⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

15 Ιουνίου 2018

Begonia rex ‘Salsa’ [Μπιγκόνια η ρεξ ποικ. Σάλσα]

Κοινή ονομασία: Painted Leaf Begonia, King Begonia [1], Μπιγκόνια με τα ζωγραφισμένα φύλλα, Βιγόνια με τα ζωγραφισμένα φύλλα, Μπιγκόνια με τα ζωγραφιστά φύλλα, Βιγόνια με τα ζωγραφιστά φύλλα, Βασιλική Μπιγκόνια, Βασιλική Βιγόνια
Διώνυμο: Begonia rex ‘Salsa’, Μπιγκόνια η ρεξ ποικ. Σάλσα
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Begonia rex var. grandis, Begonia rex var. nebulosa, Platycentrum rex
cv.: Salsa | Σάλσα

ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180615-01
Begonia rex ‘Salsa’, Μπιγκόνια η ρεξ ποικ. Σάλσα, Painted Leaf Begonia, King Begonia, Μπιγκόνια με τα ζωγραφισμένα φύλλα, Βιγόνια με τα ζωγραφισμένα φύλλα, Μπιγκόνια με τα ζωγραφιστά φύλλα, Βιγόνια με τα ζωγραφιστά φύλλα, Βασιλική Μπιγκόνια, Βασιλική Βιγόνια, Βιγκόνια
Begonia rex ‘Salsa’ [Μπιγκόνια η ρεξ ποικ. Σάλσα]

Προέλευση και Οικότοπος[2, 3, 4]

Η Begonia rex ‘Salsa’ είναι ένα αειθαλές ανθοφόρο τροπικό παχύφυτο στην οικογένεια των Μπιγκονιοειδών (Begoniaceae). Η ποικιλία ‘Salsa’ είναι ένα υβρίδιο το οποίο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 από τον Ολλανδό Antoon Hoefnagels στο θερμοκήπιό του στο Lent της Ολλανδίας. Το εν λόγω υβρίδιο προέκυψε από τη διασταύρωση της Begonia rex ‘Valentine’ και της Begonia hatacoa. Το υβρίδιο ‘Salsa’ έχει δείξει ότι τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας του είναι σταθερά και ότι είναι γενετικά πανομοιότυπα.

Γεωγραφική κατανομή[2, 3]
Το γονικό φυτό (Begonia rex) έχει μια ευρεία κατανομή.
Ενδημικό στις εξής περιοχές: Ασάμ (Ινδία)· Ιμαλάια· Κίνα· Μιανμάρ.

Εισήχθη στις εξής περιοχές: Αϊτή· Δομινικανή Δημοκρατία· Κούβα· Μπανγκλαντές.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 25 έως 40 εκ.
Τοξικότητα: γενικά το φυτό θεωρείται ότι είναι ασφαλές στις περισσότερες περιπτώσεις για τους ανθρώπους. Περιέχει μεν οξαλικά και κουκουρμπιτακίνη B τα οποία είναι τοξικά συστατικά, αλλά αυτά εντοπίζονται στα υπόγεια τμήματα του φυτού και η ποσότητα τοξινών είναι σχετικά χαμηλή[5]. Οι Μπιγκόνιες θεωρούνται ωστόσο τοξικές για σκυλιά, γάτες και άλογα[5].
Ανθοφορία: τα άνθη είναι μικροσκοπικά αλλά η ανθοφορία διαρκεί για αρκετούς μήνες.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 15°C.
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας και χρειάζεται οπωσδήποτε προστασία από τον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού. Το χειμώνα θα ευεργετηθεί από κάποια τοποθεσία με περισσότερο ήλιο. Σε γενικές γραμμές η έκθεση στην ηλιοφάνεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες.
Υγρασία: 60% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και περλίτη. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα:  χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο ανάπτυξης: άνοιξη, καλοκαίρι αλλά μόνο όταν το υπόστρωμα είναι στεγνό. Το χειμώνα ποτίζουμε σε πιο αραιά διαστήματα· αυτή την περίοδο μπορούμε να αφήνουμε το υπόστρωμα να ξεραθεί ανάμεσα στα ποτίσματα. Προσέχουμε να μην βρέχονται τα φύλλα (ιδιαιτέρως την περίοδο του χειμώνα) ώστε να μην έχουμε προβλήματα μούχλας στο φυτό. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνουμε το φυτό να μουσκεύει στο νερό.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργούς φάσης ανάπτυξης (άνοιξη και καλοκαίρι), με τη μισή δόση ενός ισορροπημένου λιπάσματος με ιχνοστοιχεία για να ενθαρρύνουμε το φυτό να ανθοφορήσει, αν και η ανθοφορία δεν είναι ο λόγος για τον οποίο καλλιεργείται ευρέως αυτό το φυτό, αλλά κυρίως το εντυπωσιακό του φύλλωμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού το οποίο σε ιδανικές συνθήκες θα δώσει νέα ανάπτυξη μέσα σε 20 μέρες περίπου (2) με μόσχευμα φύλλου, το οποίο ενδέχεται να κάνει μέχρι και έξι μήνες για να δώσει νέα ανάπτυξη, αλλά εάν το φύλλο είχε τοποθετηθεί οριζόντια πάνω στο χώμα τότε ένα φύλλο μπορεί να δώσει αρκετά νέα φυτάρια. (3) ο τρίτος τρόπος είναι με σπόρο, η οποίος είναι εξίσου χρονοβόρος. Με τον σπόρο ρισκάρουμε επίσης να δημιουργηθεί αστάθεια με τα νέα φυτά, καθώς τα άνθη ενδέχεται να είχαν επικονιαστεί και από άλλες μπιγκόνιες, ακόμη και εκτός του χώρου μας.


Δυνητικά προβλήματα: ελέγχουμε τακτικά το φυτό για σημάδια εμφάνισης αφίδας, τετράνυχου ή ψευδόκοκκου. Τα κίτρινα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος. Εάν τα φύλλα ξεραίνονται και καφετιάζουν, αυτό είναι ένδειξη ότι είτε το φυτό δεν ποτίζεται αρκετά ή ότι η σχετική υγρασία του χώρου είναι χαμηλή.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Τα ευεργετικά αποτελέσματα φυλλοφόρων φυτών στο γραφείο[6]
Τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιβάλλοντα κτιρίων, αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι γραφείου ανταποκρίνονται στα φυλλοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση των φυλλοφόρων φυτών στο χώρο του γραφείου στην υγεία και τα συμπτώματα δυσφορίας μεταξύ του προσωπικού του γραφείου. Πραγματοποιήθηκε μια διασταυρούμενη μελέτη με τυχαιοποιημένη σειρά περιόδου· μια περίοδος με φυτά στο γραφείο και μια περίοδο χωρίς φυτά. Ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 12 ερωτήσεις σχετικά με τα νευροψυχολογικά συμπτώματα, τα συμπτώματα των βλεννογόνων και τα συμπτώματα του δέρματος κατανεμήθηκαν ανάμεσα στα 51 υγιή άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το άθροισμα των συμπτωμάτων ήταν 23% χαμηλότερο κατά την περίοδο κατά την οποία τα άτομα είχαν φυτά στα γραφεία τους σε σύγκριση με την περίοδο που δεν είχαν φυτά. (Το μέσο άθροισμα των αποτελεσμάτων ήταν 7,1 κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς φυτά έναντι 5,6 κατά τη διάρκεια της περιόδου με φυτά.) Οι ενοχλήσεις σχετικά με το βήχα και την κόπωση μειώθηκαν κατά 37 και 30%, αντίστοιχα, αν τα γραφεία περιείχαν φυτά. Το αυτοαναφερόμενο επίπεδο ξηρού/βραχνού λαιμού και ξηρού δέρματος με κνησμό προσώπου μειώθηκε κατά περίπου 23% όταν τα φυτά ήταν παρόντα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των νευροψυχολογικών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων των βλεννογόνων, ενώ τα συμπτώματα του δέρματος φαινόταν να μην επηρεάζονται από την παρουσία φυτών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της υγείας και μείωση των συμπτωμάτων δυσφορίας μετά την προσθήκη φυλλοφόρων φυτών στο περιβάλλον γραφείου.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Begonia rex ‘Salsa’, Μπιγκόνια η ρεξ ποικ. Σάλσα, Painted Leaf Begonia, King Begonia, Μπιγκόνια με τα ζωγραφισμένα φύλλα, Βιγόνια με τα ζωγραφισμένα φύλλα, Μπιγκόνια με τα ζωγραφιστά φύλλα, Βιγόνια με τα ζωγραφιστά φύλλα, Βασιλική Μπιγκόνια, Βασιλική Βιγόνια, Βιγκόνια
^ 6 Δεκεμβρίου 2018: και μια κάτοψη. Το φυτό αυτό είναι η εξέλιξη από το μικρό φιντανάκι της κάτω φωτογραφίας. 🙂

Begonia rex ‘Salsa’, Μπιγκόνια η ρεξ ποικ. Σάλσα, μόσχευμα φύλλου με νέα ανάπτυξη
^ 4 Ιουλίου 2018: 15 μέρες αργότερα και από τη βάση του ενός φύλλου ήδη εμφανίστηκε νέα ανάπτυξη! 😃
ενημέρωση, 25 Ιανουαρίου 2019: το φύλλο στα δεξιά μου έδωσε συνολικά δύο διαφορετικές αναπτύξεις, ενώ το φύλλο στα αριστερά τίποτα. Και τα δύο βρίσκονταν στο ίδιο σημείο, μέσα στο ίδιο σκεύος... Μυστήριαι αι βουλαί των φύλλων μερικές φορές! 😃


^ 15 Ιουνίου 2018: Δυο φύλλα που ευελπιστώ κάποια στιγμή να δώσουν νέα φυτάρια.





Παραπομπές
1. eol: Begonia rex
2. Kew: Begonia rex
3. POWO: Begonia rex
4. Google patents: Πληροφορίες πατέντας
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter B
6. The effect of indoor foliage plants on health and discomfort symptoms among office workers
Begonia rex Salsa, Μπιγκόνια η ρεξ ποικ. Σάλσα, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου