⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

13 Φεβρουαρίου 2018

Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense [Χλωρόφυτο το κρεμαστόνημα υποείδ. αμανιένσε]

Κοινή ονομασία: Φυτό Μανδαρίνος, Λαμπερή Φωτιά, Fire Flash, Mandarin Plant, Tangerine
ΔιώνυμοChlorophytum filipendulum subsp. amaniense, Χλωρόφυτο το κρεμαστόνημα υποείδ. αμανιένσε [1, 2]
ΒασιώνυμοChlorophytum amaniense [3]
ΣυνώνυμαChlorophytum amaniense

ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180213-01
Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense, Χλωρόφυτο το κρεμαστόνημα υποείδ. αμανιένσε, Φυτό Μανδαρίνος, Λαμπερή Φωτιά, Fire Flash, Mandarin Plant, Tangerine
Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense [Χλωρόφυτο το κρεμαστόνημα υποείδ. αμανιένσε]
Τα σποράκια φυτεύτηκαν και περιμένω να φυτρώσουν


Προέλευση και Οικότοπος[2, 4]

Το Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense είναι ένα αειθαλές πολυετές ριζωματώδες τροπικό φυτό με τύπο ανάπτυξης πόας, στην οικογένεια των Ασπαραγοειδών (Asparagaceae).

Γεωγραφική κατανομή
Το Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense απαντά στην Κένυα και στην Τανζανία, όπου φύεται στα τροπικά δάση βροχής.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 30 εκ. έως 60 εκ. καθ' ύψος· μήκος φύλλων έως 10 εκ. έως 20 εκ.
Τοξικότητα: είναι ασφαλές[5] και μάλιστα έχει θεραπευτικές ιδιότητες (βλέπε πιο κάτω στην ενότητα: Αναλυτικότερες πληροφορίες).
Ανθοφορία: η ανθοφορία εμφανίζεται μόνο σε ενήλικα φυτά ξεκινώντας τον Ιανουάριο. Τα άνθη είναι λευκού χρώματος τα οποία παραμένουν στο φυτό για περίπου μια εβδομάδα.
Καρποί: στα τέλη της ανθοφορίας, τέλη καλοκαιριού, κάποια από τα άνθη θα μετατραπούν σε περισπέρμια.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 18°C έως 32°C. Θερμοκρασία κάτω των 15°C θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάπτυξη του φυτού. Καλό είναι η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από τους 12°C για μεγάλο διάστημα.
Φως: κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου χρειάζεται μια φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο φως ως επί το πλείστον και προστασία από το ηλιόφως. Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μπορούμε να διατηρούμε το φυτό σε βαθύτερη σκιά. Ο χειμώνας είναι η εποχή που μπορούμε να αυξήσουμε την έκθεση του φυτού στο ηλιόφως, αλλά μόνο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτή την εποχή δεν θα έχει πρόβλημα εάν κρατείται σε κάποια τοποθεσία με λιγότερο φως και σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες χειμερινές θερμοκρασίες. Θα ευνοηθεί ωστόσο από λίγο ηλιόφως τις πρώτες πρωινές ώρες αυτή την περίοδο, όταν και οι θερμοκρασίες αντίστοιχα το επιτρέψουν. Το φυτό τα πάει μια χαρά και σε βαθύτερη σκιά, αλλά πιθανώς δεν θα ανθίσει όταν κρατείται συνεχώς σε πολύ σκιερή τοποθεσία. Εάν η έκθεση σε άπλετο φως είναι υπερβολική, το φυτό θα εμφανίσει σημάδια χλώρωσης.
Υγρασία: 50% – 100% · η παρατεταμένη έκθεση σε ξηρασία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του φυτού.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από τύρφη σφάγνου 50%, φλοιό ορχιδέας 30%, χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου 10% και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης για το υπολειπόμενο 10%. Συμπληρώματα υπερφωσφορικών στο υπόστρωμα θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν φθορίδιο, το οποίο προκαλεί κιτρίνισμα στο άκρο των φύλλων.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού ποτίζουμε το φυτό τακτικά. Το χειμώνα χρειάζεται πότισμα σε πιο αραιά διαστήματα. Αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει ελαφρώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Το Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense έχει έναν υψηλό ρυθμό διαπνοής, συνεπώς το υπόστρωμα χρειάζεται να διατηρείται νωπό, αλλά να αποφεύγουμε το μούλιασμα, καθώς οι ρίζες δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν. Είναι προτιμότερο το φυτό να ποτίζεται από κάτω, από το πιάτο της γλάστρας, ώστε να αποφευχθεί το πιτσίλισμα των φύλλων με νερό.
Λίπανση: κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού λιπαίνουμε το φυτό μια φορά το μήνα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με διαίρεση των ριζωματωδών στελεχών (2) με χλωρούς βλαστούς (3) με σπόρους. Σε αντίθεση με το συγγενικό Chlorophytum comosum, το Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense δεν παράγει στόλωνες.


Δυνητικά προβλήματα: το Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense δεν είναι γνωστό ότι προσβάλλεται εύκολα από φυτοπαράσιτα. Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι η αποφυγή της έκθεσης του φυτού σε υπερβολικό φως, καθώς επίσης και η ισορροπημένη συχνότητα και ποσότητα ποτίσματος με νερό απαλλαγμένο από φθόριο..



Αναλυτικότερες πληροφορίες

Θεραπευτικές ιδιότητες
Αντικαρκινικές ιδιότητες: Το Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense, έχει αναγνωριστεί ως ένα θεραπευτικό φυτό λόγω της αντικαρκινικής του δράσης, όπου έχει καταδείξει κυτταροτοξικότητα in vitro έναντι αρκετών ανθρώπινων καρκινικών κυτταρικών σειρών[4].

Που το τοποθετούμε;
Επειδή τα φύλλα και ειδικά τα ανθοφόρα στελέχη μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά σε μήκος, μπορούμε να τοποθετήσουμε το Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense σε ένα περβάζι παραθύρου ή σε τραπέζι που επιτρέπει στα φύλλα και τα στελέχη να αναπτυχθούν ελεύθερα.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 6 Απριλίου 2018: τουλάχιστον τέσσερα φυτάρια φαίνεται να αναπτύσσονται σταθερά (αυτό στα δεξιά το πρώτο ανέπτυξε ένα δεύτερο μικρό φυλλαράκι, δεν φαίνεται καθαρά από τη συγκεκριμένη γωνία λήψης της φωτογραφίας). Αυτό τέρμα αριστερά έχει ακόμη μόνο ένα φυλλαράκι. Πιστεύω ότι θα αναπτύξει και δεύτερο.


^ 4 Μαρτίου 2018: 19 μέρες αργότερα, βλέπω κάτι άρχισε να ξεπροβάλει...


^ 13 Φεβρουαρίου 2018: τα σποράκια φυτεύτηκαν και περιμένω να φυτρώσουν.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Chlorophytum, filipendulum και amaniense.
2. POWO: Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense
3. tropicos: Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense
4. Comprehensive Crop Reports: Fire Flash, an ornamental Foliage Plant [PDF]
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου