⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

22 Φεβρουαρίου 2019

Dracaena pethera ‘Silver Blue’ [Δράκαινα η πεθερά ποικ. Ασημί Μπλε]

Κοινή ονομασία: Σανσεβιέρια Αστέρι, Star Sansevieria [1]
Διώνυμο: Dracaena pethera ‘Silver Blue’, Δράκαινα η πεθερά ποικ. Ασημί Μπλε [2, 3]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: Sansevieria kirkii [Σανσεβιέρια η κερκίι[2, 3]
cv.: Silver Blue | Ασημί Μπλε
Υποειδικά είδη: δύο υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί[2]:

  • Dracaena pethera var. pethera
  • Dracaena pethera var. pulchra (N.E.Br.) Byng & Christenh.



ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου 2020
κωδικός συλλογής: 190205-01
Dracaena pethera ‘Silver Blue’, Δράκαινα η πεθερά ποικ. Ασημί Μπλε, Sansevieria kirkii, Σανσεβιέρια η κερκίι
Dracaena pethera ‘Silver Blue’, Δράκαινα η πεθερά ποικ. Ασημί Μπλε
παλαιότερα γνωστή ως Sansevieria kirkii 'Silver Blue'.

Προέλευση και Οικότοπος[1, 2]

Η Dracaena pethera ‘Silver Blue’ είναι ένα ροζετοειδές παχύφυτο με αργό έως μέσο ρυθμό ανάπτυξης, στην οικογένεια των Ασπαραγοειδών [Asparagaceae]. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές Δράκαινες (αυτές δηλαδή που μέχρι πρότινος ήταν γνωστές ως Σανσεβιέρια). Διακρίνεται από το μοναδικό εξαιρετικά παχύ και χρώματος ασημί-μπλε φύλλωμα με πιο σκούρες διαμήκεις γραμμές και στίγματα. Συχνά ονομάζεται απλά Sansevieria 'Silver Blue' ή πλέον με τη νέα ονομασία Dracaena ‘Silver Blue, καθώς δεν έχει εξακριβωθεί εάν αυτό το φυτό σχετίζεται με την Dracaena pethera (Sansevieria kirkii) ή όχι. Για το λόγο αυτό, πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν μόνο το όνομα της ποικιλίας, και όχι το όνομα του είδους pethera (ή kirkii). Τα φύλλα είναι εξαιρετικά παχιά και βραχύτερα και φαίνονται διαφορετικά από αυτά της Dracaena pethera. Το ‘Ασημί Μπλε’ είναι ένα πολύ όμορφο φυτό που δεν εμφανίζεται συχνά στην αγορά. Μια φωτεινή τοποθεσία φέρνει το καλύτερο χρώμα στο φύλλωμα. Το λουλούδι είναι πράσινο-λευκό, αρωματικό, και έχει μια κωνική ταξιανθία.



Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 30 εκ.
Τοξικότητα: περιέχει σαπωνίνες και είναι τοξική σε σκυλιά και γάτες· στους ανθρώπους δύναται να προκαλέσει χαμηλή τοξικότητα μόνο εάν καταποθεί. Ερεθισμός του δέρματος δύναται να προκληθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις, που διαρκεί μόνο για λίγες ώρες[4]
Ανθοφορία: η περίοδος ανθοφορίας είναι το καλοκαίρι· αλλά ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου, το πιθανότερο είναι ότι θα ανθίσει όταν έχει φτάσει σε κάποιο μέγεθος και ηλικία και επίσης, θα ανθίσει πιο εύκολα όταν οι ρίζες δεσμεύονται μέσα στη γλάστρα (rootbound). Από την άλλη, οι ρίζες ενδέχεται να σπάσουν το πλαστικό γι’ αυτό καλύτερα είναι να φυτέψουμε το φυτό σε χοντρή κεραμική γλάστρα. Ακόμη και τα φύλλα αυτού του φυτού είναι τόσο άκαμπτα που μπορούν να σπάσουν την πλαστική γλάστρα (βλέπε εικ. στην ενότητα Φωτογραφίες και Ιστορικό). Τα άνθη είναι λευκού - πράσινου χρώματος και ακολουθούνται από μούρα τα οποία φέρουν τους σπόρους.
Άρωμα: ναι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20°C). Τον χειμώνα περνάει από περίοδο ξεκούρασης και μπορεί να κρατείται τελείως στεγνή στους 4°C. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Υγρασία: χαμηλή· μέσω της CAM φωτοσύνθεσης απορροφά υγρασία από τον χώρο και την αποθηκεύει στα φύλλα.
Φως: η Dracaena pethera ‘Silver Blue’ ευνοείται από μια φωτεινή τοποθεσία, ιδιαιτέρως από άνοιξη έως αρχές φθινοπώρου.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Μια αναλογία από: 2 μέρη χώμα για κάκτους, 1 μέρος άμμο, 1 μέρος περλίτη και 1 μέρος λεπτόκοκκο χαλίκι κρίνεται κατάλληλη ως μείγμα υποστρώματος γι’ αυτό το φυτό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φυτό ποτίζεται με μέση συχνότητα - συνήθως κάθε δεύτερη εβδομάδα - φροντίζοντας να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει ολοκληρωτικά ανάμεσα στα ποτίσματα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα - σε περίπτωση που δεν προσφέρουμε διαχείμαση στο φυτό και σε θερμοκρασία δωματίου - ποτίζουμε ελαφρώς και μόνο όταν παρατηρήσουμε πρώιμα σημάδια αφυδάτωσης στα στελέχη του φυτού. Αυτή την περίοδο ποτίζουμε μόνο το μεσημέρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες. Είναι καλύτερα να ποτίζουμε ελαφρώς λιγότερο παρά περισσότερο, καθώς μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Αυτό το φυτό ωστόσο - και υπό κανονικές συνθήκες - θα πρέπει να περάσει από περίοδο διαχείμασης το χειμώνα, με παντελή απουσία νερού. Αυτό θα ευνοήσει σημαντικά και την επόμενη ανθοφορία. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα. Νωρίς την άνοιξη, ξεκινάμε και πάλι να ποτίζουμε σταδιακά όλο και πιο τακτικά, πάντοτε σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση μόνο μία φορά κατά την περίοδο ανάπτυξης το καλοκαίρι, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) μέσω των παράφυτων που αναπτύσσει τακτικά, τα οποία μπορούμε να αποσπάσουμε από το μητρικό φυτό όταν φτάσουν τα 10 εκ. σε ύψος · (2) μέσω σπόρων, αν και τα φυτά που αναπτύσσονται από σπόρο αργούν εξαιρετικά να αναπτυχθούν.


Δυνητικά προβλήματα: το πιο συχνό πρόβλημα με αυτή τη Δράκαινα μπορεί να είναι με το πότισμα. Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, είναι προτιμότερο το φυτό να ποτίζεται πολύ αραιότερα, παρά κάπως συχνότερα.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η Dracaena pethera έχει δοκιμαστεί και αναφερθεί ότι βοηθά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξυγιαίνοντας τον περιβάλλοντα χώρο από ρύπους όπως: βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλιο[5]. καθώς και στην αφαίρεση της τριμεθυλαμίνης (σε συνδυασμό με κάψουλα με βάκιλο των δημητριακών (bacillus cereus EN1)[6].


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Dracaena pethera ‘Silver Blue’, Δράκαινα η πεθερά ποικ. Ασημί Μπλε, Sansevieria kirkii, Σανσεβιέρια η κερκίι, παράφυτο,
^ 18 Νοεμβρίου 2019: σε αυτό το φυτό φαίνεται καθαρά η διαφορά σε αυτά που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «φύλλα» και στα φυλλοκλάδια που είναι η πιο ακριβής και περιγραφική ονομασία τους. Τα φυλλοκλάδια σε αυτό το παχύφυτο είναι τόσο σκληρά και άκαμπτα, που το μωρό παράφυτο λύγισε - όπως βλέπουμε στη φωτογραφία - το πλαστικό της γλάστρας και εάν δεν το μεταφύτευα θα την έσπαζε σίγουρα.


^ 22 Νοεμβρίου 2019: και εδώ είναι το παράφυτο αποσπασμένο από το μητρικό φυτό και φυτεμένο σε δική του γλαστρούλα.

Dracaena pethera ‘Silver Blue’, Δράκαινα η πεθερά ποικ. Ασημί Μπλε, Sansevieria kirkii, Σανσεβιέρια η κιρκίι, μόσχευμα,
^ 21 Απριλίου 2019: εδώ βλέπουμε ένα από τα παράφυτα που αναπτύσσει κάθε τόσο η Δράκαινα πεθερά. Η αλλαγή της ονομασίας του γένους από Σανσεβιέρια σε Δράκαινα ήταν μεγάλη έκπληξη για τους περισσότερους συλλέκτες παχύφυτων.




Παραπομπές
1. J. G. Baker “Flora of Tropical Africa” Vol 7, page 331 1898 | Geoffrey Mwachala & Paul Mbugua “Flora of Tropical East Africa” page 1, 2007 | Nicholas Edward Brown “Sansevieria – a monograph of all the known species (with plates).” In: Bulletin of Miscellaneous Information, Heft 5. Royal Botanic Gardens, Kew 1915 | Peter A. Mansfeld “Alles über Sansevieria – Handbuch über Herkunft, Anzucht und Pflege.” BoD, Hamburg 2012 | Urs Eggli “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Monocotyledons” Springer, 2001 | National Botanic Gardens Lucknow-India “Sansevieria.” National Botanic Gardens, Lucknow-India 1959 | Brink, M. & Achigan-Dako, E.G. “Fibres” PROTA, 2012
2. POWO: Dracaena pethera
3. Για τη μεταγραφή του διώνυμου και συνώνυμου στα ελληνικά βλέπε το λήμμα: Dracaena, pethera και kirkii.
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter D
5. Botanical Biofilter for Indoor Toluene Removal and Reduction of Carbon dioxide Emission under Low Light Intensity by Using Mixed C3 and CAM Plants
6. Trimethylamine removal by plant capsule of Sansevieria kirkii in combination with Bacillus cereus EN1
Dracaena pethera ‘Silver Blue’, Δράκαινα η πεθερά ποικ. Ασημί Μπλε, Sansevieria kirkii, Σανσεβιέρια η κερκίι, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

2 σχόλια:

  1. Όπως πάντα πληρέστατη δημοσίευση! Συμβουλεύομαι κάθε φορά το μπλογκ σου όταν ψάχνω για πληροφορίες κάποιου παχυφύτου, thank you for your hard work as usual!

    Επίσης μία ερώτηση, από που αγοράζεις, μέσω ιντερνετ, παχύφυτα; Εγώ μένω Θεσσαλονίκη και τα προμηθεύομαι από θερμοκήπια, παζάρια, ανθοκομικές και σούπερ μάρκετ αλλά δε βρίσκω μεγάλη ποικιλία.

    Υ.Γ. Αναρωτιόμουν γιατί έχεις να δημοσιεύσεις καιρό κάποιο νέο άρθρο, αλλά χαίρομαι που ανανεώνεις τα παλαιότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εργάζομαι και ζω στην Ολλανδία και εδώ βρίσκω μεγάλη ποικιλία σε πολλά είδη φυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή