⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

06 Οκτωβρίου 2016

Dracaena trifasciata 'Futura Superba' [Δράκαινα η τρίζωνη 'Φουτούρα Σουπέρμπα']

Κοινή ονομασία: dracaena-futura-superba  –
Διώνυμο: Dracaena trifasciata 'Futura Superba', Δράκαινα η τρίζωνη 'Φουτούρα Σουπέρμπα' [1, 2]
Βασιώνυμο: Sansevieria trifasciata [3]
Συνώνυμα: Aletris hyacinthoides var. zeylanica, Aletris zeylanica, Aloe hyacinthoides var. zeylanica, Sansevieria aureovariegata, Sansevieria craigii, Sansevieria jacquinii, Sansevieria laurentii, Sansevieria trifasciata var. laurentii, Sansevieria zeylanica, Sansevieria zeylanica var. laurentii [2, 3]
cv.: Futura Superba | Φουτούρα Σουπέρμπα (αναμενόμενη υπεροπτική)
Μορφή: aureomarginata | χρυσοκρασπεδωτή [4]


ενημέρωση: 10 Μαρτίου 2020
κωδικός συλλογής: 161006-01
Dracaena trifasciata 'Futura Superba', Δράκαινα η τρίζωνη 'Φουτούρα Σουπέρμπα', Sansevieria, Σανσεβιέρια
Dracaena trifasciata 'Futura Superba'
Δράκαινα η τρίζωνη 'Φουτούρα Σουπέρμπα'

Προέλευση και Οικότοπος

Η Dracaena trifasciata ‘Futura Superba’ είναι ένα ροζετοειδές παχύφυτο στην οικογένεια των Ασπαραγοειδών (Asparagaceae). Είναι μια από τις σχετικά γνωστές και εντυπωσιακές Δράκαινες (αυτές δηλαδή που μέχρι πρότινος ήταν γνωστές ως Σανσεβιέρια) για το κυματιστό των φύλλων και το μέσο μέγεθός της.

Γεωγραφική κατανομή[2]
Το γονικό είδος Dracaena trifasciata  έχει την ακόλουθη κατανομή παγκοσμίως.
Ενδημική στις περιοχές: Γκαμπόν· Ισημερινή Γουινέα· Καμερούν· Κεντροαφρικανική Δημοκρατία· Κονγκό· Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Ζαΐρ)· Νιγηρία.

Εισήχθη στις περιοχές: Αϊτή· Νήσο Αναλήψεως· Νήσους Ανταμάν· Αντίλλες της Βενεζουέλας· Βερμούδα· Γκαλαπάγκος· Γουινέα Δομινικανή Δημοκρατία· Εκουαδόρ· Ανατολικά Ιμαλάια· Ινδία· Κανάρια Νησιά· Νησιά Καρολίνα· Κουίνσλαντ· Κόστα Ρίκα· Μεξικό· Μιανμάρ· Μπαγκλαντές· Πουέρτο Ρίκο· Ρουάντα· Σεϊχέλες· Τζαμάικα· Τρίνινταντ και Τομπάγκο· Φίτζι· Φλόριντα.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 20 εκ. έως 60 εκ.
Τοξικότητα: περιέχει σαπωνίνες· χαμηλή τοξικότητα μόνο εάν καταποθεί. Ερεθισμός του δέρματος σε μεμονωμένες περιπτώσεις, που διαρκεί μόνο για λίγες ώρες[5].
Ανθοφορία: η περίοδος ανθοφορίας είναι απροσδιόριστη· λέγεται ότι η Dracaena trifasciata ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου, ενδέχεται να ανθίσει όταν έχει φτάσει κάποιο μέγεθος και ηλικία και επίσης, θα ανθίσει πιο εύκολα όταν οι ρίζες δεσμεύονται μέσα στη γλάστρα (rootbound). Από την άλλη, με την πάροδο του χρόνου και καθώς το φυτό γερνάει, οι ρίζες διογκώνονται και σκληραίνουν και ενδέχεται να σπάσουν το πλαστικό της γλάστρας. Γι’ αυτό καλύτερα είναι να φυτέψουμε το φυτό σε χοντρή κεραμική γλάστρα.
Άρωμα: ναι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι 0℃ αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Υγρασία: χαμηλή – μέση · μέσω της CAM φωτοσύνθεσης απορροφά υγρασία από τον χώρο και την αποθηκεύει στα φύλλα.
Φως: η Dracaena trifasciata 'Futura Superba' ευνοείται από μια φωτεινή τοποθεσία, με λίγες ώρες πρωινή ηλιοφάνεια από άνοιξη έως αρχές φθινοπώρου. Είναι ωστόσο γνωστή για την ανεκτικότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτός, οπότε το μόνο που δεν ανέχεται είναι η παχιά σκιά.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φυτό ποτίζεται με μέση συχνότητα - συνήθως κάθε εβδομάδα - φροντίζοντας να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει ολοκληρωτικά ανάμεσα στα ποτίσματα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ποτίζουμε πολύ λιγότερο, σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και μόνο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, όπου οι θερμοκρασία είναι η υψηλότερη δυνατή. Είναι καλύτερα να ποτίζουμε ελαφρώς λιγότερο παρά περισσότερο, καθώς μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα. Νωρίς την άνοιξη, επαναλαμβάνουμε το τακτικό πότισμα.
Λίπανση: κάθε τρίτη εβδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης το καλοκαίρι, με τη μισή δόση ενός λιπάσματος κατάλληλου για παχύφυτα.
Πολλαπλασιασμός: (1) μέσω των παράφυτων που αναπτύσσει τακτικά, τα οποία μπορούμε να αποσπάσουμε από το μητρικό φυτό όταν φτάσουν τα 10 εκ. σε μήκος· (2) με μόσχευμα φύλλου, που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε άμμο για πουλιά ώσπου να βγάλει ρίζες· (3) μέσω σπόρων, αν και τα φυτά που αναπτύσσονται από σπόρο αργούν εξαιρετικά να αναπτυχθούν.


Δυνητικά προβλήματα: το πιο συχνό πρόβλημα είναι με το πότισμα. Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, είναι προτιμότερο το φυτό να ποτίζεται κάπως λιγότερο, παρά κάπως περισσότερο.


Αναλυτικότερες πληροφορίες[6, 7, 8]

Θεραπευτικές ιδιότητες
Αντιελκωτικό δυναμικό
Σε εργαστηριακή έρευνα με αρουραίους καταδείχθηκε το δυναμικό κατά του έλκους με εκχύλισμα φύλλων της Dracaena trifasciata. Η Dracaena trifasciata έχει προφανώς ένα ελπιδοφόρο αντιελκωτικό δυναμικό μαζί με βοτανική προστασία, η οποία αποτελεί βασικό μέλημα για τη θεραπευτική χρήση των φυτών και είναι ασφαλής για χρήση στη λαϊκή ιατρική. Αυτή η πολύτιμη φαρμακευτική ιδιότητα οφείλεται πιθανώς σε μια ποικιλία σημαντικών φυτοχημικών που περιέχονται στο φυτό, όπως παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη.

Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η Dracaena trifasciata έχει δοκιμαστεί και αναφερθεί ότι μειώνει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξυγιαίνοντας τον περιβάλλοντα χώρο από ρύπους όπως: φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο και τολουόλιο..

Απελευθέρωση οξυγόνου τη νύχτα
Ο μεταβολισμός CAM είναι μια δευτερεύουσα οδός σταθεροποίησης του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), όπου το CO₂ απορροφάται τη νύχτα. Πρόκειται για μια προσαρμογή κατά την οποία τα στόματα (stomata) ανοίγουν τη νύχτα για να απορροφήσουν το CO₂ και είναι κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας - τα φυτά κατά κάποιο τρόπο «κρατάνε την αναπνοή τους». Η ενέργεια για αυτή τη διαδικασία προέρχεται από τη γλυκόλυση που είχε αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περίπου το 6% των φυτών (συμπεριλαμβανομένης της Dracaena trifasciata) διεξάγουν αυτό τον τύπο φωτοσύνθεσης και στην πραγματικότητα, η νυχτερινή αναπνοή, με το κλείσιμο των στομάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθά στην περαιτέρω αποθήκευση νερού και στην αποφυγή της αφυδάτωσης, μια πραγματικά σημαντική προσαρμογή της Δράκαινας της τρίζωνης στο φυσικό ενδιαίτημά της στην Αφρική.

Πολιτιστική σημασία
Στην πατρίδα της στην Αφρική, η ποικιλία με κίτρινο άκρο συνδέεται με την Όγια (Oya), το θηλυκό πνεύμα/θεότητα Ορίσα (Orisha) των καταιγίδων. Στη Νιγηρία συνδέεται συνήθως με τον Ογκούν, τον Ορίσα (πνεύμα/θεότητα) του πολέμου στη φυλή των Γιορούμπα, και χρησιμοποιείται στις τελετουργίες για να απομακρύνει το κακό μάτι. Στη Βραζιλία η κοινή ονομασία του φυτού espada de São Jorge (το σπαθί του Αγίου Γεωργίου) συνδέει το φυτό με τον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος μέσω του συγκρητισμού συνδέεται επίσης με τον Ογκούν.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 10 Οκτωβρίου 20168: Σε συνθήκες υπερβολικά χαμηλού φωτισμού - αρκετά μακριά από το παράθυρο - το χρυσοκρασπεδωτό περίγραμμα τείνει να γίνεται πιο λεπτό και εάν παραμείνει σε εκείνη την τοποθεσία, το χρυσοκίτρινο χρώμα ενδέχεται να χαθεί.




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Dracaena και trifasciata.
2. POWO: Dracaena trifasciata
3. IPNI: Sansevieria trifasciata
4. Βοτανικό λεξικό: aureomarginata
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter D
6. ncbi: Sansevieria trifasciata leaf extract
7. researchgate: Sansevieria trifasciatas, xerophyte as indoor humidity absorber of small type residences
8. Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement - NASA [PDF]
Dracaena trifasciata 'Futura Superba', Δράκαινα η τρίζωνη 'Φουτούρα Σουπέρμπα', φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, τοξικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου