⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

09 Δεκεμβρίου 2017

Dracaena ‘Lemon Lime’ [Δράκαινα ποικ. 'Μοσχολέμονο']

Κοινή ονομασία: Δράκαινα ποικ. Μοσχολέμονο, Δράκαινα ‘Lemon Lime’, dragon plant ‘Lemon Lime’ [1]
Διώνυμο: Dracaena fragrans ‘Lemon Lime’ [2, 4], Δράκαινα η αρωματική ποικ. ‘Μοσχολέμονο’
ΒασιώνυμοAletris fragrans [3]
Συνώνυμα2: Aletris fragrans, Aloe fragrans, Cordyline fragrans, Dracaena butayei, Dracaena deisteliana, Dracaena deremensis, Dracaena lindenii, Dracaena smithii, Dracaena ugandensis, Draco fragrans, Pleomele deremensis, Pleomele fragrans, Pleomele smithii, Pleomele ugandensis, Sansevieria fragrans
cv.: Lemon Lime | Μοσχολέμονο

ενημέρωση: 19 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 171209-01
φυτό Dracaena Lemon Lime, Δράκαινα ποικ. Μοσχολέμονο
Dracaena ‘Lemon Lime’ [Δράκαινα ποικ. 'Μοσχολέμονο']

Προέλευση και Οικότοπος

Η καλλιεργούμενη ποικιλία Dracaena ‘Lemon Lime’ είναι ένας ευθυτενής αειθαλής θάμνος (shrub), στην οικογένεια των Ασπαραγοειδών (Asparagaceae), που με τον καιρό διακλαδίζεται. Φέρει στενά ριγωτά φύλλα μήκους 60 εκατοστών, σε χρώμα πράσινο και λαμπερό πρασινοκίτρινο.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως και άνω του ενός μέτρου, ένα μέγεθος που μπορεί να φτάσει σταδιακά σε 5 με 10 χρόνια. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα σε ανθρώπους: Σύμφωνα με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του πανεπιστημίου της Αϊόβα, η Δράκαινα η αρωματική είναι ασφαλής και δεν είναι δηλητηριώδης για τον άνθρωπο. Η επαφή με τα φύλλα ή η τυχαία κατάποση συνήθως δεν προκαλεί ασθένεια ή θάνατο. Ωστόσο, τα τροπικά φυτά του γένους Δράκαινα περιέχουν αλκαλοειδή και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι όταν καταναλώνονται από παιδιά. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια από τις μεγαλύτερες επιβλαβείς, οικιακές ουσίες που καταναλώνονται από παιδιά[5].
Τοξικότητα σε ζώα: Αν και τα τροπικά φυτά του γένους Δράκαινα είναι μη τοξικά για τον άνθρωπο, είναι ωστόσο δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών και των αλόγων. Τα φυτά του γένους Δράκαινα περιέχουν τοξικές ενώσεις που ονομάζονται σαπωνίνες και προκαλούν συμπτώματα όπως εμετό με αίμα, κατάθλιψη, ανορεξία, υπερβολική σιελόρροια και διαστολή της κόρης των ματιών (ιδιαιτέρως σε γάτες). Ως γνωστόν, οι γάτες και τα κουτάβια παίζουν και μασουλάνε τα οικιακά φυτά. Συνεπώς, είναι καλό πριν την αγορά κάποιου φυτού να εξετάζουμε εάν το φυτό είναι φιλικό προς τα ζώα, όταν υπάρχουν κατοικίδια ζώα στο σπίτι[5].
Ανθοφορία: η αρκετά σπάνια ανθοφορία στην Dracaena 'Lemon Lime' ως καλλωπιστικό φυτό, εάν εμφανιστεί θα είναι κατά την καλοκαιρινή περίοδο και σε ώριμο φυτό το οποίο έχει εκτεθεί σε επαρκές φως τους προηγούμενους μήνες. Τα μικρά πράσινα-λευκά άνθη μπορεί να ακολουθούνται από πορτοκαλί ή κόκκινα μούρα.
Άρωμα: στην καλλιεργούμενη ποικιλία ‘Lemon Lime’, τα άνθη σπανίως είναι αρωματικά, σε αντίθεση με αυτά της Dracaena fragrans[6].
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη. Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 10°C.
Φως: ο φωτισμός είναι μια λεπτή ισορροπία στην Δράκαινα 'Μοσχολέμονο', καθώς η έκθεση σε περισσότερο ήλιο θα αποχρωματίσει τα φύλλα. Το ιδανικότερο είναι η έκθεση σε πρωινό ηλιόφως μόνο για λίγη ώρα· όσο πιο καυτός είναι ο ήλιος τόσο λιγότερη ώρα πρέπει να εκτίθεται το φυτό στον ήλιο. Στο υπόλοιπο της ημέρας το έμμεσο φως είναι αρκετό, έως και ημισκιά, καθώς το φυτό είναι σκιανθεκτικό.
Υγρασία: ~60% – 80%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% φυλλόχωμα και 30% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα γι΄αυτό το φυτό.
Πότισμα: η Dracaena 'Lemon Lime' χρειάζεται τακτικό πότισμα. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τους μήνες ανάπτυξης του φυτού (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο), με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: ο πολλαπλασιασμός επιτυγχάνεται με μοσχεύματα μαλακού ξυλώδους βλαστού, με τμήματα του βλαστού χωρίς φύλλα την άνοιξη, παρέχοντας θερμότητα από κάτω ή με παράφυτα. Εάν το μητρικό φυτό φαίνεται αδύναμο ή δεν αναπτύσσεται σωστά, μπορούμε να το κόψουμε την άνοιξη, αφήνοντας ένα νέο μητρικό φυτό όχι μικρότερο από 15 εκ. σε ύψος.


Δυνητικά προβλήματα: γενικά είναι ανθεκτικά φυτά και θα ανεχθούν και κάποια παραμέληση στη φροντίδα. Ούτε προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες. Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να προσβληθούν από κόκκινα ακάρεα (red spider mites) και κοκκοειδή (scale insects).


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. eol: Dracaena fragrans
2. ITIS: Dracaena deremensis
3. tropicos: Dracaena fragrans
4. Royal Horticultural Society: Dracaena fragrans (Deremensis Group) 'Lemon Lime'
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter D
6. myhouseplants: Dracaena ‘Lemon Lime’
φυτό Dracaena Lemon Lime, Δράκαινα Μοσχολέμονο, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου