⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

20 Φεβρουαρίου 2015

Haworthiopsis limifolia [Χαγουορθιόψις η ρασπόφυλλος]

Κοινή ονομασία: Fairy Washboard, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Τρίφτης (πλυσίματος) της Νεράιδας... Επίσης, η Haworthia με τα φύλλα ράσπας (File Leafed Haworthia).
ΔιώνυμοHaworthiopsis limifolia, Χαγουορθιόψις η ρασπόφυλλος [14]
Ομοτυπικά Συνώνυμα[17]Haworthia limifolia var. limifolia, Haworthia limifoliaHaworthiopsis limifolia var. limifolia[18, 19]
Ετεροτυπικά Συνώνυμα[20]Haworthia limifolia var. diploideaHaworthia limifolia var. tetraploideaHaworthia limifolia var. stoloniferaHaworthia limifolia f. majorHaworthia limifolia f. pigmentelliiHaworthia limifolia var. schuldtianaHaworthia limifolia f. marlothiana[18, 19]


ενημέρωση: 25 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 150220-01
Haworthiopsis limifolia, Χαγουορθιόψις, Haworthia, παχύφυτο
Haworthiopsis limifolia [Χαγουορθιόψις η ρασπόφυλλος]
Ένα παχύφυτο με ιδιαίτερα σκληρά φύλλα και ανθεκτικό στην ξηρασία.


Προέλευση και οικότοπος

Η Haworthiopsis limifolia είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια Ασφοδελοειδή[13] (Asphodelaceae). Απαντά στη Μοζαμβίκη, στη Σουαζιλάνδη και στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής[1].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: είναι ένα παχύφυτο μικρού μεγέθους, το ενήλικο φυτό δεν ξεπερνά τα 12 εκ. σε ύψος.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική στους ανθρώπους[15]
Ανθοφορία: το καλοκαίρι αναπτύσσει έναν ανθοφόρο βλαστό μήκους 35 εκ. με μικρά άνθη λευκού χρώματος.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου και υψηλότερη. Το χειμώνα ευεργετείται από περίοδο ξεκούρασης· μπορεί να αντέξει μέχρι και τους -5℃.
Φως: ήλιο· μερική σκιά
Υγρασία: 20% – 50%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά την περίοδο του καλοκαιριού αφήνουμε το υπόστρωμα να στραγγίσει ελαφρώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Το χειμώνα ποτίζουμε αρκετά λιγότερο και σε αραιότερα διαστήματα και μόνο το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), ποτίζουμε κάπως συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία.*.
Λίπανση: μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού με τη μισή δόση σε χώμα ελαφρώς νοτισμένο.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται εύκολα με τα παράφυτα που αναπτύσσει τακτικά. Όπως και με μοσχεύματα φύλλων, τα οποία αφήνουμε απλώς επάνω στο χώμα το οποίο φροντίζουμε να κρατάμε νωπό.


Δυνητικά προβλήματα: –



* το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Αντιμικροβιακή δράση και μεταλλαξιογόνα αποτελέσματα της Haworthia limifolia:
ένα παραδοσιακά φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τον γαστρεντερικό σωλήνα στη Νότια Αφρική.
αυτή η επιστημονική εργασία σχετίζεται με τους όρους: αντιβακτηριακό · μυκητοκτόνο · μυκητοστατικό · γαστρεντερίτιδα · μεταλλαξιγένεση.

Ο πετρελαϊκός αιθέρας, το διχλωρομεθάνιο, η αιθανόλη (70%) και τα εκχυλίσματα ύδατος 12 φυτών της Νότιας Αφρικής εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας ανιχνεύσεις μικροανάλυσης έναντι των θετικών κατά Gram βακτηρίων (Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus), έναντι των αρνητικών κατά Gram βακτηρίων (Escherichia coli) και του μύκητα Candida albicans. Δεν παρατηρήθηκε αντιμικροβιακή δράση σε εκχυλίσματα νερού.

Το εκχύλισμα πετρελαϊκού αιθέρα των φύλλων της Haworthia limifolia έδειξε καλή αντιβακτηριακή δραστικότητα (ήρθε στη δεύτερη θέση) με τιμές ελάχιστης ανασταλτικής συγκέντρωσης (MIC) κυμαινόμενες μεταξύ 0,098 και 0,780 mg/ml έναντι όλων των βακτηρίων δοκιμής.

Δοκιμές μεταλλαξιγένεσης που διεξήχθησαν σε εκχυλίσματα έδειξαν καλή αντιμικροβιακή δράση, καταδεικνύοντας ότι η Haworthia limifolia είναι πιθανώς ασφαλής προς κατανάλωση. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν σε αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι μερικά από τα παραδοσιακά φυτά μπορεί πράγματι να είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία παθήσεων σχετιζόμενων με γαστρεντερικές διαταραχές που μπορεί να οφείλονται στα παθογόνα της δοκιμής[16].



__________
Παραπομπές

1. Gordon D. Rowley “The illustrated encyclopedia of succulents” Crown Publishers, 01/Aug/1978
2. John Robert Brown “Unusual Plants: 110 Spectacular Photographs of Succulents” Abbey Garden Press, 1954
3. Urs Eggli “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Monocotyledons” Springer, 2001
4. Charles L. Scott “The genus Haworthia (Liliaceae): a taxonomic revision” Aloe Books, 1985
5. Stuart Max Walters “The European Garden Flora: Pteridophyta, Gymbospermae, Angiospermae-Monocotyledons” Cambridge University Press, 1984
6. M. B. Bayer “The new Haworthia handbook” National Botanic Gardens of South Africa, 1982
7. John Pilbeam “Haworthia and Astroloba: A Collector's Guide” B. T. Batsford Limited, 1983
8. Bruce Bayer “Haworthia revisited: a revision of the genus” Umdaus Press, 1999
9. David Hardy, Anita Fabian, Gerrit Germishuizen “Succulents of the Transvaal” Southern Book Publishers, 1992
10. Rudolf Marloth “Some new South African Succulents. Part II.” Transactions of the Royal Society of South Africa. Volume 1, n 2, pag. 409, 1910
11. tropicos: Haworthia limifolia
12. Muséum national d'Histoire naturelle: Haworthia limifolia
13. wikipedia: Asphodelaceae
14. Βοτανική ορολογία: Haworthiopsis
15. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
16. Antimicrobial activity and mutagenic effects of twelve traditional medicinal plants used to treat ailments related to the gastrointestinal tract in South Africa
17. Βοτανική ορολογία: homotypic και heterotypic
18. IPNI: Haworthiopsis limifolia
19. gbif: Haworthiopsis limifolia
20. Βοτανική ορολογία: υποειδικό
haworthiopsis, haworthia, limifolia, χαγουορθιόψις, χαγουόρθια, χαγόρθια, χαγορθιοψις, παχύφυτο, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου