⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

25 Ιανουαρίου 2019

Pellionia repens [Πελιονία η έρπουσα]

Κοινή ονομασία: Watermelon Begonia, Μπιγκόνια σαν Καρπούζι (παρά το ότι δεν έχει ουδεμία συγγένεια με τις Μπιγκόνιες)
Διώνυμο: Pellionia repens, Πελιονία η έρπουσα [1, 2]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: Elatostema daveauanum, Elatostema gibbosum, Elatostema pulchrum, Elatostema repens, Elatostema repens var. pulchrum, Elatostema repens var. viride, Pellionia annamica, Pellionia begoniifolia, Pellionia daveauana, Pellionia daveauana var. viridis, Polychroa repens, Procris gibbosa [1, 3]
cv.: –


ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 190201-01
Pellionia repens, Πελιονία η έρπουσα σε ανθοφορία
Pellionia repens, Πελιονία η έρπουσα σε ανθοφορία

Προέλευση και Οικότοπος

Η Pellionia repens είναι μία έρπουσα κληματίδα στην οικογένεια των Κνιδοειδών (Urticaceae).

Γεωγραφική κατανομή[1]
Η Pellionia repens έχει την ακόλουθη κατανομή παγκοσμίως.
Ενδημική στις περιοχές: Βιετνάμ· Ιμαλάια (Ανατολικά)· Καμπότζη· Κίνα (Νότια - Κεντρικά, Χαϊνάν)· Λάος· Μπανγκλαντές· Ομοσπονδία της Μαλάγια· Μιανμάρ· Ταϊλάνδη· Φιλιππίνες.

Εισήχθη στις περιοχές: Αϊτή· Αντίλλες της Βενεζουέλας.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 10 εκ. καθ’ ύψος και 60 εκ. κατά πλάτος.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: ταξιανθία κυματοειδής με υποτυπώδη θηλυκά άνθη στο χρώμα της ώχρας.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου, να μην πέσει κάτω από 13°C.
Υγρασία: ~60% - 80. Να μην πέσει κάτω από 50%, αλλιώς το φυτό θα αρχίσει να υποφέρει.
Φως: φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο ηλιόφως το πρωί και ημισκιά στο υπόλοιπο της ημέρας. Περισσότερο έκθεση σε ηλιοφάνεια μόνο κατά την περίοδο του χειμώνα και μόνο τις πρωινές ώρες.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο υπόστρωμα που να κατακρατεί την υγρασία. Ένα μείγμα από 2 μέρη κοινό χώμα για καλλωπιστικά φυτά, 2 μέρη τύρφη, 1 μέρος τύρφη καρύδας και 1 μέρος περλίτη αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για όλα τα φυτά από τροπικό κλίμα τα οποία έχουν μαλακό ριζικό σύστημα. Δείτε και το εμπεριστατωμένο άρθρο: Καρύδα vs Τύρφη.
Πότισμα: χρειάζεται πότισμα όταν το υπόστρωμα στεγνώσει· σε γενικές γραμμές ωστόσο, η Pellionia repens αρκείται με μέσο πότισμα. Χρειάζεται οπωσδήποτε αρκετά λιγότερο νερό το χειμώνα, ανάλογο των χαμηλών θερμοκρασιών. Το υπόστρωμα να στεγνώνει πολύ καλά αυτή την περίοδο πριν ποτίσουμε εκ νέου και πάντοτε το μεσημέρι με την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
Λίπανση: η Πελιονία η έρπουσα ευνοείται από λίπανση κατά την περίοδο ανάπτυξης που είναι άνοιξη και καλοκαίρι. Συνεπώς, χρησιμοποιούμε λίπασμα για ανθοφόρα τροπικά φυτά και λιπαίνουμε κάθε μήνα αυτή την περίοδο με την μισή δόση.
Πολλαπλασιασμός: ο πολλαπλασιασμός επιτυγχάνεται πιο εύκολα το καλοκαίρι, κόβοντας ένα μόσχευμα 6 – 10 εκατοστά κάτω από ένα οφθαλμό με τουλάχιστον ένα φύλλο. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και για ταχύτερα αποτελέσματα καλύπτουμε το δοχείο για αύξηση της υγρασίας. Στη συνέχεια τοποθετούμε το δοχείο με το μόσχευμα σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό. Ο πολλαπλασιασμός σε άλλες εποχές του έτους είναι επίσης εφικτός, αρκεί να προσφέρουμε υψηλότερη θερμοκρασία (24 με 26°C). Υπό αυτές τις συνθήκες ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως τέσσερις εβδομάδες.


Δυνητικά προβλήματα: καλό είναι να εξετάζουμε το φυτό τακτικά για φυτοπαράσιτα, τα οποία απομυζούν το φυτό και μπορεί να προκαλέσουν καχεκτική ανάπτυξη, με φύλλα που αποχρωματίζονται και πέφτουν.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Pellionia repens δεν έχει ταυτοποιηθεί σωστά, καθώς, σε έγκυρη ταξινομική ιστοσελίδα η οποία είναι ενεργή (σε αντίθεση με πολλές άλλες που υπολειτουργούν) έχει την Pellionia repens ως συνώνυμο της Pellionia pulchra. Έχω και τα δύο φυτά και το φύλλωμά τους: μέγεθος, χρώμα, υφή είναι τελείως διαφορετικά στα δύο αυτά φυτά. Υπήρξε επικοινωνία με τον υπεύθυνο της εν λόγω ιστοσελίδας ο οποίος έλαβε το email μου, αλλά ακόμη δεν έχει αλλάξει κάτι. Οψόμεθα. Έως τότε, παρατίθενται μεν οι σχετικές πηγές αλλά με επιφύλαξη. Μέχρις ότου να υπάρξει σαφής θέση για την ταυτοποίηση των δύο αυτών φυτών, τα Pellionia repens και Pellionia pulchra θα αντιμετωπίζονται ως διαφορετικά φυτά.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Pellionia repens, Πελιονία η έρπουσα, μόσχευμα
^ 24 Μαΐου 2019: ένα μόσχευμα από τα δικά μου, που ρίζωσε πολύ σύντομα.

Pellionia repens, Πελιονία η έρπουσα
^ 30 Απριλίου 2019: τρεις μήνες μετά. Μια λήψη από επάνω.

Pellionia repens, Πελιονία η έρπουσα
^ 30 Απριλίου 2019: τρεις μήνες μετά. Το φυτό κατέφθασε ως πέντε ριζωμένα μοσχεύματα και αναγκαζόμουν να το κλαδεύω κάθε τόσο λόγω έλλειψης χώρου, μιας και αναπτύσσεται γρήγορα.




Παραπομπές
1. POWO: Procris repens
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Pellionia και repens.
3. tropicos: Pellionia repens
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter P
Pellionia repens, Πελιονία η έρπουσα, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου