⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

13 Οκτωβρίου 2018

Crassula ‘Tenelli’ [Κρασούλα ποικ. ‘Λεπτοφυής’]

Κοινή ονομασία: –
Διώνυμο: Crassula ‘Tenelli’, Κρασούλα ποικ. ‘Λεπτοφυής’ [1]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: –
υβρίδιο: Tenelli | Λεπτοφυής

ενημέρωση: 1 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181010-02
Crassula ‘Tenelli’, Κρασούλα ποικιλία ‘Λεπτοφυής’, ανθοφορία
Crassula ‘Tenelli’ [Κρασούλα ποικ. ‘Λεπτοφυής’]
άργησε να αναπτύξει τα λουλούδια και πάλι δεν είναι πλήρως ανοιγμένα, καθώς βρίσκεται στο δωμάτιο με ΒΑ προσανατολισμό.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Crassula ‘Tenelli’ είναι ένα σπάνιο υβριδικό παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae), πιθανώς προερχόμενο από τις: C. mesembryanthemoides, C. perfoliata var. falcata, C. coccinea και C. exilis subsp. schmidtii. Είναι μια Κρασούλα με μέσο ρυθμό ανάπτυξης και με όμορφα άνθη σε φούξια χρώμα.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 20 εκ.
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[2]
Ανθοφορία: ανθίζει κυρίως από τέλη φθινοπώρου έως το χειμώνα. Τα άνθη είναι σε σχήμα σκιαδίου 5 εκ. περίπου· σε χρώμα φούξια, προσδίδοντας έτσι στην Crassula ‘Tenelli’ μια πολύ όμορφη εμφάνιση. Εάν το φυτό κρατείται σε θερμοκρασία δωματίου ενδέχεται να ανθίζει κατά διαστήματα όλο το χρόνο. Τα άνθη εκτός εποχής ωστόσο θα είναι μικρότερα. Μπορεί να ανθίσει και σε νεαρή ηλικία και μάλιστα κάθε έτος.
Άρωμα: –
Θερμοκρασία: δωματίου (~22ºC)· ανθεκτική έως τους -1ºC
Φως: χρειάζεται πρωινό ηλιόφως και έμμεσο φως για το υπόλοιπο της ημέρας. Θα χρειαστεί προστασία από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μερική ηλιοφάνεια ευεργετεί το φυτό, κάνοντάς το πιο συμπαγές και το σημαντικότερο, το φυτό θα έχει μια ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη ανθοφορία. Το χειμώνα η Crassula ‘Tenelli’ ευεργετείται από πλήρη έκθεση στο φως του ήλιου.
Υγρασία: 50% – 70% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και λίγο φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα από άνοιξη έως φθινόπωρο και αρκετά λιγότερο το χειμώνα. Αυτή την περίοδο να αφήνουμε το υπόστρωμα να στραγγίζει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανιστούν μπουμπούκια στις αρχές του έτους, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε με το φειδωλό πότισμα έως τα τέλη του χειμώνα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση μια φορά το μήνα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· (2) με διαίρεση των επιπλέον στελεχών.


Δυνητικά προβλήματα: Η Crassula ‘Tenelli’ ενδέχεται να προσβληθεί από ψευδόκοκκο, που απομυζά τα αρωματικά άνθη. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~22℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η ονομασία του εν λόγω υβριδίου Κρασουλα στις ΗΠΑ είναι 'Surprise Party'. Είναι σύνηθες φαινόμενο, το ίδιο φυτό να έχει διαφορετική ονομασία σε διαφορετικές ηπείρους.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Crassula ‘Tenelli’, Κρασούλα η ‘Λεπτοφυής’, υβρίδιο
^ 10 Οκτωβρίου 2018: κατέφθασε σήμερα αυτή η όμορφη Κρασουλα. Δεξιά μια macro φωτογράφιση στα εκπληκτικής αίσθησης βελούδινα φύλλα. Θα χαρώ να τη δω ανθισμένη. 😍




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε το λήμμα: Crassula και tenelli.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Crassula ‘Tenelli’, Κρασούλα η ‘Λεπτοφυής’, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου