⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

20 Ιουλίου 2018

Aloe 'Oik' [Αλόη 'Oik']

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοAloe 'Oik', Αλόη 'Oik' [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα
cv.: Oik

ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180719-01
Aloe 'Oik': η ανθοφορία με τρία ανθοφόρα στελέχη
Aloe 'Oik': η ανθοφορία με τρία ανθοφόρα στελέχη.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Aloe 'Oik' είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια Ασφοδελοειδή (Asphodelaceae). Είναι ένα από τα υβρίδια της Karen Zimmerman που κυκλοφόρησαν το 2013. Έχει σχετικά κοντά, τριγωνικά, μπλε έως πρασινωπά φύλλα, ανάλογα με την εποχή, που καλύπτονται με ακανόνιστα, ευρεία, συχνά πολύπλευρα και ως εκ τούτου ανομοιόμορφα «δόντια» στα περιθώρια, ενώ τα δόντια της επιφάνειας είναι κωνικά ή συγχωνεύονται για να σχηματίσουν ανυψωμένες προεξοχές σε σχήμα παύλας. Οι κορυφές των φύλλων συχνά συμπιέζονται διμερώς με οδοντωτά δόντια που θυμίζουν μεσαιωνικό όπλο. Η καταγωγή του φυτού προέρχεται από το 'Confetti' (προηγούμενο, μη εισαγόμενο υβρίδιο Zimmerman) × KZ # 1 (A. divaricata × parvula).

Η Aloe 'Oik' είναι ακόμη μία Αλόη νάνος, όπως και η Aloe ‘Pink Blush’, ιδιαίτερα κατάλληλη ως φυτό εσωτερικού χώρου μιας και μπορεί άνετα να καλλιεργηθεί σε περβάζι παραθύρου.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: μέγιστο ύψος 30 και πλάτος 15 εκατοστά.
Τοξικότητα: χαμηλή τοξικότητα σε περίπτωση κατάποσης, με καθαρτικές ιδιότητες[2].
Ανθοφορία: το ανθοφόρο στέλεχος είναι μια κοντή ταξιανθία ύψους 40 εκ. περίπου με σωληνοειδή άνθη 2 εκ. σε πορτοκαλί χρώμα που καταλήγει σε πρασινοκίτρινο. Ανθίζει στα μέσα με τέλη καλοκαιριού.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: προτιμά ζεστές θερμοκρασίες: 21ºC με 27ºC, αλλά μπορεί να επιβιώσει έως τους 5ºC.
Φως: έκθεση στο ηλιόφως το πρωί και το απόγευμα· το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες είναι καλύτερα να τοποθετούμε το φυτό κοντά στο παράθυρο και όχι άμεσα στις αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου.
Υγρασία: 10% – 40%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: οι αλόες νάνοι στη φύση λαμβάνουν ελάχιστο νερό το καλοκαίρι. Να μην αφήνουμε ποτέ τη γλάστρα μουλιασμένη με νερό. Το υπόστρωμα να στραγγίζει καλά μέσα σε περίπου μια μέρα. Το χειμώνα και εφόσον το φυτό κρατάται σε χώρο με θερμοκρασία δωματίου, μπορούμε να ποτίζουμε πολύ πιο αραιά, ποτέ να μην αφήνουμε το φυτό να μουλιάζει στο νερό. Απλώς λίγο πότισμα όταν δούμε σημάδια ότι τα φύλλα αρχίζουν να ζαρώνουν. Αυτή την εποχή με τις χαμηλές θερμοκρασίες, ποτίζουμε μόνο το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), σαφώς ποτίζουμε συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι και μόνο όταν το φυτό έχει διψάσει αρκετά. Είναι δε σημαντικό να μην πέφτει νερό μέσα στο κέντρο του φυτού. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: –
Πολλαπλασιασμός: με απόσπαση των παράφυτων που αναπτύσσει τακτικά το μητρικό φυτό.


Δυνητικά προβλήματα: το συνηθέστερο πρόβλημα είναι το υπερβολικό πότισμα. Οι αλόες χρειάζονται πολύ λιγότερο πότισμα από τα περισσότερα άλλα παχύφυτα.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 17 Αυγούστου 2018: η μία εκ των τριών ανθισμένη. Οι άλλες δύο ανέπτυξαν και εκείνες ανθοφόρο στέλεχος. Η εικονιζόμενη είναι η μόνη που ανέπτυξε τριπλό ανθοφόρο στέλεχος.

Aloe 'Oik'
^ 19 Ιουλίου 2018: η μια από τις τρεις Aloe 'Oik' που κατέφθασαν σήμερα.

Aloe 'Oik'
^ 19 Ιουλίου 2018: ένα κοντινό για να φανούν οι λεπτομέρειες από αυτό το καταπληκτικό υβρίδιο νάνου Αλόης με τα έντονα χρώματα και την ανάγλυφη τρισδιάστατη υφή!




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε τα λήμματα: Aloe και Oik.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter A
Aloe Oik, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου