⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

05 Ιουλίου 2018

Alocasia ‘Silver Dragon’ [Αλοκασία ποικ. Ασημένιος Δράκος]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοAlocasia ‘Silver Dragon’, Αλοκασία ποικ. Ασημένιος Δράκος[1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –
cv.: Silver Dragon | Ασημένιος Δράκος

ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180704-01
Alocasia ‘Silver Dragon’, Αλοκασία ποικ. Ασημένιος Δράκος, Αροειδές, Αροειδή
Alocasia ‘Silver Dragon’ [Αλοκασία ποικ. Ασημένιος Δράκος]

Προέλευση και Οικότοπος

H Alocasia ‘Silver Dragon’ είναι μια μικρότερου μεγέθους Αλοκασία στην οικογένεια των Αροειδών (Araceae). Σε αντίθεση με τους περισσότερους αντιπροσώπους του γένους της που είναι φυλλοφόρα φυτά μεγάλου μεγέθους, η Alocasia ‘Silver Dragon’ είναι συγκριτικά μικρότερη.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 100 εκ. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: ο χυμός των φυτών Alocasia, περιέχει κρυστάλλους οξαλικού. Αυτοί οι κρύσταλλοι σε σχήμα βελόνας μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα προκαλώντας δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό, ερεθισμό στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, με αποτέλεσμα το πρήξιμο στο λαιμό, τη δυσκολία στην αναπνοή, ένα αίσθημα καύσου και αναστάτωση στο στομάχι[2].
Ανθοφορία: η ανθοφορία ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου είναι εξαιρετικά σπάνια στην Alocasia ‘Silver Dragon’. Εκτός από την αυξημένη ηλιοφάνεια, η παραγωγή λουλουδιών εξαρτάται επίσης από το μέγεθος και την ηλικία του φυτού, τη θερμοκρασία και την αυξημένη υγρασία.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 10°C.
Φως: φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο ηλιακό φως. Η Alocasia ‘Silver Dragon’ θα ευεργετηθεί από έκθεση σε πρωινό ηλιόφως για λίγες ώρες. Είναι σκιανθεκτικό φυτό και θα τα πάει καλά ακόμη και σε βαθιά σκιά, κάποια φύλλα ωστόσο ενδέχεται να χάσουν το ζωντανό τους χρώμα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εκθέτουμε την Αλοκασία για αρκετή ώρα στον ήλιο και ιδιαιτέρως στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, καθώς τα φύλλα θα καούν και το φυτό θα υποφέρει.
Υγρασία: ~50% – 80%. Η Αλοκασία χρειάζεται τακτικό πότισμα και τακτικό ψεκασμό στα φύλλα για την αύξηση του ποσοστού υγρασίας, αν και θα τα πάει καλά και χωρίς ψεκασμό.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% φυλλόχωμα και 30% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για την Alocasia ‘Silver Dragon’.
Πότισμα: χρειάζεται προσοχή με το υπερβολικό πότισμα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα. Μια πρώτη ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει υπερβολικό νερό είναι το κιτρίνισμα στο άκρο των φύλλων. Αυτή η ένδειξη εμφανίζεται σε όλα τα τροπικά φυλλοφόρα φυτά.
Λίπανση: η Αλοκασία ‘Ασημένιος Δράκος’ δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο άλλα φυλλοφόρα φυτά. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί λίπανση μια φορά στα μέσα της άνοιξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: η Alocasia ‘Silver Dragon’ είναι ένα φυλλοφόρο φυτό όχι εξαιρετικά δύσκολο στη φροντίδα. Τα μόνα πράγματα που θα χρειαστεί να προσέξουμε είναι κάπως πιο αυξημένη υγρασία, να προσέξουμε να μην εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και επίσης το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σήψη. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Τα ευεργετικά αποτελέσματα φυλλοφόρων φυτών στο γραφείο[3]
Τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιβάλλοντα κτιρίων, αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι γραφείου ανταποκρίνονται στα φυλλοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση των φυλλοφόρων φυτών στο χώρο του γραφείου στην υγεία και τα συμπτώματα δυσφορίας μεταξύ του προσωπικού του γραφείου. Πραγματοποιήθηκε μια διασταυρούμενη μελέτη με τυχαιοποιημένη σειρά περιόδου· μια περίοδος με φυτά στο γραφείο και μια περίοδο χωρίς φυτά. Ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 12 ερωτήσεις σχετικά με τα νευροψυχολογικά συμπτώματα, τα συμπτώματα των βλεννογόνων και τα συμπτώματα του δέρματος κατανεμήθηκαν ανάμεσα στα 51 υγιή άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το άθροισμα των συμπτωμάτων ήταν 23% χαμηλότερο κατά την περίοδο κατά την οποία τα άτομα είχαν φυτά στα γραφεία τους σε σύγκριση με την περίοδο που δεν είχαν φυτά. (Το μέσο άθροισμα των αποτελεσμάτων ήταν 7,1 κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς φυτά έναντι 5,6 κατά τη διάρκεια της περιόδου με φυτά.) Οι ενοχλήσεις σχετικά με το βήχα και την κόπωση μειώθηκαν κατά 37 και 30%, αντίστοιχα, αν τα γραφεία περιείχαν φυτά. Το αυτοαναφερόμενο επίπεδο ξηρού/βραχνού λαιμού και ξηρού δέρματος με κνησμό προσώπου μειώθηκε κατά περίπου 23% όταν τα φυτά ήταν παρόντα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των νευροψυχολογικών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων των βλεννογόνων, ενώ τα συμπτώματα του δέρματος φαινόταν να μην επηρεάζονται από την παρουσία φυτών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της υγείας και μείωση των συμπτωμάτων δυσφορίας μετά την προσθήκη φυλλοφόρων φυτών στο περιβάλλον γραφείου.



Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 17 Σεπτεμβρίου 2018: μόλις δυο μήνες αργότερα και η ανάπτυξή του είναι ταχεία. Η Αλοκασία 'Ασημένιος Δράκος' είναι ένα εντυπωσιακό φυτό. Η υφή των φύλλων είναι έντονα ανάγλυφη, τα ίδια τα φύλλα είναι σκληρά - σαν δερμάτινα - και το όμορφο συμπλήρωμα έρχεται με το ασημένιο / πράσινο χρώμα του φυλλώματος.


^ 17 Σεπτεμβρίου 2018: μ  εδώ διακρίνεται η κόκκινη νεύρωση στην abaxial πλευρά των φύλλων.

Alocasia ‘Silver Dragon’, Αλοκασία ποικ. Ασημένιος Δράκος, Αλοκάσια
^ 4 Ιουλίου 2018: κατέφθασαν σήμερα δύο μοσχεύματα από αυτό το όμορφο Αροειδές.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Alocasia.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter A
3. The Effect of Indoor Foliage Plants on Health and Discomfort Symptoms among Office Workers
Alocasia ‘Silver Dragon’, Αλοκασία ποικ. Ασημένιος Δράκος, Αλοκάσια, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου