⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

06 Σεπτεμβρίου 2017

Kalanchoe 'Pink Butterflies' [ Καλαγχόη 'Ροζ Πεταλούδες' ]

Κοινή ονομασία: Pink Mother of Millions, Καλαγχόη Ροζ Πεταλούδες, Καλαχόη.
ΔιώνυμοKalanchoe ‘Pink Butterflies'
Συνώνυμα: Bryophyllum ‘Pink Butterflies’
cv.: Pink Butterflies | Ροζ Πεταλούδες

ενημέρωση: 31 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 170827-07
Kalanchoe 'Pink Butterflies' παχύφυτο, φροντίδα, πληροφορίες Kalanchoe delagoense x Kalanchoe daigremontiana
Kalanchoe 'Pink Butterflies' [Καλαγχόη 'Ροζ Πεταλούδες']

Προέλευση και Οικότοπος

Το Kalanchoe ‘Pink Butterflies’ είναι ένα υβριδικό παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae). Απαντά στην Αφρική, Μαδαγασκάρη και σε μεμονωμένες περιοχές της Ασίας.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 60 εκ. έως 90 εκ.
Τοξικότητα: όλα τα μέρη της Kalanchoe daigremontiana είναι τοξικά για ανθρώπους και ζώα. Περιέχουν την καρδιακή γλυκοσίδη - ντεγκρεμοντιανίνη, μια μπουφαδιενολίδη - ένα τοξικό στεροειδές[3].
Ανθοφορία: ανθίζει στα μέσα του φθινοπώρου. Τα άνθη είναι 5 με 7 χιλ. περίπου, χρώματος ροζ.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου. Το χειμώνα ευεργετείται από περίοδο ξεκούρασης· η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από τους 12℃.
Φως: ήλιο· μερική σκιά
Υγρασία: 20% – 50%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά το υπόστρωμα ανάμεσα στα ποτίσματα. Το χειμώνα ποτίζουμε αρκετά λιγότερο και σε αραιότερα διαστήματα και μόνο το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), ποτίζουμε κάπως συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία.*.
Λίπανση: κατά τα μέσα του καλοκαιριού πριν το φυτό ετοιμαστεί για την ανθοφορία του, μπορούμε να λιπάνουμε σε χώμα ελαφρώς νοτισμένο. Μπορούμε να επαναλάβουμε ακόμα μια δόση τον επόμενο μήνα, αλλά πριν μπει το φθινόπωρο.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα βλαστών ακόμη και σπόρους αλλά όχι από τα φυτάρια που αναπτύσσονται στα άκρα των φύλλων, καθώς από αυτά απουσιάζει η χλωροφύλλη και ως εκ τούτου είναι ανίκανα να αναπτυχθούν από μόνα τους.


Δυνητικά προβλήματα: δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται προστασία από την παγωνιά.



*το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.


Αναλυτικότερες πληροφορίες[2]

Η Καλαγχόη ‘Ροζ Πεταλούδες’ είναι μια απίστευτα πολύχρωμη ποικιλομορφία (variegated form) ενός παλιού υβριδίου που ήταν δύσκολο να εντοπιστεί η καταγωγή του. Το αρχικό υβρίδιο Kalanchoe x houghtonii ήταν μια διασταύρωση μεταξύ Kalanchoe daigremontiana και Kalanchoe delagoensis (Bryophyllum delagoense).

Σε κάποιο σημείο εμφανίστηκε μια ποικιλόχρωμη ποικιλία του υβριδίου και έτσι εμφανίστηκαν οι ‘Ροζ Πεταλούδες’. Η διαφορά μεταξύ του μητρικού φυτού και των ‘Ροζ Πεταλούδων’ είναι ότι και οι δύο γονείς του αρχικού υβριδίου είναι ζωοτόκα φυτά, που παράγουν εκατοντάδες μικροσκοπικά φυτά στα φύλλα τους τα οποία εύκολα αποκόπτονται από το μητρικό φυτό και ακολούθως ριζώνουν με ελάχιστη ή καθόλου προσπάθεια σχεδόν οπουδήποτε. Οι ‘Ροζ Πεταλούδες’, ενώ εξακολουθούν να παράγουν άφθονες ποσότητες μικροσκοπικών φυταρίων στα άκρα των φύλλων («ροζ πεταλούδων»), εντούτοις όμως έχουν χάσει την ικανότητά τους να ριζώνουν από μόνα τους. Μερικές φορές μπορεί να ριζώσουν κάνα δυο, αλλά γενικά, όχι. Είναι ροζ επειδή δεν διαθέτουν χλωροφύλλη. Έτσι, όπως οποιοδήποτε άλλο φυτό που δεν έχει χλωροφύλλη, απλώς πεθαίνουν έπειτα από μια - δυο εβδομάδες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλοχρωμία βλέπε στη σελίδα: Πανασέ φύλλωμα - Ποικιλοχρωμία, Πολυχρωμία - Variegation στα φυτά.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Kalanchoe 'Pink Butterflies' παχύφυτο, φροντίδα, πληροφορίες Kalanchoe delagoense x Kalanchoe daigremontiana
^ 29 Σεπτεμβρίου 2018: Η περίοδος από μέσα άνοιξης έως και μέσα φθινοπώρου τις υψηλές θερμοκρασίες και την πλούσια ηλιοφάνεια είναι η καλύτερη περίοδος για την Kalanchoe 'Pink Butterflies'. Το φυτό αναπτύσσεται σταθερά και γρήγορα αυτή την περίοδο δίχως προβλήματα.

φυτό, αλφισμός, αλμπινισμός, παχύφυτο
^ 23 Ιουλίου 2018: Κάποιες φορές η νέα ανάπτυξη κρύβει εκπλήξεις, όπως αυτό το ολοκληρωτικά αλφικό τμήμα της νέας ανάπτυξης του φυτού, το οποίο έπειτα από κάποιες εβδομάδες θα μαραθεί, καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται δίχως χλωροφύλλη.


^ 27 Ιουνίου 2018: Τα φυτάρια που αναπτύσσονται στα άκρα των φύλλων δεν θα μπορέσουν δυστυχώς να αναπτυχθούν από μόνα τους, διότι και σε αυτά απουσιάζει η χλωροφύλλη.






Παραπομπές
1. snapplant: Kalanchoe Pink Butterflies
2. world of succulents: Kalanchoe ‘Pink Butterflies’
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter K
.φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου