ενημέρωση: 1 Δεκεμβρίου 2019
δημοσίευση: 1 Νοεμβρίου 2019
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις διαφορές ανάμεσα σε δύο είδη υποστρώματος για τροπικά/εξωτικά φυτά από τροπικά κλίματα που απαιτούν περισσότερη υγρασία. Ακούμε συχνά ότι το υπόστρωμα από ίνες καρύδας μπορεί να αντικαταστήσει την τύρφη. Θα δούμε από που προέρχονται αυτά τα υποστρώματα, πώς επεξεργάζονται, τι προσφέρουν ή δεν προσφέρουν στα φυτά και θα εξετάσουμε πώς και πότε μπορεί το κάθε υπόστρωμα από αυτά να χρησιμοποιηθεί. Θα εξετάσουμε επίσης πιο από τα δυο είναι πιο οικολογικό, ποιο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Έτσι θα φωτιστούν περισσότερες πτυχές αυτού του θέματος ώστε να ελαχιστοποιηθεί η παραπληροφόρηση και η μονομερής - ενδεχομένως σκόπιμη, με όφελος το κέρδος - ενημέρωση.
Καρύδα ή τύρφη λοιπόν;Τύρφη: τι είναι και από που προέρχεται
Ας ξεκινήσουμε με το πιο γνωστό από παλιά υπόστρωμα στο χώρο της κηπουρικής, την τύρφη. Η τύρφη συλλέγεται από βαλτοτόπια σε όλο τον κόσμο. Ο βαλτότοπος είναι μια έκταση γης που είναι κορεσμένη από νερό. Και τα φυτά που υπάρχουν εκεί αποσυντίθενται αργά και σταδιακά και συμπιέζονται σε μια μακρά περίοδο χρόνου. Έτσι, ένας βαλτότοπος αποτελείται από διάφορα στρώματα. Το στρώμα στην επιφάνεια που περιέχει τα ζώντα φυτά είναι το στρώμα με το σφάγνο γνωστό και ως βρύα σφάγνου. Στα χαμηλότερα στρώματα υπάρχει η τύρφη γνωστή και ως τύρφη σφάγνου. Η τύρφη δημιουργήθηκε από τα βρύα σφάγνου - καθώς και από άλλα φυτά που μεγαλώνουν εκεί - τα οποία έχουν πεθάνει και έχουν σταδιακά υποχωρήσει στο υπέδαφος, στα χαμηλότερα στρώματα του βαλτότοπου. Και είναι αυτή ακριβώς η τύρφη, η σπογγώδης ελαφριά ύλη, που χρησιμοποιείται στην κηπουρική, όπου την χρησιμοποιούν ως υπόστρωμα για τροπικά φυτά τα οποία απαιτούν υψηλότερη υγρασία. Στο βαλτότοπο η τύρφη δημιουργείται αργά και σταδιακά σε μήκος πολλών χρόνων, έπειτα από την αποσύνθεση και συμπίεση των ζώντων βρύων και φυτών, όπως προαναφέρθηκε. Για να δημιουργηθεί ένα μέτρο συμπυκνωμένης ύλης (τύρφης) χρειάζονται τουλάχιστον 1000 χρόνια, ένας αιώνας δηλαδή.
Βαλτότοπος στον Καναδά |
Ίνες καρύδας: τι είναι και από που προέρχονται
Οι ίνες και τα παραπροϊόντα του προέρχονται από τους καρπούς του κοκοφοίνικα. Ο καρπός του κοκοφοίνικα ή αλλιώς η ινδική καρύδα όπως την ξέρουμε, αποτελείται από διάφορα στρώματα και όλα αυτά αξιοποιούνται με κάποιο τρόπο. Όλα αυτά τα φρούτα που καταναλώνονται από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως αφήνουν πίσω τους τα υπολείμματα του φρούτου, τα οποία - εδώ και κάποια χρόνια - δεν είναι πλέον απόβλητα, αλλά χρησιμοποιούνται και στην κηπουρική. Από αυτά τα υπολείμματα καρύδας έχουμε τα ακόλουθα προϊόντα που χρησιμοποιούνται και στην κηπουρική:
- coconut chips (κομματάκια καρύδας)
- coconut fibers (άκοπες ίνες καρύδας)
- coconut husk (εξωτερικός φλοιός καρύδας)
- coconut peat (τύρφη καρύδας)
Τα διάφορα παράγωγα από τον καρπό της καρύδας τα οποία χρησιμοποιούνται στην κηπουρική |
Τι είναι καλύτερο λοιπόν; Η τύρφη που χρειάζεται πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί ή οι ίνες καρύδας που είναι υποπροϊόν παραγωγής τροφής του καρπού του κοκοφοίνικα;
Ομοιότητες και διαφορές (και πίνακας αναλυτικός)
Και τα δύο, και η τύρφη και η καρύδα, έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι και τα δύο φυσικά προϊόντα, προέρχονται και τα δύο από φυτά. Και τα δυο απορροφούν υψηλά ποσοστά νερού - που είναι και το κύριο προτέρημά τους έναντι άλλων υποστρωμάτων. Είναι και τα δυο ωφέλιμα βελτιωτικά εδάφους και τέλος, και τα δύο βρίσκονται πλέον εύκολα στην αγορά.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες διαφορές, ίσως περισσότερες από όσες πολλοί γνώριζαν ότι υπάρχουν. Η τύρφη, με ένα pH στο 3,3 έως 4,0 είναι αρκετά όξινη και για να χρησιμοποιηθεί σε φυτά που δεν απαιτούν όξινο υπόστρωμα θα πρέπει να προστεθεί και ασβεστόλιθος. Συγκεκριμένα χρειάζονται κατά μέσο όρο 5 με 6 κιλά ασβεστόλιθου ανά m3 (1.000 λίτρα) για αύξηση του pH κοντά στο ουδέτερο. Μάλιστα μετά την προσθήκη ασβεστόλιθου, πρέπει να περάσουν μερικές εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί το pH. Αν δεν προστεθεί ασβεστόλιθος ή αν δεν είναι αρκετός, θα απορροφηθούν υψηλές συγκεντρώσεις άλλων στοιχείων όπως μαγγάνιο, σίδηρος και φώσφορος, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερσίτιση. Σε αντίθεση, η καρύδα έχει υψηλότερο pH πολύ κοντά στο ουδέτερο, συγκεκριμένα 5,2 έως 6,8.
Έχουν επίσης διαφορά στη διαθρεπτική αξία που μπορούν να παράσχουν στο φυτό. Η τύρφη έχει χαμηλή διαθρεπτική αξία, ενώ η καρύδα έχει μηδενική. Πιο συγκεκριμένα, ένα φυτό που αναπτύσσεται σε υπόστρωμα αποτελούμενο από 100% τύρφη θα έχει μια φυσιολογική ανάπτυξη. Σε αντίθεση, ένα φυτό που αναπτύσσεται σε υπόστρωμα από 100% καρύδα, το φυτό αυτό θα αναπτύσσεται αργά και θα παραμείνει καχεκτικό, ενώ ενδέχεται ακόμη και να πεθάνει.
Κάτι άλλο επίσης που χρειάζεται να προσέξουμε είναι ότι η καρύδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το οποίο τα φυτά χρειάζονται μεν, αλλά τόσο υψηλό ποσοστό καλίου στην ουσία περιορίζει την πρόσληψη ασβεστίου στα περισσότερα φυτά, εξ ου και η καχεκτική ανάπτυξη όπως βλέπουμε στην εικόνα πιο πάνω. Το ασβέστιο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών στα φυτά, καθώς και στην απόθεση κυτταρικού τοιχώματος. Οι πρωταρχικοί ρόλοι του ασβεστίου στα φυτά είναι: βελτιωτικό του υποστρώματος, το ασβέστιο συμβάλλει στη διατήρηση της χημικής ισορροπίας στο υπόστρωμα, μειώνει την αλατότητα του εδάφους και βελτιώνει τη διείσδυση του νερού.
Έπειτα, έχουμε και το θέμα κόστους, όπου οι ίνες καρύδας έχουν σχεδόν τη διπλάσια τιμή από ό,τι η τύρφη. Επιπλέον, την τύρφη μπορούμε να τη βρούμε και σε μεγάλες ποσότητες, ενώ τις ίνες καρύδας όχι.
Στην επόμενη σελίδα ακολουθεί ο πίνακας που συγκεντρώνει τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτών των δύο υποστρωμάτων.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου