⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

12 Δεκεμβρίου 2010

Tradescantia pallida ‘Purpurea’ [Τραντεσκάντια η ωχρά ποικ. 'Πορφυρά']

Κοινή ονομασία: τηλέγραφος, purple heart, purple queen, purple spiderwort, μοβ καρδιά, μοβ βασίλισσα, μοβ αραχνόχορτο
ΔιώνυμοTradescantia pallida ‘Purpurea’, Τραντεσκάντια η ωχρά
cv.: Purpurea, Πορφυρά/Πορφυρή
Συνώνυμα: Tradescantia purpurea, Setcreasea purpurea, Setcreasea pallida, Setcreasea lanceolata, Setcreasea jaumavensis

ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 101120-01
Tradescantia pallida 'Purpurea', φυτό Τηλέγραφος άνθος τραντεσκάντια η ωχρά
Tradescantia pallida 'Purpurea' ή Τηλέγραφος στα ελληνικά. Εδώ το μικρό και όμορφο άνθος του.


Προέλευση και Οικότοπος

Η Tradescantia pallida είναι μια αειθαλής πολυετής πόα με σαρκώδη φύλλα και ως εκ τούτου θεωρείται και παχύφυτο. Ανήκει στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae) και απαντά στο Μεξικό.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: οι κρεμαστοί βλαστοί αναπτύσσονται αρχικά κατακόρυφα και έπειτα κλίνουν προς τα κάτω, κάνοντας τον Τηλέγραφο ένα φυτό με κατακείμενο τύπο ανάπτυξης. Μπορεί να φτάσει 20 εκ. καθ’ ύψος και οι έρποντες βλαστοί μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 60 εκ. σε μήκος.
Τοξικότητα: ένα μικρό ποσοστό ατόμων θα αναπτύξει ερεθισμό του δέρματος από το χειρισμό τους, αλλά αυτό έχει ελάχιστες συνέπειες. Τα φυτά του γένους Tradescantia θεωρούνται γενικά μη τοξικά για όλα τα είδη[1].
Ανθοφορία: η Tradescantia pallida ‘Purpurea’ ανθίζει το καλοκαίρι. Τα άνθη φέρουν 3 πέταλα, χρώματος φούξια και 2 έως 3 εκ. σε πλάτος.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και ο Τηλέγραφος αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: το φθινόπωρο την άνοιξη και το καλοκαίρι ο Τηλέγραφος ευνοείται από πρωινό φως του ήλιου και έμμεσο φως από τις 12:00 και μετά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο μοβ χρώμα στο φύλλωμα αλλά και για να ανθοφορήσει επιτυχώς το καλοκαίρι.
Υγρασία: 30% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με τύρφη και περλίτη σε ισόποση αναλογία. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα* το οποίο να του παρέχεται στις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: με μοσχεύματα βλαστών με τουλάχιστον δύο φύλλα και ένα γόνατο.


Δυνητικά προβλήματα: Προσοχή στο πότισμα το χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.




* το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ο Τηλέγραφος είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό. Μου είχανε στείλει κάποια μοσχεύματα από Ελλάδα και όταν τα παρέλαβα εδώ στην Ολλανδία, τα μοσχεύματα ήταν πατημένα σαν να τα πάτησε αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά, μέσα σε δυο εβδομάδες το φυτό επανήλθε σαν να μην συνέβη τίποτα. Μόνο με κάποιες εκδορές, έπειτα από δυο εβδομάδες τα μοσχεύματα είναι στην φωτογραφία που βλέπετε στην ενότητα Φωτογραφίες και Ιστορικό στη φωτογραφία με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2010.

Κάτι άλλο που πρόσεξα είναι ότι ο Τηλέγραφος ευεργετείται από τον ήλιο, τον χρειάζεται για να φανερώσει τα υπέροχα μοβ/φούξια χρώματά του, που είναι στην κυριολεξία χάρμα οφθαλμών! Το καλοκαίρι αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα αλλά το χειμώνα αρκετά πιο αργά. Μπορεί να αναπτύξει έναν έρποντα βλαστό μήκους και πάνω από 60 εκ. από τον οποίο έπειτα από λίγες εβδομάδες ή μήνα, να μείνει μόνο μια κλωστή με ένα φυτάριο στην άκρη του έρποντα βλαστού. Αυτό είναι κάτι σαν στόλωνας και μπορούμε απλώς να αφαιρέσουμε το φυτάριο, διότι μπορεί η κλωστή να σταματήσει κάποια στιγμή να θρέφει το φυτάριο. Μπορούμε έπειτα να φυτέψουμε αυτό το νεαρό φυτό σε άλλη γλάστρα ή να το χαρίσουμε σε φίλους.

Τα χρώματα και η ανάπτυξη του φυτού διαφέρουν από εποχή σε εποχή. Το χειμώνα το φθινόπωρο και την άνοιξη η ανάπτυξη του Τηλέγραφου είναι με κοινό φύλλωμα στο άκρο των βλαστών και το χρώμα τους ποικίλει από μοβ/μπλε έως μοβ/πράσινο. Ενώ το καλοκαίρι στο άκρο των βλαστών αναπτύσσονται 2 μακριά – λεπτότερα από τα υπόλοιπα – διχαλωτά φύλλα από τα οποία θα εξέλθουν τα άνθη. Αυτά τα φύλλα φαίνονται στην ενότητα Φωτογραφίες και Ιστορικό στη φωτογραφία με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2010. Αυτό το είδος ανάπτυξης είναι χαρακτηριστικό στην Tradescantia pallida ‘Purpurea’ και αμέσως καταλαβαίνουμε ότι το φυτό από όπου αναπτύξει τέτοια φύλλα πρόκειται να αναπτύξει άνθη. Το χρώμα στην περίοδο του καλοκαιριού γίνεται πιο πλούσιο: μοβ/μπλε, μοβ/πράσινο έως φούξια/μοβ.

Ως φυτό εσωτερικού χώρου ο τηλέγραφος έχει κριθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα φιλτράροντας τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), μία κατηγορία κοινών ρύπων που είναι ερεθιστικοί για το αναπνευστικό σύστημα[4].

Εξυγιαίνει τον αέρα: Ο Τηλέγραφος μαζί με τη Χόγια τη σαρκώδη και κάποια ακόμη φυτά, είναι από τα λίγα που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αφαίρεσης μολυσματικών ουσιών, μια διαδικασία που ονομάζεται φυτοεξυγίανση. Τοποθετημένα σε γυάλινα, αεροστεγή δοχεία, τα φυτά εκτέθηκαν σε έναν αριθμό κοινών πτητικών οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων βενζολίου, τολουολίου, οκτανίου, άλφα-πινένιου και TCE (τριχλωροαιθυλένιο). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ κατέδειξαν ότι ορισμένα είδη φυτών μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τους μολυσμένους από τον αέρα ρύπους, συμπεριλαμβανομένων επιβλαβών πτητικών οργανικών ενώσεων, γεγονός που υποδηλώνει έναν νέο κρίσιμο ρόλο για τα φυτά στο περιβάλλον κατοικίας και στο γραφείο. Τα υπόλοιπα φυτά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα είναι ο κόκκινος Κισσός (Hemigraphis alternata), ο αγγλικός Κισσός (Hedera helix) και το Σπαράγγι (Asparagus densiflorus)[5, 6].


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ φωτο 02: μια φωτογραφία από το φύλλωμα του Τηλέγραφου, όπως διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.


^ 06 Δεκεμβρίου 2010: κατέφθασε από Ελλάδα σε άσχημη κατάσταση, πατημένο σαν να το πάτησε αυτοκίνητο. Ευτυχώς που ο Τηλέγραφος είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό. Στη φωτογραφία είναι δυο εβδομάδες αργότερα. Τα μόνα σημάδια που προδίδουν την κακουχία που πέρασε είναι κάποιες εκδορές μόνο.






Παραπομπές
1. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
2. RHS: Tradescantia pallida 'Purpurea'
3. Guide to Houseplants: Tradescantia pallida ‘Purpurea’
4. Yang, Dong Sik, Pennisi, Svoboda V., Son, Ki-Cheol, Kays, Stanley J. Screening Indoor Plants for Volatile Organic Pollutant Removal Efficiency. HortScience, Published online 1 August 2009; in print 44: 1377-1381 (2009)
5. UGA research shows some plants can remove indoor pollutants
6. Οι φυσικοί «καθαριστές» της ατμόσφαιρας
7. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Tradescantia, pallida, purpurea.
.Tradescantia pallida, φυτό τηλέγραφος, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου