⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

06 Αυγούστου 2018

Sedum stahlii [Σέδο το σταλίι]

Κοινή ονομασία: –
Διώνυμο: Sedum stahlii, Σέδο το σταλίι [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: δεν έχουν καταγραφεί συνώνυμα
cv.: –

ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180901-04
Sedum stahlii, Σέδο το σταλίι, παχύφυτο
Sedum stahlii [Σέδο το σταλίι]


Προέλευση και Οικότοπος

Το Sedum stahlii είναι ένα αειθαλές εδαφοκαλυπτικό παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae), που σχηματίζει έναν αραιό χλοοτάπητα με έκταση 30 εκ. (ή περισσότερο) και με ύψος 5 έως 25 εκ.

Γεωγραφική κατανομή[2]
Είναι ενδημικό στο Μεξικό (Κεντρικό, κόλπος του Μεξικού, Νοτιοδυτικά)



Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 5 εκ. έως 25 εκ. καθ' ύψος
Τοξικότητα: δεν είναι τοξικό, ωστόσο δεν είναι εδώδιμο. Σε περίπτωση κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας δύναται να προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι[3]
Ανθοφορία: ανθίζει το καλοκαίρι με μικρά κίτρινα άνθη σε πεντάστερο σχήμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη· μπορεί να αντέξει μέχρι και 7℃. Γενικά είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και το χειμώνα μπορεί να κρατηθεί σε θερμοκρασίες 10℃ έως 7℃ με την προϋπόθεση ότι το υπόστρωμα θα διατηρείται ως επί το πλείστον στεγνό. Το καλοκαίρι μπορεί να αντέξει και υψηλές θερμοκρασίες. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται ήλιο, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Σε πλήρη έκθεση στον ήλιο τα φύλλα αποκτούν το τυπικό για ο είδος κόκκινο χρώμα και την σωστή ανάπτυξη. Εάν το Σέδο το σταλίι λαμβάνει λιγότερο φως τότε θα αρχίσει να εμφανίζει σημάδια εκχλοίωσης.
Υγρασία: χαμηλή έως μέση
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: μέσο έως λιγότερο πότισμα· αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία.
Λίπανση: λιπαίνουμε το Sedum stahlii κάθε μήνα κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού: την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα φύλλου το οποίο εναποθέτουμε οριζόντια σε χώμα το οποίο την πρώτη εβδομάδα κρατάμε στεγνό και σε ημισκιά. Μόλις το φύλλο αρχίσει να ρυτιδιάζει τότε θα αρχίσει να βγάζει ρίζες από το κομμένο άκρο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά μπορούμε να κρατάμε το χώμα ελαφρώς νωπό, μέσα σε σκεύος ελαφρώς σκεπασμένο για αύξηση της υγρασίας· (2) με μόσχευμα βλαστού.


Δυνητικά προβλήματα: Το Sedum stahlii, όπως και όλα τα Κρασσουλοειδή, είναι εξαιρετικά επιρρεπές σε ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Sedum stahlii, Σέδο το σταλίι, μοσχεύματα φύλλων
^ 19 Σεπτεμβρίου 2018: μοσχεύματα φύλλων Sedum stahlii που έχουν ήδη βλαστήσει.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Sedum και stahlii.
2. POWO: Sedum stahlii
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
Sedum stahlii, Σέδο το σταλίι, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου