⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

25 Ιουνίου 2017

Φύλλο καρδιάς Hoya kerrii

φωτογραφία από Laidback gardener,
διορθωμένη από orchids-succulents

ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου 2018
Τόσο οι απλοί λάτρεις των φυτών όσο και οι ερασιτέχνες φυτοκόμοι πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης των άπληστων επαγγελματιών προμηθευτών στον κλάδο της φυτοκομίας και κηπευτικής. Προσπαθώντας να βγάλουν περισσότερα χρήματα προσφέρουν σε αντάλλαγμα προϊόντα χωρίς προοπτική ανάπτυξης και με αναποτελεσματικές υπηρεσίες.

Το φύλλο της αγάπης

φωτογραφία από Laidback gardener,
διορθωμένη από orchids-succulents
Θα έχετε δει πιθανώς ένα φυτό Χόγια σε σχήμα καρδιάς ή «κεράκι» όπως είναι αλλιώς γνωστό και, αν όχι, κατευθυνθείτε σε κάποιο κέντρο κήπου και το πιθανότερο είναι ότι θα το βρείτε εκεί προς πώληση: μια παχιά, σαν-δέρμα, πράσινη καρδιά που στέκεται εκεί ολομόναχη σε μια μικρή γλάστρα. Πολλοί μάλιστα νομίζουν ότι αυτό που βλέπουν είναι το φυτό κατεξοχήν. Είναι όμως απλώς ένα φύλλο του φυτού Hoya kerrii, που μερικές φορές ονομάζεται «κέρινη καρδιά» ή «φύλλο της αγάπης» ή ακόμα και «κάκτος Hoya kerrii». το οποίο είναι σε σχήμα καρδιάς και είναι σίγουρα κάτι που τραβάει την προσοχή. Μερικές φορές μάλιστα, ο πωλητής θα φτάσει μέχρι το σημείο να γράψει "I love you" («Σ 'αγαπώ») ή κάτι παρόμοιο στο φύλλο ή να ζωγραφίσει λουλούδια πάνω του. Πόσο χαριτωμένο! Ακούγεται σαν ένα ωραίο δώρο, ιδίως για την ημέρα των ερωτευμένων, του Αγίου Βαλεντίνου. Ποιο είναι το πρόβλημα όμως;


Το πρόβλημα είναι ότι, ως ερασιτέχνης φυτοκόμος, περιμένεις ότι αυτό το φύλλο που έχει ριζωθεί θα γίνει φυτό, σωστά; Πως, όταν το φέρεις στο σπίτι και το φροντίσεις με αγάπη, θα αναπτύξει μια μέρα νέους μίσχους, περισσότερα φύλλα και - ποιος ξέρει; - ίσως ακόμη και λουλούδια.

Εάν αυτό πιστεύεις, λυπάμαι αλλά θα απογοητευτείς σοβαρά. Επειδή το φύλλο πιθανώς δεν θα παράγει ποτέ ένα νέο στέλεχος ή άλλα φύλλα. Στη σπάνια περίπτωση που το κάνει, μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Συνήθως δεν μπορεί, επειδή ούτε το φύλλο ούτε ο μίσχος του έχουν κάποιο αδρανή οφθαλμό από τον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν νέοι μίσχοι. Αυτό λοιπόν ονομάζεται «τυφλό μόσχευμα».

Το τυφλό φύλλο σας μπορεί να ζήσει για χρόνια χωρίς να μεγαλώσει και χωρίς να αλλάξει: ένα είδος ζωντανού-νεκρού, ένα «φυτό» όπως χαρακτηριστικά αποκαλούμε κάποιο άτομο με τετραπληγία. Μετά από 4 ή 5 χρόνια, εάν συνεχίζετε να το φροντίζετε (και οι ανάγκες του είναι αρκετά ελάχιστες: αρκεί να ρίχνετε λίγο νερό κάθε φορά και φυσικά, δεν χρειάζεται ποτέ λίπασμα), θα πεθάνει απλά μια μέρα, έχοντας ζήσει τη φυλλώδη ζωή του.

Πολύ περιστασιακά, ένα φύλλο καρδιά Hoya kerrii, μετά από περίπου 7 έως 10 χρόνια, ίσως αναπτύξει ένα στέλεχος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μικρό κομμάτι στελέχους του φυτού αποκόπηκε μαζί με το φύλλο και αυτό περιελάμβανε ένα μικρό αδρανές μπουμπούκι. Αλλά τα περισσότερα μοσχεύματα φύλλων Χόγια είναι απλά τυφλά.

Τι συνέβη;

Οι Χόγιες δεν είναι τα μόνα φυτά με με φύλλα που ριζώνουν και ποτέ δεν παράγουν ένα στέλεχος. Υπάρχει ένας εκπληκτικός αριθμός φυτών των οποίων τα φύλλα μπορούν να αναπτύξουν ριζικό σύστημα, αλλά ως εκεί. Για παράδειγμα, πολλά είδη Φίκου, όπως ο ελαστικοφόρος Φίκος ή αλλιώς λαστιχόδεντρο (Ficus elastica) και ο λυρόμορφος Φίκος (Ficus lyrata), παράγουν τυφλά φύλλα. Και εγώ προσωπικά την πάτησα, αγοράζοντας ένα τέτοιο φύλλο καρδιά Hoya kerrii, περιμένοντας ότι κάποια μέρα θα δω άνθη από το φυτό που υποτίθεται θα αναπτυχθεί. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα παραμείνει έτσι για χρόνια, ώσπου να πεθάνει κάποια μέρα χωρίς προφανή λόγο. Αυτό συμβαίνει με τα «τυφλά φύλλα».
Στη φωτογραφία βλέπουμε τέσσερα φύλλα Hoya (μάλλον Hoya bella), τα οποία φύτεψα στις 26 Μαρτίου 2017.
Σήμερα που ξέθαψα τις ρίζες τους, πρόσεξα ότι μόνο το ένα ανέπτυξε καινούργιο βλαστό
και μάλιστα το μικρότερο φύλλο από τα τέσσερα.


Σε αναζήτηση ολοκληρωμένων μοσχευμάτων

Εδώ βλέπουμε ένα μόσχευμα με βλαστό από
Hoya carnosa 'Rubra'.
Εάν βρεις κάποια πηγή από όπου μπορείς να προμηθευτείς κάποιο μόσχευμα του παχύφυτου Hoya kerrii, αυτό θα ήταν το ιδανικό, αλλά θα πρέπει να είναι μόσχευμα με βλαστό και φύλλα. Η διαδικασία ριζώματος είναι απλή. Εισάγουμε το κατώτερο άκρο ενός τμήματος του στελέχους με τουλάχιστον δύο φύλλα σε υγρό έδαφος και μετά από μερικούς μήνες (οι χόγιες είναι συχνά πολύ αργές για να ξεκινήσουν), το μόσχευμα θα αρχίσει να παράγει νέους μίσχους και νέα φύλλα από τους αδρανείς οφθαλμούς που βρίσκονται στο θαμμένο μέρος του στελέχους, στα μασχαλιαία φύλλα. Ακόμη και μόνο ένα φύλλο να υπάρχει, μπορεί να αναπτύξει νέο φυτό, αλλά μαζί με το φύλλο πρέπει να υπάρχει και ένα τουλάχιστον τμήμα βλαστού στη βάση του, καθώς εκεί είναι το σημείο που βρίσκεται ο μασχαλιαίος οφθαλμός. Τόσο το στέλεχος όσο και το φύλλο θα ριζώσουν στη συνέχεια, αλλά μόνο το στέλεχος έχει την ικανότητα να παράγει ένα νέο φυτό, επειδή αυτό μόνο φέρει μασχαλιαίους οφθαλμούς.

Υπάρχουν βεβαίως φυτά που πραγματικά μπορεί να αναπτυχθούν από μεμονωμένα μοσχεύματα φύλλων ή ακόμα και από τμήματα των φύλλων: αφρικανικές βιολέτες, τα παχύφυτα Crassula, Σανσιβέριες κλπ. Αλλά όλα αυτά έχουν την ικανότητα να παράγουν τυχαίους οφθαλμούς, δηλαδή μασχαλιαίους οφθαλμούς στο μεσογονάτιο τμήμα του φυτού. Οι Χόγιες, όπως και τα περισσότερα φυτά, δεν έχουν αυτή την ικανότητα, θα βλαστήσουν μόνο από τους μασχαλιαίους οφθαλμούς, τους οφθαλμούς που βρίσκονται στο στέλεχος, στις μασχάλες των φύλλων, όχι από το φύλλο ή οποιοδήποτε μέρος του φύλλου.
μασχαλιαίος οφθαλμός φύλλου σε φυτό Hoya Χόγια
Εδώ βλέπουμε τον χαρακτηριστικό μασχαλιαίο οφθαλμό φύλλου σε φυτό Hoya.
Η περίπτωση του ενός μοναδικού φύλλου που ανέπτυξε βλαστό (φωτο πιο πάνω),
σημαίνει ότι αποκολλήθηκε μαζί με τον μασχαλιαίο οφθαλμό.


Αγοράζοντας ένα φυτό Hoya kerrii

Hoya kerrii 'Variegata'. Φωτογραφία από Laidback gardener,
διορθωμένη από orchids-succulents
Το παχύφυτο Hoya kerrii είναι ένα εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου... εφ 'όσον αγοράζουμε ένα φυτό και όχι απλώς ένα φύλλο. Εκτός από την κοινή Hoya kerrii υπάρχει και η ποικιλόχρωμη (Hoya kerrii 'Variegata'). Η ανάπτυξή της είναι κάπως ανομοιογενής (όπως συμβαίνει με πολλά φυτά hoya). Φαίνεται αδρανής για μήνες και στη συνέχεια πετάει ξαφνικά μια νέα ανάπτυξη χωρίς προφανή λόγο. Και συχνά μπορεί να περάσουν 7 χρόνια πριν ενηλικιωθεί το φυτό και άρα να είναι σε θέση να ανθοφορήσει.




Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της Χόγιας με τις κέρινες καρδιές: Hoya kerrii



πηγή: Laidback Gardener
. φύλλο σε σχήμα καρδιάς, φυτό, Χόγια, κεράκι, Hoya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου