⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

10 Ιουνίου 2017

Hoya carnosa 'Rubra' [Χόγια η σαρκώδης ποικ. 'Ερυθρά']

Κοινή ονομασία: Waxplant, Honey plant, Wax-plant, Porcelain Flower, Hoya, Waxflower, Waxvine, Κέρινο Φυτό, Χόγια καρνοσα Ρουμπρα, Ασκλήπιο, Κεράκι, Πορσελάνινο Άνθος, Κέρινο Άνθος, Κέρινο Κλήμα
Διώνυμο: Hoya carnosa, Χόγια η σαρκώδης
cv.: Rubra, Ερυθρά/Ερυθρή
Μορφή: Tricolor/Tricolore (τρίχρωμη) αλλιώς και Variegated (ποικιλόχρωμη)
Συνώνυμα: Hoya carnosa 'Krimson Princess', Κόκκινη Πριγκίπισσα.

ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 170517-01
Η  Hoya carnosa 'Rubra' είναι αναρριχώμενο παχύφυτο, επίφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae). Αναπτύσσει ρίζες καθ' όλο το μήκος διακλαδίζοντας μακρύς μίσχους. Ονομάζεται συχνά "Hoya tricolor", αλλά αυτή η ονομασία είναι πολύ γενική και δεν είναι έγκυρη. Άλλη ονομασία που χρησιμοποιείται γι' αυτή την καλλιεργούμενη ποικιλία είναι "Hoya australis Tricolor" αλλά και αυτή η ονομασία είναι ανακριβής. Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφουμε υπάρχουν άλλες δυο τρίχρωμες (tricolor) Hoya, η Hoya carnosa 'Krimson Queen', και η Hoya australis 'Lisa'. Η καλλιεργούμενη ποικιλία Rubra, που ονομάζεται αλλιώς και Krimson Princess, είναι τρίχρωμη (tricolor) ή αλλιώς ποικιλόχρωμη (variegated) με τη λευκή απόχρωση να εμφανίζεται στο κέντρο του φύλλου. Ενώ η άλλη τρίχρωμη Carnosa, η Hoya carnosa 'Krimson Queen' εμφανίζει τη λευκή απόχρωση στο περίγραμμα του φύλλου.
Υπάρχει μάλιστα και ένα στιχάκι που βοηθάει να ξεχωρίζουμε τις δυο πιο εύκολα:
Η βασίλισσα φοράει το λευκό της σαν στέμμα (οι άκρες των φύλλων είναι λευκές, σαν ασημένια κορώνα)
Η πριγκίπισσα φοράει το λευκό σαν φόρεμα (η λευκή απόχρωση είναι στη μέση του φύλλου, τα άκρα των φύλλων είναι πράσινα).

Hoya carnosa Rubra, Krimson Princess, Χόγια καρνοσα ρούμπρα, κόκκινη πριγκίπισσα, πορφυρή
Hoya carnosa cv. Rubra, η Κόκκινη Πριγκίπισσα


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 6 μέτρα. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[5]
Ανθοφορία: ο ανθοφόρος βλαστός που μαράθηκε καλό είναι να μην αφαιρεθεί, διότι από εκεί το φυτό θα αναπτύξει καινούργια ανθοφορία. Εάν αφαιρεθεί, το φυτό θα χρειαστεί να αναπτύξει καινούργιο ανθοφόρο στέλεχος, που σημαίνει αναίτιο ξόδεμα ενέργειας για το φυτό. Ως επίφυτο, η Hoya carnosa 'Rubra' έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις ορχιδέες, όπως και το ότι σε σχετικά στενότερη γλάστρα τείνει να ανθίζει συχνότερα.

Ανθίζει συνήθως το καλοκαίρι, εκτός εάν είναι ήδη σε ηλικία να ανθίσει -γύρω στα δυο χρόνια για την Hoya carnosa - οπότε και εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες μπορεί να ανθίσει και από την άνοιξη. Τα άνθη παράγουν σταγόνες νέκταρ με μια υπέροχη γλυκιά γεύση.
Άρωμα: τα άνθη παράγουν νέκταρ μαζί με ένα ασαφές γλυκό άρωμα
Θερμοκρασία: δωματίου, να μην πέσει κάτω από 10℃. Το χειμώνα η νυχτερινή έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοεί την ανάπτυξη και ανθοφορία αργότερα την άνοιξη και καλοκαίρι. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας
Υγρασία: ~60%. Να μην πέσει κάτω από 40%, αλλιώς το φυτό θα αρχίσει να υποφέρει. Η χαμηλή υγρασία επίσης ευνοεί τον πολλαπλασιασμό ακάρεων, όπως ο τετράνυχος.
Υπόστρωμα: η Χόγια καρνόσα Ρούμπρα (Hoya carnosa cv. Rubra) στην άγρια φύση σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσεται ως επίφυτο, συνεπώς δεν απαιτεί βαρύ και συμπυκνωμένο υπόστρωμα, παρά ένα υπόστρωμα που να στραγγίζει καλά. Ένα μείγμα λεπτόκοκκου φλοιού ορχιδέας και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, θα είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: πότισμα όταν το υπόστρωμα στεγνώσει· αρκετά λιγότερο πότισμα το χειμώνα, ανάλογο των χαμηλών θερμοκρασιών. Το υπόστρωμα να στεγνώνει πολύ καλά αυτή την περίοδο πριν ποτίσουμε εκ νέου.
Λίπανση: οι Χόγιες ευνοούνται από τη λίπανση κατά την περίοδο του «ξυπνήματος» από το χειμώνα και της εν συνεχεία ανάπτυξης του φυτού που είναι την άνοιξη. Συνεπώς, ένα υγρό λίπασμα κάθε μήνα και για τρεις με τέσσερις φορές κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού (άνοιξη και καλοκαίρι), είναι αρκετά και θα χαρίσουν στο φυτό ταχύτερη ανάπτυξη και περισσότερο όγκο.
Πολλαπλασιασμός: ο πολλαπλασιασμός γίνεται κόβοντας ένα μόσχευμα 7 – 10 εκατοστά κάτω από ένα οφθαλμό με τουλάχιστον ένα φύλλο. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως έξι εβδομάδες.


Δυνητικά προβλήματα: καλό είναι να εξετάζουμε τη Χόγια τακτικά μήπως εντοπίσουμε μικρά βαμβακερά έντομα. Οι Hoyas είναι ευαίσθητες στον ψευδόκοκκο, αυτά τα παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται με το φυτό και προκαλούν καχεκτική ανάπτυξη, με φύλλα που αποχρωματίζονται και πέφτουν. Αντιμετωπίζουμε τον ψευδόκοκκο καλύπτοντας όλα τα μέρη του φυτού – συμπεριλαμβανομένης της κάτω πλευράς των φύλλων – με μια ελαφριά επίστρωση κηπευτικού ελαίου ή εντομοκτόνου σαπουνιού. Επαναλαμβάνουμε το λάδι ή το σαπούνι τέσσερις έως επτά ημέρες μετά την αρχική θεραπεία. Ορισμένες μάρκες φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνου σαπουνιού απαιτούν ανάμιξη με νερό. Για να αποφύγουμε πρόκληση βλάβης στο φυτό, χρησιμοποιούμε πάντοτε τη συνιστώμενη αναλογία νερού προς κηπευτικό έλαιο ή αναλογία εντομοκτόνου σαπουνιού όπως δηλώνει ο κατασκευαστής.



Αναλυτικότερες πληροφορίες

Εξυγιαίνει τον αέρα: Η Χόγια η σαρκώδης μαζί με τον Τηλέγραφο (Tradescantia pallida) και κάποια ακόμη φυτά, είναι από τα λίγα που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αφαίρεσης μολυσματικών ουσιών, μια διαδικασία που ονομάζεται φυτοεξυγίανση. Τοποθετημένα σε γυάλινα, αεροστεγή δοχεία, τα φυτά εκτέθηκαν σε έναν αριθμό κοινών πτητικών οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων βενζολίου, τολουολίου, οκτανίου, άλφα-πινένιου και TCE (τριχλωροαιθυλένιο). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ κατέδειξαν ότι ορισμένα είδη φυτών μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τους μολυσμένους από τον αέρα ρύπους, συμπεριλαμβανομένων επιβλαβών πτητικών οργανικών ενώσεων, γεγονός που υποδηλώνει έναν νέο κρίσιμο ρόλο για τα φυτά στο περιβάλλον κατοικίας και στο γραφείο. Τα υπόλοιπα φυτά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα είναι ο κόκκινος Κισσός (Hemigraphis alternata), ο αγγλικός Κισσός (Hedera helix) και το Σπαράγγι (Asparagus densiflorus)[3, 4].






Παραπομπές
1. world of succulents
2. International Hoya Association: FAQs
3. UGA research shows some plants can remove indoor pollutants
4. Οι φυσικοί «καθαριστές» της ατμόσφαιρας
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
.Χόγια σαρκώδης τρίχρωμη ποικιλόχρωμη, ερυθρά, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου