⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

28 Δεκεμβρίου 2018

Kalanchoe 'Lucky Bells' [Καλαγχόη ποικ. Τυχερές Καμπάνες]

Κοινή ονομασία: –
Διώνυμο: Kalanchoe 'Lucky Bells', Καλαγχόη ποικ. Τυχερές Καμπάνες [1]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: –
cv.: Lucky Bells | Τυχερές Καμπάνες


ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181204-01-02
Kalanchoe 'Lucky Bells', Καλαγχόη 'Τυχερές Καμπάνες' ζωοτόκο παχύφυτο, φυτό, φυτάρια, νεαρά φυτά
Kalanchoe 'Lucky Bells', Καλαγχόη 'Τυχερές Καμπάνες': μία ακόμη ζωοτόκος Καλαγχόη που αναπτύσσει φυτάρια στο περίγραμμα των φυλλοκλαδίων της.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Kalanchoe 'Lucky Bells' είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και ένα υβρίδιο ανάμεσα στα φυτά Kalanchoe rosei subsp. variifolia x Kalanchoe delagoensis, ενώ είχε εμφανιστεί παλαιότερα με την εσφαλμένη βοτανική ονομασία Kalanchoe rahuii. Είναι ακόμη μια Καλαγχόη που αναπτύσσει φυτάρια στο περίγραμμα των φυλλοκλαδίων της τα οποία στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος και αναπτύσσουν νέα φυτά. Μόνο που σε αυτό το υβρίδιο, τα φυτάρια δεν αναπτύσσονται συνεχώς, ενδέχεται να περάσει κάποια περίοδος (συνήθως τον χειμώνα) και να μην αναπτύξει καθόλου φυτάρια. Είναι ωστόσο ένα εντυπωσιακό και όμορφο φυτό και μάλιστα αναπτύσσεται ταχύτατα, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο του καλοκαιριού.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 40 έως 60 εκ.
Τοξικότητα⚠️ όλα τα μέρη της Kalanchoe 'Lucky Bells' είναι τοξικά, περιέχουν την καρδιακή γλυκοσίδη - μπουφαδιενολίδη, ένα τοξικό στεροειδές. Όλα τα μέλη του γένους Kalanchoe είναι τοξικά για τα ζώα, τα πουλιά και τους ανθρώπους[2].
Ανθοφορία: η Kalanchoe 'Lucky Bells' αναπτύσσει μια περίτεχνη ανθοφορία με πράσινη - σε σχήμα σταφυλιού - καμπανοειδή ταξιανθία η οποία παραμένει στο φυτό για πολλούς μήνες. Τα άνθη ωστόσο δεν είναι αυτή - η σαν τσαμπιά πράσινου σταφυλιού - ταξιανθία. Τα πραγματικά άνθη εξέρχονται μέσα από αυτές τις πράσινες ταξιανθίες, είναι χρώματος κόκκινου-πορτοκαλί, διαρκούν δύο - τρεις το πολύ μέρες και στη συνέχεια πέφτουν. Το φυτό θα κρατήσει για πολλούς μήνες αυτά τα πράσινα τσαμπιά, με τα πραγματικά άνθη να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται συνεχώς από μέσα τους. Με τον καιρό τα παλαιότερα τσαμπιά θα μαραίνονται και νέα θα δημιουργούνται.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22°C). Το χειμώνα ευεργετείται από περίοδο ξεκούρασης· η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από τους 12°C.
Φως: μερική ηλιοφάνεια· μερική έκθεση σε τοποθεσία με έμμεσο ηλιόφως. Θα τα πάει καλά και σε μόνιμη τοποθεσία με έμμεσο φως. Ωστόσο, η άφθονη ηλιοφάνεια θα ευνοήσει μια πιο πλούσια ανθοφορία.
Υγρασία: 20% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και περλίτη. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: η Kalanchoe 'Lucky Bells' χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την ενεργή περίοδο ανάπτυξης: άνοιξη έως αρχές φθινοπώρου. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει αρκετά περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: στις αρχές της άνοιξης που ετοιμάζεται το φυτό να αναπτύξει μπουμπούκια, μπορούμε να λιπάνουμε σε χώμα ελαφρώς νοτισμένο. Μπορούμε να επαναλάβουμε κάθε μήνα έως τον Σεπτέμβριο.
Πολλαπλασιασμός: (1) από τα φυτάρια που αναπτύσσονται στα άκρα των φύλλων· (2) με μόσχευμα φύλλου, αφήνοντας απλώς τα φύλλα οριζοντίως επάνω στο χώμα· (3) με μόσχευμα βλαστού· (4) με σπόρους, σπανιότερα.


Δυνητικά προβλήματα: ενδέχεται να προσβληθεί από αφίδες και ψευδόκοκκο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Kalanchoe 'Lucky Bells', Καλαγχόη 'Τυχερές Καμπάνες' ζωοτόκο παχύφυτο, φυτό, φυτάρια, νεαρά φυτά
 14 Απριλίου 2018: ένα ακόμη πιο κοντινό, στα φυτάρια που αναπτύσσονται στην απόληξη των φυλλοκλαδίων αυτού του υβριδίου Καλαγχόης.

Kalanchoe 'Lucky Bells', Καλαγχόη 'Τυχερές Καμπάνες' ζωοτόκο παχύφυτο, φυτό, φυτάρια, νεαρά φυτά
 2 Ιουλίου 2019: ένα κοντινό της κάτωθι φωτογραφίας.

Kalanchoe 'Lucky Bells', Καλαγχόη 'Τυχερές Καμπάνες' ζωοτόκο παχύφυτο, φυτό, φυτάρια, νεαρά φυτά
^ 2 Ιουλίου 2019: εδώ με την πιο εντυπωσιακή της φορεσιά· στα φυλλοκλάδια εμφανίζονται σκουρόχρωμες ραβδώσεις, τα φυτάρια παίρνουν μια πορτοκαλί απόχρωση, οι βλαστοί μια μοβ απόχρωση κάνοντας την Καλαγχόη 'Τυχερές Καμπάνες' ένα πολύ όμορφο φυτό.

Kalanchoe 'Lucky Bells', Καλαγχόη 'Τυχερές Καμπάνες' ζωοτόκο παχύφυτο, φυτό, φυτάρια, νεαρά φυτά
^ 4 Δεκεμβρίου 2018: εδώ το φυτό σε μια πλευρική φωτογράφιση. Διακρίνονται κατά πολύ λιγότερα φυτάρια, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Kalanchoe.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter K.
Kalanchoe 'Lucky Bells', Καλαγχόη ποικ. Τυχερές Καμπάνες, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου