⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

10 Νοεμβρίου 2018

Tradescantia mundula ‘Variegata’ [Τραντεσκάντια η κομψούλα ποικ. Πανασέ]

Κοινή ονομασία: –
Διώνυμο: Tradescantia mundula ‘Variegata’, Τραντεσκάντια η κομψούλα ποικ. Πανασέ [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Tradescantia fluminensis ‘Quadricolor Rainbow Hill’, Tradescantia fluminensis ‘Rainbow Hill’, Tradescantia quadricolor 'Rainbow Hill' Tradescantia ‘Rainbow Hill’, Tradescantia tricolor
μορφή: variegated | πανασέ (ποικιλόχρωμη)

ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181005-02
Tradescantia mundula ‘Variegata’, Τραντεσκάντια η κομψούλα ποικλία πανασέ, quadricolor rainbow hill, ουράνιο τόξο,
Tradescantia mundula ‘Variegata’ [Τραντεσκάντια η κομψούλα ποικ. Πανασέ]
11 Νοεμβρίου 2018: Όπως και στα περισσότερα φυτά στο γένος Τραντεσκάντια, η ανάπτυξη είναι πολύ γρήγορη, αν και στην παρούσα ποικιλία - και λόγω της ποικιλοχρωμίας - ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι το ίδιο γρήγορος όπως σε ποικιλίες με κανονικό φύλλωμα.


Προέλευση και Οικότοπος

Η Tradescantia mundula ‘Variegata’ είναι μια τροπική πολυετής πόα με κατακείμενο τύπο ανάπτυξης στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae). Η πανασέ ποικιλία είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έχει μετρηθεί έως 2 μέτρα.
Τοξικότητα: ο χυμός του φυτού ενδέχεται να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό[2].
Ανθοφορία: μικρά άνθη με τρία τριγωνικά πέταλα σε λευκό χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20°C) αν και η Tradescantia ‘Quadricolor Rainbow Hill’ αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από τους 8°C και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα.
Φως: φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο φως· πρωινό ηλιόφως· μερική σκιά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο φούξια χρώμα στο φύλλωμα και να αναπτύσσεται σωστά. Εάν το φυτό κρατείται για πολύ καιρό σε πλήρη σκιά, θα εμφανίσει σημάδια εκχλοίωσης. Σε συνθήκες με χαμηλό φως κάποια φύλλα ενδέχεται να χάσουν την ποικιλοχρωμία τους και να γίνουν εξ’ ολοκλήρου πράσινα. Επίσης, θα υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα φύλλα στα μεσογονάτια διαστήματα.
Υγρασία: 50% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά υγρασία. Ένα μείγμα από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και σφάγνο κρίνεται ικανοποιητικό.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη έως φθινόπωρο και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα και ποτίζουμε μόνο το μεσημέρι όπου η θερμοκρασία είναι η υψηλότερη δυνατή.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα· (2) με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα.


Δυνητικά προβλήματα: προσοχή στο πότισμα κατά την περίοδο του χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

ΒΑυτό το φυτό έχει εσφαλμένα εξαπλωθεί με την εσφαλμένη ονομασία: Tradescantia quadricolor 'Rainbow Hill' από ένα φυτώριο στην Ολλανδία. Ακόμη και ο τρόπος που το έγραψαν είναι λανθασμένος, καθώς δεν υπάρχει επίθετο quadricolor στο γένος Tradescantia. Βλέπε και το σχετικό εμπεριστατωμένο άρθρο: Tradescantia: ποικιλίες εσωτερικού χώρου.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 5 Οκτωβρίου 2018: σήμερα κατέφθασαν τρία μικρά άρριζα μοσχεύματα από αυτή την εντυπωσιακή ποικιλία Τραντεσκάντια.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Tradescantia και mundula.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
Tradescantia mundula, variegata, quadricolor rainbow hill’, Τραντεσκάντια η κομψούλα, ουράνιο τόξο, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου