⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

14 Ιανουαρίου 2018

Stapelia grandiflora [Σταπέλια η μεγανθής]

Κοινή ονομασία: Θνησιμαίο Λουλούδι, Φυτό Αστερίας, Γίγαντας Ζουλού, Γιγαντιαίο Φυτό Φρύνος, Carrion Flower, Starfish Flower, Star Fish Flower, Giant Zulu, Giant toad plant.
ΔιώνυμοStapelia grandiflora, Σταπέλια η μεγανθής [1, 2]
Βασιώνυμο: Stapelia grandiflora [3]
Συνώνυμα: Ceropegia grandifloraGonostemon grandiflorusGonostemon grandiflorus var. ambiguus, Gonostemon grandiflorus var. apicalis, Gonostemon grandiflorus var. arnotiiGonostemon grandiflorus var. desmetianus, Gonostemon grandiflorus var. fergusoniae, Gonostemon grandiflorus var. fulvus, Gonostemon grandiflorus var. lineatus, Gonostemon grandiflorus var. pallidus, Gonostemon grandiflorus var. senilis, Gonostemon grandiflorus var. sororius, Stapelia ambigua, Stapelia ambigua var. fulva, Stapelia arnotii, Stapelia desmetiana, Stapelia desmetiana var. apicalis, Stapelia desmetiana var. fergusoniae, Stapelia desmetiana var. pallida, Stapelia fergusoniae, Stapelia grandiflora var. lineata, Stapelia obscura, Stapelia senilis, Stapelia spectabilis, Stissera ambigua, Stissera grandiflora, Stissera sororia
Υποειδικά είδη[1]: Δύο υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί:
  • Stapelia grandiflora var. conformis (N.E.Br.) Bruyns
  • Stapelia grandiflora var. grandiflora


ενημέρωση: 8 Ιουλίου 2019
κωδικός συλλογής: 180112-02
Stapelia grandiflora, ανθοφορία, άνθος, μυρωδιά
Stapelia grandiflora [Σταπέλια η μεγανθής]. Σήμερα 8 Ιουλίου 2019 άνοιξε επιτέλους το πρώτο της άνθος έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο. Και είναι τεράστιο! 😍
Και από μυρωδιά; όπου φύγει - φύγει (ευτυχώς βρίσκεται στην κουζίνα). 😁

Προέλευση και Οικότοπος[1]

Η Stapelia grandiflora είναι ένα έρπον, κατακείμενο, βλαστοπαχύφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στη Ν. Αφρική (Ελεύθερο Κράτος, Βορειότερο Ακρωτήριο, Δυτικότερο Ακρωτήριο, Ανατολικότερο Ακρωτήριο), στην Αυστραλία (Κουίνσλαντ, εισήχθη), στην Ινδία, στο Μεξικό (εισήχθη), στην Ταϊβάν (εισήχθη).


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: μέγεθος έκαστου βλαστού 10 με 15 εκ., ενώ από το άκρο του βλαστού μπορεί να αναπτυχθεί καινούργιος και αυτό να συνεχιστεί, φτάνοντας μέχρι και τα 30 εκ.
Τοξικότητα: ασφαλής· έχει πολύ πικρή γεύση[4]
Ανθοφορία: τα άνθη είναι μεγάλα, μεγέθους έως 15 εκατοστά σε σχήμα αστεριού, σε χρώμα σκούρο μοβ - καφέ με σκουρότερο συνήθως στα άκρα, με μακριές μοβ τρίχες. Η άνθιση γενικά εμφανίζεται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις θερμοκρασίες.
Άρωμα: τα άνθη αναδίδουν μια έντονη δυσάρεστη οσμή που θυμίζει κρέας σε αποσύνθεση, η οποία προσελκύει μύγες κυρίως και κατά δεύτερο άλλα έντομα, τα οποία συνδράμουν στην επικονίαση του φυτού. Σε καλλιέργεια ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου ενδέχεται το άρωμα να είναι σημαντικά εξασθενημένο ή να μην αναδύεται καθόλου άρωμα.
Θερμοκρασία: προτιμά ζεστές θερμοκρασίες: 21ºC με 27ºC, αλλά μπορεί να επιβιώσει έως τους 5ºC, ακόμη και στους 0ºC, αλλά όχι για πολύ. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: ηλιόφως· το καλοκαίρι στις καυτές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού μπορούμε αν θέλουμε να προφυλάξουμε το φυτό για λίγες ώρες από τις άμεσες αχτίδες του ήλιου που γίνονται ακόμη θερμότερες πίσω από το τζάμι του παραθύρου. Όσο πιο πολύ ήλιο δέχεται τόσο πιο πολύ οι βλαστοί θα σκουραίνουν και τόσο περισσότερα άνθη θα παράγονται.
Υγρασία: χαμηλή· ευνοείται από καλό αερισμό και ξηρή ατμόσφαιρα.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και λίγο φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα άφθονο κατά τη διάρκεια των θερμότερων ημερών του καλοκαιριού. Μπορούμε να ξεκινήσουμε να ποτίζουμε από τα πρώτα σημάδια βλάστησης. Το φθινόπωρο ποτίζουμε ελάχιστα και σταματάμε το πότισμα το χειμώνα, εκτός εάν ο χώρος θερμαίνεται, οπότε ποτίζουμε ελάχιστα κατά διαστήματα. Είτε το υπερβολικό είτε το ελάχιστο πότισμα ενδέχεται να προκαλέσει σήψη.
Λίπανση: –
Πολλαπλασιασμός: όπως και τα περισσότερα Σταπελιοειδή, τα φυτά γηράσκουν μετά από αρκετά χρόνια, οπότε θα πρέπει να τα ξαναρχίσουμε από μοσχεύματα όταν η ανάπτυξη και η ανθοφορία είναι αργή. Ο πολλαπλασιασμός είναι εύκολος: αφαιρούμε ένα φρέσκο στέλεχος, αφήνουμε να στεγνώσει η επιφάνεια κοπής και στη συνέχεια το αφήνουμε απλώς επάνω στο υπόστρωμα, δεν χρειάζεται να το φυτέψουμε. Αφήνουμε τη γλάστρα σε μισή σκιά για να μην αφυδατωθεί γρήγορα το μόσχευμα πριν προλάβει να ριζώσει. Η καλύτερη εποχή είναι στα τέλη του καλοκαιριού, όταν οι βλαστοί των Σταπελιοειδών μεγαλώνουν πιο ενεργά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εάν το στέλεχος είναι ακόμη και μερικώς θαμμένο, το φυτό συνήθως θα σαπίζει. Τα μοσχεύματα πρέπει απλά να τοποθετηθούν στην επιφάνεια του υποστρώματος. Τα υγιή νεαρά φυτά αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.


Δυνητικά προβλήματα: το συχνότερο πρόβλημα είναι η σήψη, η οποία για ένα παχύφυτο Stapelia μπορεί να αποβεί μοιραία. Εάν υπάρχουν υπόνοιες για κάτι τέτοιο, συμβουλευόμαστε αμέσως το σχετικό άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό



^ 8 Ιουλίου 2019: κοντινό στο βρομερό πανέμορφο λουλούδι 😁
Αυτές οι μακριές μοβ τρίχες είναι απλά πανέμορφες!


^ 8 Ιουλίου 2019: κοντινό στο βρομερό πανέμορφο λουλούδι.


^ 8 Ιουλίου 2019: κοντινό στο βρομερό πανέμορφο λουλούδι.


^ 8 Ιουλίου 2019: κοντινό στο βρομερό πανέμορφο λουλούδι.


^ 8 Ιουλίου 2019: κοντινό στο βρομερό πανέμορφο λουλούδι.


^ 8 Ιουλίου 2019: κοντινό στο βρομερό πανέμορφο λουλούδι. Τι να κάνω που δεν μπορούμε ακόμα να μοιραστούμε μυρωδιές μέσω διαδικτύου. Εσείς χάνετε!

Stapelia grandiflora, Σταπέλια η μεγανθής, βλαστοπαχύφυτο
^ 12 Ιανουαρίου 2018: σήμερα κατέφθασαν αυτά τα μοσχεύματα έπειτα από ανταλλαγή με Ceropegia simoneae 😊



Παραπομπές
1. POWO: Stapelia grandiflora
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Stapelia και grandiflora.
3. Tropicos: Stapelia grandiflora
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter S
stapelia grandiflora, σταπέλια η μεγανθής, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου