⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

24 Ιουλίου 2018

Stapelia paniculata subsp. scitula [Σταπέλια η ανθηλοφόρος υποειδ. κομψή]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοStapelia paniculata subsp. scitula, Σταπέλια η ανθηλοφόρος υποειδ. κομψή [1, 2]
ΒασιώνυμοStapelia scitula [3]
Συνώνυμα: Gonostemon scitulus, Stapelia scitula [2]
Διφορούμενο συνώνυμο[6]Ceropegia paniculata subsp. scitula [4]

ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180724-01
Stapelia paniculata subsp. scitula, Σταπέλια η ανθηλοφόρος υποειδ. κομψή
Stapelia paniculata subsp. scitula [Σταπέλια η ανθηλοφόρος υποειδ. κομψή]

Προέλευση και Οικότοπος[2, 5]

Η Stapelia paniculata subsp. scitula είναι ένα βλαστοπαχύφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά σε μεμονωμένες περιοχές στις Επαρχίες του Ακρωτηρίου στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και σε υψόμετρο 400 με 600 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όπου φύεται συνήθως σε απότομες πλαγιές με σχιστόλιθο και δολομίτη, ανάμεσα σε ξηρή βλάστηση.


Πληροφορίες καλλιέργειας[5]

Μέγιστη ανάπτυξη: μια μικρού μέγεθος σταπέλια που δεν ξεπερνά τα 8 εκ. σε ύψος, ενώ ο κάθε βλαστός έχει πάχος περί τα 7 χιλ.
Τοξικότητα: ασφαλής· έχει πολύ πικρή γεύση[7]
Ανθοφορία: τα άνθη είναι ιδιαιτέρως μικρά, μεγέθους μόλις 1,5 με 2,5 εκατοστών σε σχήμα αστεριού, σε χρώμα που κυμαίνεται ανάμεσα σε φούξια και φούξια/κόκκινο και σχηματίζουν συστάδες των τεσσάρων - πέντε.
Άρωμα: τα άνθη αναδύουν ένα αρκετά ανεπαίσθητο άρωμα που θυμίζει θνησιμαίο. Η μυρωδιά προσελκύει μύγες και άλλα έντομα τα οποία συνδράμουν στην επικονίαση του φυτού. Σε καλλιέργεια ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου, ενδέχεται η οσμή να είναι σημαντικά εξασθενημένη ή να μην αναδύεται καθόλου οσμή.
Θερμοκρασία: προτιμά ζεστές θερμοκρασίες: 21ºC με 27ºC, αλλά μπορεί να επιβιώσει έως τους 5ºC, αλλά όχι για πολύ. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: οι ιδανικές συνθήκες φωτισμού είναι έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου και το απόγευμα· το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού το φυτό χρειάζεται προφύλαξη από τις άμεσες αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου. Όσο πιο πολύ ήλιο δέχεται το πρωί και αργά το απόγευμα τόσο πιο πολύ οι βλαστοί θα σκουραίνουν και τόσο περισσότερα άνθη θα παράγονται.
Υγρασία: 10% – 40%. Ευνοείται από καλό αερισμό και ξηρή ατμόσφαιρα.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα με χώμα για παχύφυτα/κάκτους και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα άφθονο κατά τη διάρκεια των θερμότερων ημερών του καλοκαιριού. Μπορούμε να ξεκινήσουμε να ποτίζουμε από τα πρώτα σημάδια βλάστησης και σταματάμε το πότισμα το φθινόπωρο. Είτε το υπερβολικό είτε το ελάχιστο πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη. Από μέσα φθινοπώρου έως αρχές άνοιξης, η Stapelia paniculata subsp. scitula δεν πρέπει να ποτίζεται καθόλου. Μόνο όταν τα στελέχη εμφανίσουν σημάδια αφυδάτωσης, τότε μπορούμε να ποτίσουμε εξαιρετικά ελάχιστα.
Λίπανση: θα ευεργετηθεί από μια δόση κάποιου ισορροπημένου λιπάσματος, στις αρχές του καλοκαιριού.
Πολλαπλασιασμός: όπως και τα περισσότερα Σταπελιοειδή, τα φυτά γηράσκουν μετά από αρκετά χρόνια, οπότε θα πρέπει να τα ξαναρχίσουμε από μοσχεύματα όταν η ανάπτυξη και η ανθοφορία είναι αργή. Ο πολλαπλασιασμός είναι εύκολος: αφαιρούμε ένα φρέσκο στέλεχος, αφήνουμε να στεγνώσει η επιφάνεια κοπής και στη συνέχεια το φυτεύουμε. Αφήνουμε τη γλάστρα σε μια φωτεινή τοποθεσία αλλά να μην εκτίθεται σε ηλιοφάνεια, ώστε να μην αφυδατωθεί γρήγορα το μόσχευμα πριν προλάβει να ριζώσει. Η καλύτερη εποχή είναι στα τέλη του καλοκαιριού, όταν οι βλαστοί των Σταπελιοειδών μεγαλώνουν πιο ενεργά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εάν το στέλεχος είναι ακόμη και μερικώς θαμμένο, το φυτό συνήθως θα σαπίζει. Για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, φροντίζουμε ώστε να ψεκάζουμε ελαφρώς με νερό το υπόστρωμα γύρω από το μόσχευμα και να μην ποτίζουμε ολόκληρη τη γλάστρα.


Δυνητικά προβλήματα: το συχνότερο πρόβλημα είναι το πότισμα κατά την περίοδο ανάπαυσης. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη, η οποία για μια σταπέλια μπορεί να αποβεί μοιραία. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Stapelia, paniculata και scitula.
2. POWO: Stapelia paniculata subsp. scitula.
3. Tropicos: Gonostemon scitulus.
4. World Plants: Ceropegia paniculata subsp. scitula.
5. Bruyns, P.V. 2005. "Stapeliads of southern Africa and Madagascar." (Vol. 1, pp. 1-330). Umdaus Press, Pretoria. || Helme, N.A. & Raimondo, D. 2007. "Stapelia paniculata Willd. subsp. scitula (L.C.Leach) Bruyns." National Assessment: Red List of South African Plants version 2014.1. Accessed on 2015/03/11 || Focke Albers, Ulrich Meve “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Asclepiadaceae: Asclepiadaceae” Volume 4 Springer Science & Business Media, 2002 || Southern Africa: G. GERMISHUIZEN & N.L. MEYER, eds, (2003). "Plants of Southern Africa: an annotated checklist" Pretoria. || African Plants Database (version 3.4.0). Conservatoire et Jardin botaniques de la Ville de Genève and South African National Biodiversity Institute, Pretoria. || Doreen Court “Succulent Flora of Southern Africa” A.A. Balkema, 2000 || Illustration: Cactus and Succulent Journal, Vol. 81 (2), March - April, 2009
6. Βοτανική ορολογία: διφορούμενο συνώνυμο
7. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
Stapelia paniculata subsp. scitula, Σταπέλια η ανθηλοφόρος υποειδ. κομψή, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου