⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

10 Ιανουαρίου 2018

Hoya megalantha [Χόγια η μεγαλανθής]

Κοινή ονομασία: Μεγαλόανθη Χόγια
ΔιώνυμοHoya megalantha, Χόγια η μεγαλόανθη [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –

ενημέρωση: 5 Απριλίου 2020
κωδικός συλλογής: 180109-01
Hoya megalantha, Χόγια η μεγαλανθής, φυτό, μόσχευμα, μεγανθής, μεγαλοανθής
Hoya megalantha [Χόγια η μεγαλανθής]. Ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτό το μόσχευμα, καθώς κατέφθασε ως δώρο μαζί με την Hoya curtisii. Αφότου έψαξα και διάβασα πληροφορίες για τη φροντίδα της, είδα ότι δεν είναι και τόσο εύκολη στη ριζοβολία. Εδώ, το άρριζο μόσχευμα τοποθετημένο σε 50/50 χονδρόκοκκο φλοιό ορχιδέας και σφαιρίδια αργίλου/πηλού.

Προέλευση και Οικότοπος[2, 3, 4]

Η Hoya megalantha είναι ένα τροπικό πολυετές παχύφυτο, επίφυτο με σαρκώδη φύλλα στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στα νησιά Φίτζι όπου φύεται ψηλά στα δροσερά δάση βροχής. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τύποι αυτού του είδους, η μια με ροζ άνθη και η άλλη με σκούρο σομόν. Είναι ένα φυτό που στο φυσικό του ενδιαίτημα αναπτύσσεται επάνω στα δέντρα και καθημερινά υγραίνεται από τα σύννεφα.


Πληροφορίες καλλιέργειας[2, 3, 4, 5]

Μέγιστη ανάπτυξη: οι κληματσίδες δύναται να αναπτυχθούν έως 2 μ. κατά προσέγγιση.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[5]
Ανθοφορία: αναπτύσσει άνθη μεγάλου μεγέθους διαμέτρου 7 με 10 εκ. σε χρώμα σκούρο σομόν. Υπάρχει και ακόμη μια ποικιλία με ροζ λουλούδια αλλά αυτή είναι πιο σπάνια.
Άρωμα: ναι· το άρωμα θυμίζει καραμέλα.
Θερμοκρασία: η Hoya megalantha δεν θεωρείται από τις εύκολες σε φροντίδα Χόγια, καθώς για να ευδοκιμήσει χρειάζεται κάπως περισσότερη δροσιά σε σχέση με άλλες Χόγια. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κυμαίνεται από 15°C έως 20°C. Το βράδυ μπορεί να ανεχτεί χαμηλότερη θερμοκρασία περί τους 10°C. Το καλοκαίρι δεν προτιμά θερμοκρασίες άνω των 25°C για μεγάλες περιόδους. Το χειμώνα μπορεί να ανεχτεί και θερμοκρασία χαμηλότερη των 10°C για μεγάλες περιόδους.
Φως: ως επίφυτο προερχόμενο από δροσερά υψόμετρα σε δάση βροχής, η Hoya megalantha προτιμά ημισκιά, συνεπώς μπορούμε επιτέλους να πρασινίσουμε εκείνο το βορεινό παράθυρο, μιας και η Hoya megalantha δεν έχει απαιτήσεις για κάποια ηλιόλουστη τοποθεσία.
Υγρασία: ~60% – 80% · σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας ψεκάζουμε περιστασιακά το φυτό. Δεν ψεκάζουμε ποτέ όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου είναι χαμηλότερη από την ενδεικνυόμενη.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, πολύ καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από 30% χοντρόκοκκο φλοιό ορχιδέας και 70% χαλίκια/σφαιρίδια αργίλου/πηλού για επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: το πότισμα είναι μια λεπτή ισορροπία για την Hoya megalantha, καθώς αφενός δεν της αρέσει να παραμένει σε μουλιασμένο υπόστρωμα αλλά αφετέρου αγαπά το πολύ νερό. Η καλύτερη λύση φαίνεται πώς είναι ένας συνδυασμός υποστρώματος (βλέπε ακριβώς από πάνω) και πότισμα σε καθημερινή βάση, φροντίζοντας να μην ξεχνάμε να ψεκάζουμε ολόκληρο το φυτό.
Λίπανση: –
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, που να αποτελείται από τουλάχιστον ένα φύλλο και έναν οφθαλμό. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό και θερμοκρασία γύρω στους 24°C. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως έξι εβδομάδες· (2) με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Μια σχετικά δύσκολη Χόγια που αντιδρά αμέσως ρίχνοντας τα φύλλα της εάν εκτεθεί σε ρεύματα αέρα ή εάν το υπόστρωμα ανάπτυξης παραμένει μουλιασμένο για πολύ. Επίσης, τα μοσχεύματα δεν ριζοβολούν τόσο εύκολα.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

μόλις έχουμε νεότερα, θα προστεθούν εδώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Hoya και megalantha.
2. ITIS: Hoya megalantha
3. Vermont Hoyas: Hoya megalantha
4. hoyor: Hoya megalantha
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
Hoya megalantha, Χόγια η μεγαλανθής, μεγαλόανθη, μεγανθής φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου