⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

10 Νοεμβρίου 2013

Chlorophytum comosum [Χλωρόφυτο το εύκομο]

Κοινή ονομασία: spider plant, airplane plant, St. Bernard's lily, spider ivy, ribbon plant, Graslelie (στα ολλανδικά), φυτό αράχνη, κορδελίνα, ιπτάμενος ολλανδός
ΔιώνυμοChlorophytum comosum, Χλωρόφυτο το εύκομο[1]
Συνώνυμα: Anthericum comosum, Anthericum longituberosum, Anthericum sternbergianum, Anthericum vallis-trappii, Anthericum williamsii, Caesia comosa, Chlorophytum beniense, Chlorophytum brevipes, Chlorophytum bukobense, Chlorophytum bukobense var. kilimandscharicum, Chlorophytum burchellii, Chlorophytum delagoense, Chlorophytum elatum, Chlorophytum elgonense, Chlorophytum gazense, Chlorophytum glaucidulum, Chlorophytum inopinum, Chlorophytum kirkii, Chlorophytum limurense, Chlorophytum longum, Chlorophytum magnum, Chlorophytum miserum, Chlorophytum nemorosum, Chlorophytum paludicolum, Chlorophytum ramiferum, Chlorophytum rugosum, Chlorophytum semlikiense, Chlorophytum sternbergianum, Chlorophytum turritum, Chlorophytum usambarense, Cordyline vivipara, Hartwegia comosa, Hollia comosa, Phalangium comosum, Phalangium viviparum
cv.: 'Lemon', 'Ocean', 'Variegatum', 'Vittatum' (αναφέρω εδώ αυτά που έχω στην κατοχή μου)

ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171102-04 (Ocean) || κωδικός συλλογής: 170404-01 (Lemon) || κωδικός συλλογής: 131110-01 (Variegatum) || κωδικός συλλογής: 131110-02 (Vittatum)
Chlorophytum comosum 'Vittatum', άνθος, αντίστροφη ποικιλοχρωμία, χλωρόφυτο, φυτό αράχνη, ιπτάμενος ολλανδός, κορδελίνα
Chlorophytum comosum 'Vittatum'. Μια λήψη macro στο όμορφο άνθος της ποικιλίας Vittatum.


Προέλευση και Οικότοπος

Το Chlorophytum comosum είναι ένα αειθαλές πολυετές φυτό στην οικογένεια των Ασπαραγοειδών (Asparagaceae) και έχει μια ευρέως διαδεδομένη εγγενή κατανομή στην Αφρική, καθώς απαντά σε έξι από τις δέκα περιοχές του Παγκόσμιου Γεωγραφικού Προγράμματος Καταγραφής της Κατανομής των Φυτών στην Αφρική. Έτσι, απαντά στις ακόλουθες περιοχές: Δυτική Τροπική Αφρική, Δυτική Κεντρική Τροπική Αφρική, Βορειοανατολική Τροπική Αφρική, Ανατολική Τροπική Αφρική, Νότια Τροπική Αφρική, Νότια Αφρική.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 60 εκ. Μήκος φύλλων έως 45 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξικό για ανθρώπους, σκύλους, γάτες[2]
Ανθοφορία: μικρά λευκά σε σχήμα αστεριού άνθη εμφανίζονται στις αρχές καλοκαιριού σε χαλαρές συστάδες πάνω στους ανθοφόρους βλαστούς οι οποίοι έχουν μήκος μέχρι και 1,8 μέτρα. Εκτός από τα άνθη αναπτύσσονται και μικρά φυτά τα οποία μπορούν να αποκολληθούν και να φυτευθούν εκ νέου.
Καρποί: στα τέλη της ανθοφορίας, τέλη καλοκαιριού, κάποια από τα άνθη θα μετατραπούν σε περισπέρμια. Βλέπε και φωτογραφία του περισπέρμιου πιο κάτω στην ενότητα Φωτογραφίες και Ιστορικό.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 15°C έως 24°C. Καλό είναι η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από τους 7°C.
Φως: χρειάζεται έμμεσο φως αλλά τα πάει μια χαρά και σε σκιά, αλλά πιθανώς δεν θα ανθίσει σε σκιερή τοποθεσία.
Υγρασία: 30% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού ποτίζουμε το φυτό τακτικά. Το χειμώνα χρειάζεται πότισμα σε πιο αραιά διαστήματα. Αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού λιπαίνουμε το φυτό μια φορά το μήνα.
Πολλαπλασιασμός: με διαίρεση των στελεχών και με απόσπαση/μεταφύτευση των νεαρών φυτών που αναπτύσσονται στην απόληξη της ταξιανθίας.


Δυνητικά προβλήματα: ελέγχουμε τακτικά το φυτό για σημάδια εμφάνισης αφίδας ή ψευδόκοκκου.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Καλλιεργούμενες ποικιλίες: με την πάροδο των ετών έχουν αναπτυχθεί διάφορες καλλιεργούμενες ποικιλίες. Μερικές από τις οποίες είναι:

  • Chlorophytum comosum ‘Lemon’
    αυτή η ποικιλία έχει μονόχρωμο πράσινο φύλλωμα.
  • Chlorophytum comosum ‘Bonnie’
    αυτή η ποικιλία έχει μονόχρωμο πράσινο φύλλωμα αλλά τα φύλλα είναι σγουρά.
  • Chlorophytum comosum 'Bonnie Variegated'
    αυτή η ποικιλία έχει αντίστροφο ποικιλόχρωμο φύλλωμα και τα φύλλα είναι σγουρά.
  • Chlorophytum comosum 'Hawaiian'
    αυτή η ποικιλία εμφανίζει αντίστροφη ποικιλοχρωμία αλλά μόνο στα νεαρά φύλλα. Καθώς τα φύλλα αναπτύσσονται αποκτούν και πάλι ένα μονόχρωμο πράσινο χρώμα, δίνοντας έτσι στο φυτό μια ιδαίτερης μορφής πολυχρωμία.
  • Chlorophytum comosum ‘Variegatum’
    αυτή η ποικιλία έχει ποικιλόχρωμο φύλλωμα, με λευκό/κίτρινο χρώμα στο εξωτερικό των φύλλων
  • Chlorophytum comosum ‘Vittatum’.
    αυτή η ποικιλία έχει αντίστροφο ποικιλόχρωμο φύλλωμα με μια λωρίδα λευκό/κίτρινο χρώμα στο κέντρο των φύλλων
  • Chlorophytum comosum ‘Ocean’
    παρόμοιο με το 'Variegatum' αλλά αυτή η ποικιλία είναι νάνος. Τα φύλλα δηλαδή είναι αρκετά πιο κοντά· στο κέντρο πιο παχιά και το πράσινο χρώμα είναι κάπως σκουρότερο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλοχρωμία βλέπε στη σελίδα: Πανασέ φύλλωμα - Ποικιλοχρωμία, Πολυχρωμία - Variegation στα φυτά.


Που το τοποθετούμε; επειδή τα φύλλα και ειδικά τα ανθοφόρα στελέχη μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά σε μήκος (με εξαίρεση την καλλιεργούμενη ποικιλία 'Mandaianum'), το φυτό αράχνη είναι καλύτερο να τοποθετηθεί σε ένα κρεμαστό καλάθι, σε κρεμαστή γλάστρα, σε κάποιο ράφι ή τραπέζι που επιτρέπει στα φύλλα και τα στελέχη να αναπτυχθούν ελεύθερα. Εκτός αυτών των επιλογών, μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τα μακριά στελέχη επάνω σε ξυλάκια για ταξιανθίες, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τις ταξιανθίες των ορχιδεών.

Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: το Χλωρόφυτο το εύκομο έχει δοκιμαστεί και αναφερθεί ότι μειώνει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξυγιαίνοντας τον περιβάλλοντα χώρο από ρύπους όπως: βενζόλιο, φορμαλδεΰδη, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, ξυλόλιο και αμμωνία[3, 4, 5, 6].




Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 27 Ιανουαρίου 2018: και εδώ είναι η ανθοφορία του Chlorophytum comosum 'Ocean', το οποίο φέρει έξι πέταλα στο άνθος και όχι πέντε όπως στα υπόλοιπα.

Chlorophytum comosum 'Ocean'
^ 4 Νοεμβρίου 2017: αγόρασα σήμερα ακόμη μια καλλιεργούμενη ποικιλία Χλωρόφυτου, έναν νάνο, το Chlorophytum comosum 'Ocean'. Τα φύλλα του είναι αρκετά πιο κοντά και πιο παχιά στο κέντρο, ενώ το χρώμα είναι κάπως σκουρότερο πράσινο.


^ 2 Οκτωβρίου 2017: μέσα φθινοπώρου και το Χλωρόφυτο 'Lemon' άνοιξε ήδη τους σπόρους του. Ήταν τρεις σπόροι σε κάθε περισπέρμιο, σύνολο 6 σπόροι.


^ λήψη φωτογραφίας: 18 Σεπτεμβρίου 2017 Διακρίνονται, στα αριστερά: Chlorophytum comosum 'Lemon' κωδικός συλλογής: 170404-01. Το πιο πρόσφατο στη συλλογή μου, απέκτησα ένα μικρό μόσχευμα στις 4 Απριλίου 2017 και μέσα σε πέντε μήνες αναπτύχθηκε στο φυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία. Είχε επιτυχή ανθοφορία και επίσης ανέπτυξε δυο περισπέρμια. Στο κέντρο: Chlorophytum comosum 'Vittatum' κωδικός συλλογής: 131110-02. Αυτό το χλωρόφυτο είναι το πιο αργό σε ανάπτυξη και αυτό με τα πιο στενά φύλλα. Το φυτό στη φωτογραφία είναι το μισό σε σχέση με το αρχικό, έπειτα από διαίρεση του φυτού πριν από μερικούς μήνες. Στα δεξιά: Chlorophytum comosum 'Variegatum' κωδικός συλλογής: 131110-01. Από τις 10 Νοεμβρίου 2013 που είχα προμηθευτεί ένα μόσχευμα, είχα όλα αυτά τα χρόνια το φυτό σε σχετικά σκιερή τοποθεσία και τα φύλλα του είχαν πάρει μια κιτρινωπή απόχρωση. Κατά τον Αύγουστο του 2017 που μετακίνησα το φυτό σε τοποθεσία με έμμεσο φως/μερική σκιά, μέσα σε μόνο δυο μήνες πήρε μια αρκετά πιο πράσινη απόχρωση στο φύλλωμα, όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία.

Chlorophytum comosum, περισπέρμιο
^ τέλη καλοκαιριού 2017: στα τέλη του καλοκαιριού και μετά το πέρας της ανθοφορίας, το Chlorophytum 'Lemon' ανέπτυξε και δυο περισπέρμια, τα οποία βλέπουμε σε macro στο ένθετο της φωτογραφίας στα αριστερά.

χλωρόφυτο το εύκομον, φυτό αράχνη, ιπτάμενος ολλανδός
^ 16 Ιουλίου 2017: Chlorophytum comosum 'Lemon'. Ένα φυτάριο αναπτύχθηκε στην απόληξη του ανθοφόρου στελέχους και επίσης τα άνθη του φυτού.







Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Chlorophytum και comosum.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
3. Foliage plants for removing indoor air pollutants from energy-efficient homes
4. Removal of Benzene by the Indoor Plant/Substrate Microcosm and Implications for Air Quality
5. Foliage Plants for Indoor Removal of the Primary Combustion Gases Carbon Monoxide and Nitrogen Dioxide [PDF]
6. Plants and soil microorganisms: removal of formaldehyde, xylene, and ammonia from the indoor environment [PDF]
chlorophytum, χλωρόφυτο, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου