⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

09 Ιουνίου 2017

Gynura aurantiaca 'Boog' [Γυνούρα η πορτοκαλόχρους ποικ. Μπόοχ]

Κοινή ονομασία: Πορτοκαλί Γυνούρα, Μοβ Πάθος, Μοβ Βελούδο, Βελούδινο Φυτό, Purple Passion, Purple Velvet Plant, Royal Velvet Plant, Velvetplant
Διώνυμο: Gynura aurantiaca, Γυνούρα η πορτοκαλόχρους [5]
ΒασιώνυμοCacalia aurantiaca
cv.: Boog | Μπόοχ
Συνώνυμα: Cacalia aurantiaca, Crassocephalum aurantiacum, Crassocephalum aurantiacum var. aurantiacum, Crassocephalum aurantiacum var. chrysanthum, Crassocephalum teysmannianum, Gynura ajakensis, Gynura aurantiaca var. aurantiaca, Gynura aurantiaca var. ovata, Gynura aurantiaca var. robusta, Gynura densiflora, Gynura dichotoma, Gynura lyrata, Gynura mollis, Gynura sumatrana, Senecio zollingerianus
Υποειδικά είδη: δύο υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί[1].

  • Gynura aurantiaca subsp. aurantiaca
  • Gynura aurantiaca subsp. parviflora (F.G.Davies) Vanij. & Kadereit


ενημέρωση: 20 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 170510-01
Gynura aurantiaca, Μοβ Πάθος, Μοβ Βελούδο, Βελούδινο φυτό, φροντίδα, Purple Passion, Purple Velvet plant, Royal Velvet plant, Γυνούρα η πορτοκαλόχρους
Gynura aurantiaca 'Boog' [Γυνούρα η πορτοκαλόχρους ποικ. 'Μπόοχ']



Προέλευση και οικότοπος

Η Gynura aurantiaca είναι ένα τροπικό πολυετές παχύφυτο στην οικογένεια των Αστεροειδών (Asteraceae) ή Σύνθετων (Compositae).

Γεωγραφική κατανομή[1]
Ενδημική στις περιοχές: Βιετνάμ· Ιάβα· Ινδία· Σουλαουέζι· Σουμάτρα.

Εισήχθη στις περιοχές: Κολομβία· Κόστα Ρίκα· Τρίνινταντ και Τομπάγκο· Υπήνεμες Νήσοι· Φιλιππίνες· Φλόριντα.



Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 60 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξικό σε ανθρώπους και ζώα[4]
Ανθοφορία: το καλοκαίρι· άνθη πορτοκαλί χρώματος
Άρωμα: ναι, δύσοσμο
Θερμοκρασία: χώρου. Δεν αγαπά τις πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ελάχιστο 10°C
Φως: έμμεσο φως· μερική σκιά· πρωινός ήλιος για λίγες ώρες
Υγρασία: ~60% – 80%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 20% χώμα για κάκτους και 10% περλίτη, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Gynura aurantiaca.
Πότισμα: αν και η Gynura aurantiaca χρειάζεται τακτικό πότισμα, μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Το πότισμα είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές στη φροντίδα του Μοβ Πάθους, καθώς αυτό το φυτό χρειάζεται αρκετή υγρασία μεν, αλλά όταν στερείται αρκετού νερού στο υπόστρωμα, σύντομα  τα φύλλα θα αρχίσουν να κρεμάνε προς τα κάτω. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης ανάπτυξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: με μοσχεύματα βλαστών. Εάν είναι απαραίτητο, το φυτό μπορεί να μεταφυτευτεί κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, αν και είναι συνήθως μια καλύτερη ιδέα να ληφθούν μερικά μοσχεύματα τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε εκ νέου.


Δυνητικά προβλήματα: –


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Τα υβρίδια που αναπτύχθηκαν και απαντούν συνήθως ως φυτά εσωτερικού χώρου, είναι πιο ευαίσθητα. Αν και η φυσική ανάπτυξη του φυτού είναι κατακόρυφη, οι βλαστοί στα καλλιεργούμενα υβρίδια αναπτύσσονται γρήγορα και έπειτα από κάποιο διάστημα αρχίζουν να κρεμάνε, οπότε εάν δεν θέλουμε να κλαδεύουμε τακτικά το φυτό μας, μπορούμε να το κρατήσουμε ως κρεμαστό φυτό. Το καλοκαίρι, από τους καλά ανεπτυγμένους βλαστούς θα αναπτυχθούν άνθη πορτοκαλί χρώματος, τα οποία ωστόσο είναι δύσοσμα.



Φωτογραφίες και Ιστορικό




^ 8 Απριλίου 2018: εκεί που φαίνεται η νέα ανάπτυξη βρισκόταν ένα μικροσκοπικό κεφαλάκι υποτυπώδους ανάπτυξης. Ο χειμώνας δυσκόλεψε πολύ αυτό το φυτό. Δεν του έφταναν οι χαμηλές θερμοκρασίες, έκανα το λάθος να τα ψεκάσω. Μέγα λάθος! Αλλά από την άλλη είναι μια ευκαιρία να μάθω από τα λάθη μου, καθώς τα φυτά με χνούδι ή τρίχες στα φύλλα δεν τα ψεκάζουμε ποτέ. Ακόμη και για το πότισμα, ποτίζουμε από κάτω από το πιατάκι για να μην βραχούν τα φύλλα. Να σημειώσω, πως το εικονιζόμενο είναι ένα μόσχευμα από το μητρικό φυτό, έτσι ώστε εάν κάποιο από τα δυο δεν τα κατάφερνε να είχα το άλλο. Ευτυχώς και το μητρικό φυτό τα κατάφερε. Είναι η πρώτη χρονιά που κατάφερα να κρατήσω ζωντανό αυτό το φυτό (έπειτα από δυο άλλες απόπειρες πριν από δυο χρόνια και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια).


^ 20 Αυγούστου 2017: κατά τη διάρκεια της απουσίας μου στις καλοκαιρινές διακοπές, το φυτό άνθισε αλλά δεν πρόλαβα να το δω ανθισμένο. Όταν επέστρεψα όμως, στη θέση των λουλουδιών είχε αναπτυχθεί το άσπρο χνούδι που βλέπουμε στη φωτογραφία, χαρακτηριστικό πολλών φυτών των οποίων τα άνθη μετατρέπονται σε ταξικαρπίες. Στα πλαίσια του αυτόματου ποτίσματος κατά τη διάρκεια των διακοπών μου, δεν είχα το φυτό αρκετά κοντά στο παράθυρο. Εδώ λοιπόν φαίνεται επίσης πόσο πιο πράσινα είναι τα φύλλα με λιγότερη έκθεση στο φως.

Gynura aurantiaca, Μοβ Πάθος, Μοβ Βελούδο, Βελούδινο φυτό, φροντίδα, Purple Passion, Purple Velvet plant, Royal Velvet plant
^ 10 Μαΐου 2017: μόλις παρέλαβα το φυτό Gynura aurantiaca 'Boog'.








Παραπομπές
1. POWO: Gynura aurantiaca
2. hortipedia: Gynura aurantiaca
3. houseplantcentral: Gynura aurantiaca
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter G
5. για την μεταγραφή της ονομασίας του φυτού στα ελληνικά, βλέπε τους όρους: Gynura και aurantiaca.
Gynura aurantiaca, γυνουρα πορτοκαλόχρους, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου