⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

18 Ιουλίου 2018

Peperomia verticillata ‘Red Log’ [Πιπερόμοια η σπειροειδής ποικ. Κόκκινος Κορμός]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοPeperomia verticillata ‘Red Log’, Πιπερόμοια η σπειροειδής ποικ. Κόκκινος Κορμός [1]
ΒασιώνυμοPiper verticillatum [2]
Συνώνυμα: Peperomia fenzlii, Peperomia orbiculata, Peperomia papulata, Peperomia pulchella, Peperomia pulchellum, Peperomia roigiana, Peperomia rubella, Peperomia subpulchella, Piper orbiculatum, Piper verticillatum [2, 3]
cv.: Red Log | Κόκκινος Κορμός

ενημέρωση: 22 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180717-02
Peperomia verticillata ‘Red Log’, Πιπερόμοια η σπειροειδής ποικ. Κόκκινος Κορμός
Peperomia verticillata ‘Red Log’ [Πιπερόμοια η σπειροειδής ποικ. Κόκκινος Κορμός]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Peperomia verticillata είναι μια πολυετής τροπική πόα με σαρκώδη φύλλα και στέλεχος και ως εκ τούτου θεωρείται παχύφυτο. Η Peperomia verticillata ανήκει στην οικογένεια των Πιπεροειδών (Piperaceae) και απαντά στην Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία, Κούβα, Ονδούρα, Τζαμάικα[3]. Η ποικιλία ‘Red Log’ είναι προϊόν επιλεκτικής καλλιέργειας.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 50 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: η Peperomia verticillata παράγει στάχυα (spikes) σε τριπλή ή τετραπλή συνήθως ταξιανθία το καλοκαίρι, τα οποία φέρουν πολλά μικροσκοπικά άνθη σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Οι νυχτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃ για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: δεν χρειάζεται καθόλου ηλιόφως, αλλιώς το κόκκινο χρώμα στην abaxial πλευρά των φύλλων θα αποχρωματιστεί (βλέπε και στην εικόνα πιο κάτω στην ενότητα Φωτογραφίες και Ιστορικό). Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα ότι το κόκκινο χρώμα στην abaxial πλευρά πολλών φυτών, τα βοηθά στην φωτοσύνθεση όταν αυτά βρίσκονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τοποθετούμε λοιπόν το φυτό σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως αλλά χωρίς ηλιόφως. Εάν ωστόσο βρίσκεται σε λιγότερο φως, τα στελέχη θα εμφανίσουν σημάδια εκχλοίωσης με μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα.
Υγρασία: ~50% – 70%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Ένα μείγμα με 70% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 20% τύρφη και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό για επαρκή αερισμό, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Peperomia verticillata ‘Red Log’. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αν και η Peperomia verticillata ‘Red Log’ χρειάζεται τακτικό πότισμα, μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Το πότισμα είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές στη φροντίδα των φυτών Peperomia, καθώς αυτό το φυτό χρειάζεται αρκετή υγρασία μεν, αλλά όταν στερείται αρκετού νερού στο υπόστρωμα, θα στρεσαριστεί και θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: χρειάζεται τακτική λίπανση κάθε δεύτερη εβδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού βουτηγμένο σε σκόνη ριζοβολίας το καλοκαίρι ή άλλη εποχή σε θερμαινόμενο χώρο και με θέρμανση από κάτω· (2) μόσχευμα φύλλου βουτηγμένο σε σκόνη ριζοβολίας και σε αρκετή υγρασία· (3) με διαίρεση του κεντρικού στελέχους.


Δυνητικά προβλήματα: το πιο συχνό πρόβλημα είναι με το πότισμα. Αφενός το φυτό χρειάζεται να μην αφήνεται να στεγνώσει για πολύ. Αφετέρου, χρειάζεται ένα καλά αποστραγγιζόμενο υπόστρωμα που να μην αφήνει το νερό να συσσωρεύεται σε σημείο που οι ρίζες να μην μπορούν να αναπνεύσουν.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


 22 Φεβρουαρίου 2019: επάνω και κάτω: μοσχεύματα φύλλου.



^ 11 Αυγούστου 2018: Η abaxial πλευρά στα νέα φύλλα μπορεί να εμφανιστεί αποχρωματισμένη όταν το φυτό εκτίθεται για αρκετές ώρες σε ηλιόφως. Για να αποτραπεί αυτό τοποθετούμε το φυτό σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως αλλά δίχως ηλιόφως.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Peperomia και verticillata.
2. tropicos: Peperomia verticillata
3. POWO: Peperomia verticillata
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter P
Peperomia verticillata ‘Red Log’, Πιπερόμοια η σπειροειδής ποικ. Κόκκινος Κορμός, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου