⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

03 Νοεμβρίου 2013

Tradescantia zebrina ‘Burgundy’ [Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Μπορντό]

Κοινή ονομασία: Περιπλανώμενος Ιουδαίος, Περιπλανώμενος Εβραίος, Wandering Jew, Wandering-jew [1]
ΔιώνυμοTradescantia zebrina ‘Burgundy’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Μπορντώ [2]
Βασιώνυμο: –
Υποειδικά είδη[3]: Τρία υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί:
  • Tradescantia zebrina var. flocculosa (G.Brückn.) D.R.Hunt
  • Tradescantia zebrina var. mollipila D.R.Hunt
  • Tradescantia zebrina var. zebrina
Συνώνυμα: Commelina zebrina, Cyanotis zebrina [3]
cv.: Burgundy | Μπορντό

ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 131102-02
Tradescantia zebrina ‘Burgundy’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Μπορντό, άνθος, λουλούδι
Tradescantia zebrina ‘Burgundy’ [Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Μπορντό]

Προέλευση και Οικότοπος[3, 4]

Η Tradescantia zebrina είναι μια τροπική πολυετής πόα με κατακείμενο τύπο ανάπτυξης στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae).

Γεωγραφική κατανομή: Στην γενέτειρα περιοχή της, από το Μεξικό έως την Κολομβία, η Tradescantia zebrina απαντά σε ανοιχτές δασικές εκτάσεις και δάση σε υποτροπικές και θερμότερες εύκρατες περιοχές. Ως φυτό κήπου, βρίσκεται συνήθως σε εγκαταλελειμμένες ή δύσβατες περιοχές (απότομες πλαγιές, υπόγεια βλάστηση κλπ.). Εκτός από την γενέτειρα περιοχή της εμφανίζεται σε πολλά άλλα μέρη παγκοσμίως.

Επί του παρόντος απαντά στις ακόλουθες περιοχές: Αϊτή· Αλγερία· Αγκόλα· Αργεντινή (Βορειοανατολικά)· Αντίλλες της Βενεζουέλας· Βερμούδες· Βολιβία· Βραζιλία (Βορειοανατολικά, Νότια, Νοτιοανατολικά)· Γκαλαπάγκος· Γκάμπια· Γκαμπόν· Γουατεμάλα· Γουιάνα· Κόλπος της Γουινέας· Δομινικανή Δημοκρατία· Εκουαδόρ· Ελ Σαλβαδόρ· Νήσος Αγίας Ελένης· Εταιρείας Νήσοι· Φίτζι· Φλόριντα· Ιάβα· Νέα Καληδονία· Κανάρια Νησιά· Καραϊβική (Νοτιοδυτικά)· Πολιτεία Κεντάκι Κίνα (Νοτιοανατολικά)· Κολομβία· Κόστα Ρίκα· Κούβα· Κουΐνσλαντ· Νήσοι Κουκ· Πολιτεία Λουιζιάνα· Μαδέρα· Μεξικό (Κεντρικό, κόλπος του Μεξικού, Βορειοανατολικά, Βορειοδυτικά, Νοτιοανατολικά)· Μαρόκο· Μπανγκλαντές· Μπαχάμες· Μπελίζ· Νικαράγουα· Νιούε· Νήσος Νόρφολκ· Ονδούρα· Νέα Νότια Ουαλία· Παναμάς· Περού· Νήσοι Πίτκερν· Πουέρτο Ρίκο· Πράσινο Ακρωτήριο· Προσήνεμες Νήσοι· Νήσοι Ρίου Κίου· Σεϋχέλλες· Ταϊβάν· Τζαμάικα· Τόγκο· Τόνγκα· Τρίνινταντ και Τομπάγκο· Τσάγκος Αρχιπέλαγος·   Υπήνεμες Νήσοι· Φιλιππίνες.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έχει μετρηθεί έως 3 μέτρα.
Τοξικότητα: ένα μικρό ποσοστό ατόμων θα αναπτύξει ερεθισμό του δέρματος από το χειρισμό τους, αλλά αυτό έχει ελάχιστες συνέπειες. Τα φυτά του γένους Tradescantia θεωρούνται γενικά μη τοξικά για όλα τα είδη[3].
Ανθοφορία: ανθίζει όλο το χρόνο με μεσοδιαστήματα ενός – δυο μηνών υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε τοποθεσία με έμμεσο ποιοτικό φως. Τα άνθη είναι μικρά σε σχήμα τριγωνικό, σε φούξια χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και η Tradescantia zebrina αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα.
Φως: έμμεσο φως· πρωινό ηλιόφως· μερική σκιά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο μπορντό (ενίοτε φωσφοριζέ) χρώμα, να αναπτύσσεται σωστά και για να παραμένει συχνότερα σε ανθοφορία. Εάν το φυτό κρατείται για πολύ καιρό σε πλήρη σκιά, οι βλαστοί θα χάσουν το μπορντό χρώμα τους, το χρώμα στα φύλλα θα γίνει πιο άτονο, το φυτό συνολικά θα εμφανίσει σημάδια εκχλοίωσης και δεν θα μπορεί να ανθίσει.
Υγρασία: 50% – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο μείγμα υποστρώματος που να κατακρατά υγρασία. Ένα μείγμα από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και σφάγνο κρίνεται ικανοποιητικό.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα· με μοσχεύματα· με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: Προσοχή στο πότισμα κατά την περίοδο του χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Οι βλαστοί τείνουν να αναπτύσσονται δίχως φαινομενική τελική ανάπτυξη! Εάν τους αφήσουμε πολύ μακριούς τότε η βάση του βλαστού δεν θα μπορεί πλέον να κρατήσει ολόκληρο τον βλαστό, τα φύλλα στη βάση του βλαστού θα αρχίσουν να μαραίνονται και να πέφτουν και σταδιακά η βάση του βλαστού θα παραμείνει σαν μια κλωστή. Ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, κρατημένος ο βλαστός από μια κλωστή θα συνεχίσει να θρέφει το ήδη υπάρχον μήκος του βλαστού! Η Τραντεσκάντια η ζεβρίνα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, όπως και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες Tradescantia fluminensis. Γι' αυτό χρειάζονται τακτικά κλάδεμα ώστε να κρατούν ένα αρμονικό σχήμα δίχως να κρεμάνε προς τα κάτω. Με τους κλαδεμένους βλαστούς μπορούμε να ξεκινήσουμε νέα φυτά ή να τους δώσουμε σε φίλους.

Βλέπε και το σχετικό εμπεριστατωμένο άρθρο: Tradescantia: ποικιλίες εσωτερικού χώρου.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Η καλλιεργούμενη ποικιλία Τραντεσκάντια ζεβρίνα 'Μπορντό' (Tradescantia zebrina 'Burgundy')
^ Η καλλιεργούμενη ποικιλία Τραντεσκάντια ζεβρίνα 'Μπορντό', έχει πιο έντονο μπορντό χρώμα από την κοινή Tradescantia zebrina, τόσο στα φύλλα όσο και στα στελέχη του φυτού. Όπως και στην Tradescantia pallida 'Purpurea', τα χρώματα αλλάζουν από εποχή σε εποχή. Το χρώμα εξαρτάται επίσης και από την ένταση του φωτός. Το καλοκαίρι τα χρώματα του φυτού είναι μια γλυκιά απόχρωση μοβ/φωσφοριζέ μπορντό. Ενώ το χειμώνα τα χρώματα δεν είναι εξίσου έντονα και είναι περισσότερο στην απόχρωση του μπορντό. Σε έντονο φως οι δυο λωρίδες στην adaxial (άνω) πλευρά του φύλλου γίνονται ασημί, ενώ σε λιγότερο φως γίνονται πρασινωπές.





Παραπομπές
1. eol: Tradescantia zebrina
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Tradescantia και zebrina.
3. ITIS: Tradescantia zebrina
4. cabi: Tradescantia zebrina
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
Tradescantia zebrina ‘Burgundy’, Τραντεσκάντια η ζεβρίνα ποικ. Μπορντώ, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου