⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

09 Νοεμβρίου 2017

Crassula streyi [Κρασούλα η στρεΐι]

Κοινή ονομασία: Κρασούλα της Χαράδρας του Πόντο, Κρασούλα του Στρέι, Pondo Cliff Crassula | Pondo-plakkie (στα Αφρικανικά)
ΔιώνυμοCrassula streyi, Κρασούλα η στρεΐι [4]
ΒασιώνυμοSeptimia streyi
ΣυνώνυμαSeptimia streyi

ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171109-01
crassula streyi, κρασουλα, παχουλούλα η στρεΐι, στρέι
Crassula streyi [Κρασούλα η στρεΐι]. Μια Κρασουλα του δάσους θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε, λόγω της κατανομής της στο φυσικό της περιβάλλον, όπου απαντά σε βαθιά σκιά σε παράκτιο δάσος.

Προέλευση και Οικότοπος[1]

Η Crassula streyi είναι ένα πολυετές παχύφυτο με τύπο ανάπτυξης πόας, στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και απαντά από το φαράγγι του Oribi στην επαρχία KwaZulu-Natal έως το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Mkambati στο Pondoland, στη Ν. Αφρική.

Αυτό το σπάνιο πετράδι του δάσους με τα γυαλιστερά μεγάλα φύλλα, σε χρώμα πράσινο στην επάνω πλευρά και μπορντό/κόκκινο από κάτω, αναπτύσσεται στη βαθιά σκιά του παράκτιου δάσους του ποταμού Pondoland. Μια περιοχή με βράχους ψαμμίτη και φαράγγια. Αν και σπάνιο στη φύση, πολλαπλασιάζεται εύκολα ως καλλωπιστικό φυτό και είναι ένα ενδιαφέρον παχύφυτο εσωτερικού χώρου

Κατάσταση διατήρησης Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Νοτιοαφρικανικών Φυτών[3], η Crassula streyi είναι ένα φυτό σπάνιο στη φύση. Είναι γνωστό σε λιγότερες από πέντε τοποθεσίες και περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο βιότοπο, αλλά δεν απειλείται επειδή το ενδιαίτημά του είναι απρόσιτο και βρίσκεται εντός του φαραγγιού του Oribi και του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Mkambati.


Πληροφορίες καλλιέργειας[1]

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 35 εκ.
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[2]
Ανθοφορία: τα ντελικάτα μπουκετάκια των πρασινοκίτρινων λουλουδιών φέρουν μια χροιά κόκκινου χρώματος και εμφανίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη. Το χειμώνα η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται έμμεσο φως αλλά τα πάει μια χαρά και σε σκιά· πιθανώς όμως δεν θα ανθίσει όταν διατηρείται μονίμως σε σκιερή τοποθεσία. Με 3 – 4 ώρες έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον τις μισές μέρες της εβδομάδας τα φύλλα διατηρούν το έντονο κόκκινο/άλικο χρώμα και το περίγραμμα στα φύλλα λαμπυρίζει με μια κόκκινη/φούξια απόχρωση.
Υγρασία: 50% – 70% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Ένα μείγμα που να αποτελείται από 4 μέρη σφάγνο, 3 μέρη χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 3 μέρη χώμα για κάκτους και 2 μέρη περλίτη, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για την Crassula streyi. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κανονικό πότισμα· δεν αφήνουμε το υπόστρωμα να ξεραθεί εντελώς, παρά ελαφρώς να στεγνώσει. Προσέχουμε ωστόσο να μην αφήνουμε νερό να στέκεται μονίμως στο φυτό. Το χειμώνα, σε θερμοκρασία δωματίου, ποτίζουμε κάπως αραιότερα και μόνο όταν το χώμα έχει στεγνώσει.
Λίπανση: λιπαίνουμε την Crassula streyi στην αρχή της άνοιξης και επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά τον επόμενο μήνα.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα βλαστών ή φύλλων.


Δυνητικά προβλήματα: Η Crassula streyi, όπως και όλες οι Κρασουλες, είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες[1]

Η Crassula streyi αναπτύσσεται ως εδαφοκαλυπτικό φυτό και η ανάπτυξή της είναι πιο αργή σε σχέση με άλλα φυτά του γένους Crassula. Είναι όμως ένα σχετικά εύκολο στη φροντίδα παχύφυτο ως φυτό καλλωπιστικού χώρου. Τα φύλλα στη βάση του φυτού γίνονται σταδιακά μεγαλύτερα και φαρδύτερα, από ότι τα νέα φύλλα τα οποία παραμένουν μικρότερα. Με την πάροδο του καιρού τείνει να ρίχνει μια - δυο σειρές από τα παλαιά της φύλλα. Ορισμένες μορφές Crassula streyi έχουν όμορφες μικρές λευκές κηλίδες κατά μήκος των φλεβών στην ανώτερη επιφάνεια του φύλλου (όπως και το φυτό στη φωτογραφία πιο πάνω).
Θεωρείται ότι το φωτεινό μπορντό/κόκκινο χρώμα στο κάτω μέρος των φύλλων ενισχύει τη συλλογή του φωτός στη βαθιά σκιά του δάσους όπου βρίσκεται στη φυσική της τοποθεσία.

Στο περίγραμμα των φύλλων υπάρχουν εξειδικευμένοι πόροι με τη βοήθεια των οποίων αποβάλλουν το περίσσιο νερό. Το φαινόμενο ονομάζεται guttation και εμφανίζεται μόνο σε ανώτερα φυτά.



Φωτογραφίες και Ιστορικό

Crassula streyi, ποικιλίες
^ Λίγες μέρες αργότερα κατέφθασε ακόμη ένα μόσχευμα από Crassula streyi, το οποίο έχει πιο μεγάλα φύλλα και πιο σκούρο πράσινο χρώμα στα φύλλα.




Παραπομπές
1. WILLIS, J.C. 1966. A Dictionary of the Flowering plants and Ferns, Cambridge: Cambridge University Press || VAN WYK, A. E. & SMITH, G. 2001.Regions of Floristic Endemism in South Africa. South Africa; Umdaus Press. || TÕLKEN, R. R. 1973; The flowering plants of Africa; Vol 42 parts 3 and 4; South Africa; Botanical Research Institute. || SCOTT-SHAW, R. 1999. Rare and Threatened Plants of KwaZulu-Natal and Neighbouring Regions; Pietermaritzburg. KwaZulu-Natal Conservation Service. || HOLLMAN, J, 1997. The propagation of Crassula streyi. Plantlife 17:33
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
3. Red List SANBI: Crassula streyi
4. Για την ονομασία της Crassula streyi βλέπε τα λήμματα: Crassula και streyi.
crassula streyi, κρασουλα, παχουλούλα η στρεΐι, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, houseplant toxicity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου