Κορσική· Κουΐνσλαντ· KwaZulu-Natal· Πολιτεία Λουιζιάνα· Μαδέρα· Μαρόκο· Νήσος Νόρφολκ· Νέα Νότια Ουαλία· Ουρουγουάη· Παραγουάη· Πορτογαλία· Σουαζιλάνδη· Ταϊβάν· Τασμανία· Πολιτεία Τζόρτζια· Τριστάν ντα Κούνια· Φλόριντα.



Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έχει μετρηθεί έως 2 μέτρα.
Τοξικότητα: ο χυμός του φυτού ενδέχεται να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό[7].
Ανθοφορία: ανθίζει από Μάιο μέχρι τον Ιούλιο υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε φωτεινή τοποθεσία. Τα άνθη είναι μικρά σε σχήμα τριγωνικό, λευκού χρώματος ή στο χρώμα της λεβάντας.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και η Tradescantia fluminensis αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα.
Φως: έμμεσο φως· πρωινό ηλιόφως· μερική σκιά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο χρώμα, να αναπτύσσεται σωστά και για να παραμένει συχνότερα σε ανθοφορία. Εάν το φυτό κρατείται για πολύ καιρό σε πλήρη σκιά, θα εμφανίσει σημάδια εκχλοίωσης και δεν θα μπορεί να ανθίσει.
Υγρασία: 50% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά υγρασία. Ένα μείγμα από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και σφάγνο κρίνεται ικανοποιητικό.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· (2) με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα· (3) με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: προσοχή στο πότισμα κατά την περίοδο του χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Βλέπε και το σχετικό εμπεριστατωμένο άρθρο: Tradescantia: ποικιλίες εσωτερικού χώρου.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. eol: Tradescantia fluminensis
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Tradescantia και fluminensis.
3. ITIS: Tradescantia fluminensis
4. cabi: Tradescantia fluminensis
5. Vascular plants of Greece: Tradescantia fluminensis
6. Tradescantia fluminensis (wandering Jew) - Invasoras.pt [PDF]
7. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
Tradescantia fluminensis, Τραντεσκάντια φλουμινένσις, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου