⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

09 Νοεμβρίου 2018

Tradescantia zebrina 'Quadricolor' [Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. 'Τετράχρωμη']

Κοινή ονομασία: –
Διώνυμο: Tradescantia zebrina ‘Quadricolor’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. 'Τετράχρωμη' [1]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: –
cv.: Quadricolor [Τετράχρωμη]
Μορφή: πανασέ

ενημέρωση: 6 Απριλίου 2020
κωδικός συλλογής: 181108-01
Tradescantia zebrina ‘Quadricolor’, inflorescence, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. 'Τετράχρωμη', ανθοφορία, λουλούδι, άνθος, τραντεσκάντια,
Tradescantia zebrina ‘Quadricolor’ [Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. 'Τετράχρωμη']. Μία πανασέ ποικιλία της Τραντεσκάντια ζεβρίνα, με τη μοναδική τετραχρωμία σε ολόκληρο το γένος Τραντεσκάντια. Εδώ βλέπουμε την όμορφη ανθοφορία αυτής της εκπληκτικής ποικιλίας τραντεσκάντια.

Προέλευση, οικότοπος, περιγραφή

Η Tradescantia zebrina 'Quadricolor' είναι μια τροπική πολυετής πόα με κατακείμενο τύπο ανάπτυξης στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae). Η ονομασία 'Quadricolor' περιγράφει την πανασέ τετράχρωμη ποικιλία του φυτού Tradescantia zebrina var. zebrina, οπου εμφανίζονται τα χρώματα πράσινο ανοιχτό, φούξια, κρεμ και πολύ σκούρο μοβ σχεδόν μαύρο με τη μορφή ριγών στα φύλλα. Όπως και στις περισσότερες άλλες ζεβρίνες, η abaxial πλευρά των φύλλων φέρει το σκούρο φούξια/μοβ χρώμα.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 2 με 3 μέτρα.
Τοξικότητα: ένα μικρό ποσοστό ατόμων θα αναπτύξει ερεθισμό του δέρματος από το χειρισμό τους, αλλά αυτό έχει ελάχιστες συνέπειες. Τα φυτά του γένους Tradescantia θεωρούνται γενικά μη τοξικά για όλα τα είδη[2].
Ανθοφορία: τα γνωστά φούξια μικρά άνθη με τα τρία πέταλα, ωστόσο δεν ανθίζει και τόσο συχνά.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και η Tradescantia zebrina αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα.
Φως: έμμεσο φως· πρωινό ηλιόφως· μερική σκιά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό τα έντονα χρώματά του και για να αναπτύσσεται σωστά. Εάν το φυτό κρατείται για πολύ καιρό σε πλήρη σκιά, οι βλαστοί θα χάσουν τα έντονα χρώματά τους, το χρώμα στα φύλλα θα γίνει άτονο - σχεδόν εξ’ ολοκλήρου πράσινο και το φυτό συνολικά θα εμφανίσει σημάδια εκχλοίωσης. Από την άλλη, εάν εκτίθεται σε περισσότερη ηλιοφάνεια από όση χρειάζεται, η τετραχρωμία θα ελαττωθεί και τα χρώματα θα αναμιχθούν μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια από άνοιξη έως και φθινόπωρο η ποικιλία ευνοείται από έκθεση σε φωτεινή τοποθεσία με ελάχιστη έκθεση σε ηλιοφάνεια και μόνο 1 με 2 ώρες το πρωί.
Υγρασία: 50% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά υγρασία. Ένα μείγμα από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και σφάγνο κρίνεται ικανοποιητικό.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα· (2) με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα.


Δυνητικά προβλήματα: Προσοχή στο πότισμα κατά την περίοδο του χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά. Ενώ εάν τα φύλλα ξεραίνονται εξ' ολοκλήρου και σύντομα, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό διψάει.

Οι βλαστοί τείνουν να αναπτύσσονται δίχως φαινομενική τελική ανάπτυξη! Εάν τους αφήσουμε πολύ μακριούς τότε η βάση του βλαστού δεν θα μπορεί πλέον να κρατήσει ολόκληρο τον βλαστό, με τα ήδη μεγάλα φύλλα αυτής της καλλιεργούμενης ποικιλίας. Η Τραντεσκάντια η ζεβρίνα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, γι' αυτό χρειάζεται τακτικά κλάδεμα ώστε να κρατά ένα αρμονικό σχήμα δίχως να κρεμάει προς τα κάτω. Με τους κλαδεμένους βλαστούς μπορούμε να ξεκινήσουμε νέα φυτά ή να τους δώσουμε σε φίλους.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Βλέπε και το σχετικό εμπεριστατωμένο άρθρο: Tradescantia: ποικιλίες εσωτερικού χώρου.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Tradescantia zebrina ‘Quadricolor’, inflorescence, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. 'Τετράχρωμη', ανθοφορία, λουλούδι, άνθος, τραντεσκάντια,
^ 8 Νοεμβρίου 2019: η ανθοφορία με το όμορφο φούξια λουλούδι.


^ 12 Αυγούστου 2019: ένα μόσχευμα που μόλις έχει αναπτύξει ρίζες και η abaxial πλευρά των φύλλων.


^ 10 Αυγούστου 2019: σε αυτό το μόσχευμα βλέπουμε την πιο ισορροπημένη σύνθεση και των τεσσάρων χρωμάτων. Σημ.: είναι το ίδιο μόσχευμα σε κοντινό (αριστερά) και το πλήρες μέγεθός του (δεξιά).

Tradescantia zebrina ‘Quadricolor’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. 'Τετράχρωμη'
^ 23 Ιουλίου 2019: φωτογράφιση σε εξωτερικό χώρο της γλάστρας με το μητρικό φυτό. Βλέπουμε πώς τα χρώματα ποικίλουν, αναλόγως με τη θέση τους ως προς την πηγή του φωτός.


^ 6 Μαΐου 2019: το ίδιο μόσχευμα της κάτω φωτογραφίας, φωτογραφημένο τρεις μέρες αργότερα.


^ 6 Μαΐου 2019: και αυτή η ποικιλία, όπως και η Tradescantia zebrina 'Discolor Multicolor' εμφανίζει αρκετή πολυχρωμία. Τα χρώματα αλλάζουν και ποικίλουν αναλόγως με την πρόσπτωση φωτός αλλά και την θερμοκρασία. Σε υψηλότερη θερμοκρασία τα χρώματα είναι πιο έντονα και παραμένουν πιο σταθερά.


^ 10 Μαΐου 2019: εδώ είναι έξι μήνες μετά την απόκτηση του φυτού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα χρώματα παρέμεναν σε ημιαδράνεια και φαινόταν μόλις αχνά στο φύλλωμα. Με τον ερχομό της άνοιξης με τις μεγαλύτερες μέρες και τις αυξημένες θερμοκρασίες τα χρώματα άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι. Αυτή η ποικιλία έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό - σε σχέση με άλλες πανασέ ποικιλίες - ότι το πανασέ φύλλωμα δεν χάνεται τελείως. Υπό κατάλληλο φως και αυξημένη θερμοκρασία εμφανίζεται και πάλι στο φυτό, μόνο που θα χρειαστούν μερικοί μήνες ώσπου να εμφανιστεί και πάλι. Έως και δύο μήνες, αλλά συνήθως από τον πρώτο μήνα είναι εμφανές.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Tradescantia και zebrina.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
Tradescantia zebrina Quadricolor, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. τετράχρωμη, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου