⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

07 Μαρτίου 2010

Crassula pellucida ssp. marginalis 'Variegata' [Κρασούλα η διαφανής υποείδ. περιθωριακή 'Πανασέ']

Κοινή ονομασία: Τρίχρωμο Γατάκι, Calico Kitten
ΔιώνυμοCrassula pellucida ssp. marginalis, Κρασούλα η διαφανής υποείδ. περιθωριακή 'Πανασέ' [5]
cv.: Variegata, Ποικιλόχρωμη
Συνώνυμα: Crassula marginalis, Crassula pellucida subsp. marginalis f. rubra, Crassula centauroides sensu, Crassula lineolata, Crassula profusa, Crassula lineolata f. gracilis, Crassula lineolata f. magna, Crassula lineolata f. natalensis, Crassula lineolata var. petiolata.


ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 100304-01
Crassula pellucida ssp. marginalis 'Variegata', Κρασουλα άνθη ανθοφορία
Crassula pellucida ssp. marginalis 'Variegata' [Κρασούλα η διαφανής υποείδ. περιθωριακή 'Πανασέ']
Φωτογραφία ολόκληρου του φυτού με τα άνθη του.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Crassula pellucida ssp. marginalis ‘Variegata’ είναι ένα πολυετές εδαφοκαλυπτικό παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και απαντά στη Ν. Αφρική[1].

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: το μήκος των βλαστών μπορεί να φτάσει έως 30 εκ.
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[2]
Ανθοφορία: ανθίζει αργά την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι με μικρά λευκά ή κρεμ άνθη.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη· μπορεί να αντέξει μέχρι και -5℃, αλλά όχι για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται ήλιο, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Σε πλήρη έκθεση στον ήλιο τα παλαιότερα φύλλα διατηρούν το έντονο κόκκινο/άλικο χρώμα και το περίγραμμα στα καρδιοειδή φύλλα λαμπυρίζει με μια φούξια απόχρωση. Όταν το φυτό διατηρείται σε έμμεσο φως, το κόκκινο χρώμα μπορεί να εκλείπει ολοκληρωτικά, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να πρόκειται για άλλο φυτό.
Υγρασία: 20% – 50% · αντέχει στην υγρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κανονικό πότισμα· αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: λιπαίνουμε την Crassula pellucida ssp. marginalis στην αρχή της άνοιξης.
Πολλαπλασιασμός: με μόσχευμα από τους βλαστούς.


Δυνητικά προβλήματα: Η Crassula pellucida ssp. marginalis, όπως και όλες οι Crassula, είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.

Έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο μάχης με τον ψευδόκοκκο στο συγκεκριμένο είδος φυτού – πολλά χρόνια πριν – χρειάστηκε να θυσιάσω ολόκληρο το φυτό και να ξεκινήσω εκ νέου με καθαρά και απολυμασμένα μοσχεύματα.



Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Crassula pellucida ssp. marginalis είναι ένα όμορφο παχύφυτο με μικρά τρίχρωμα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και είναι ένα εύκολο στη φροντίδα φυτό. Κατάλληλο ως κρεμαστό φυτό ή μπορούμε να αφήσουμε τους βλαστούς να αναπτύσσονται επάνω στο περβάζι παραθύρου, σε κάποιο τραπέζι, βιβλιοθήκη κ.λ.π. Οι βλαστοί σπάνε σχετικά εύκολα εάν το φυτό ποτίζεται περισσότερο από όσο χρειάζεται, αλλά τους βλαστούς που έσπασαν μπορούμε να τους φυτέψουμε εκ νέου στη γλάστρα. Το όνομα του γένους Crassula κανονικά μεταφράζεται στα ελληνικά ως Χοντρούλα, καθώς είναι το υποκοριστικό της λατινικής λέξης crassus, crassa[3, 4].


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 15 Οκτωβρίου 2017: εδώ φαίνεται το τελείως διαφορετικό χρώμα της Crassula pellucida subsp. marginalis 'Variegata', σε ένα μόσχευμα που διατηρώ σε έμμεσο φως. Απουσιάζει τελείως το κόκκινο χρώμα στα νέα φύλλα που αναπτύχθηκαν στην τοποθεσία με έμμεσο φως/ημισκιά. Αυτά τα χρώματα δε, έχει το φυτό και κατά την περίοδο του χειμώνα.


^ 11 Απριλίου 2010: ένα μήνα αργότερα την χάρηκα και ανθισμένη, με τα μικρά λευκά άνθη της.


^ 04 Μαρτίου 2010: μόλις παρέλαβα την πανέμορφη Crassula pellucida subsp. marginalis 'Variegata'. Το έντονο κόκκινο/άλικο χρώμα φανερώνει έκθεση του φυτού σε πλήρη ηλιοφάνεια.






Παραπομπές
1. African Plant Database: Crassula pellucida subsp. marginalis
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
3. LatDict
4. Etymological Dictionary of Succulent Plant Names by Urs Eggli, Leonard E. Newton
5. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Crassula, pellucida, marginalis, variegata.
Crassula pellucida ssp. marginalis 'Variegata', Κρασούλα η διαφανής υποείδ. περιθωριακή 'Πανασέ', φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, houseplant toxicity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου