⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

15 Μαρτίου 2018

Ficus benjamina [Φίκος μπέντζαμιν]

Κοινή ονομασία: Weeping Fig Tree Plant, Φίκος Μπέντζαμιν
Διώνυμο: Ficus benjamina, Φίκος μπέντζαμιν [3]
ΒασιώνυμοFicus comosa [1]
Συνώνυμα: Ficus benjamina subsp. comosa, Ficus benjamina var. comosa, Ficus benjamina var. haematocarpa, Ficus benjamina var. nuda, Ficus comosa, Ficus cuspidato-caudata, Ficus haematocarpa, Ficus neglecta, Ficus nitida, Ficus nuda, Ficus papyrifera, Ficus parvifolia, Ficus pendula, Ficus pyrifolia, Ficus reclinata, Ficus retusa var. nitida, Ficus striata, Ficus umbrina, Ficus xavieri, Urostigma benjamina, Urostigma benjaminum var. nudum, Urostigma haematocarpum, Urostigma neglectum, Urostigma nitidum, Urostigma nudum

ενημέρωση: 2 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180314-01 | 180314-02
Ficus benjamina, Φίκος Μπέντζαμιν, κοινός και πανασέ ποικιλία (variegata)
Ficus benjamina [Φίκος Μπέντζαμιν]
αριστερά είναι ο κοινός και δεξιά η πανασέ ποικιλία

Προέλευση και Οικότοπος

Ο Ficus benjamina είναι ένα αειθαλές δέντρο ή θάμνος στην οικογένεια των Μορεοειδών (Moraceae).

Γεωγραφική κατανομή[2]
Ο Φίκος Μπέντζαμιν έχει μια ευρεία κατανομή στην Ασία, Αυστραλία, ενώ εισήχθη στις ΗΠΑ και στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ενδημικός στις περιοχές: Αρχιπέλαγος του Μπίσμαρκ· Ασσάμ (Ινδία)· Αυστραλία (Βόρεια Επικράτεια, Κουίνσλαντ)· Βόρνεο· Ιάβα· Ιμαλάια· Ινδία· Ινδονησία· Καμπότζη· Κίνα (Νότια-Κεντρικά, Νοτιοανατολικά, Ανατολικά, Χαϊνάν)· Λάος· Μαλαισιανή χερσόνησος· Μιανμάρ· Μπανγκλαντές· Νέα Γουινέα· Νεπάλ· Νησιά Σολομώντα· Νήσοι Ανταμάν· Νήσοι Μικρές Σούνδες· Ταϊβάν· Ταϊλάνδη· Φιλιππίνες

Εισήχθη στις περιοχές: Αϊτή· Δομινικανή Δημοκρατία· Ελ Σαλβαδόρ· Εταιρείας Νήσοι· ΗΠΑ (Φλόριντα)· Κούβα· Νησιά Καϋμάν· Πουέρτο Ρίκο· Προσήνεμες Νήσοι· Τρίνινταντ και Τομπάγκο· Υπήνεμες Νήσοι.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 200 έως 300 εκ. ως φυτό εσωτερικού χώρου (με εξαίρεση εάν το καλλιεργήσουμε ως φυτό μπονσάι)
Τοξικότητα Όλα τα μέρη του Ficus benjamina είναι τοξικά. Η ακούσια ή εκούσια κατανάλωση προκαλεί συμπτώματα δηλητηρίασης σε ανθρώπους και ζώα τα οποία συμπεριλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια[4].
Ανθοφορία: άνθη σε χρώμα κρεμώδες λευκό έως κιτρινωπό εμφανίζονται το καλοκαίρι
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: ελάχιστη θερμοκρασία 15℃
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο Φίκος Μπέντζαμιν ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου. Ενώ το καλοκαίρι το ακριβώς αντίθετο, χρειάζεται να προσέξουμε να μην βλέπει το φυτό καυτός ήλιος του μεσημεριού διότι ενδέχεται το φυτό να στρεσαριστεί και να αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του.
Υγρασία: 50% – 70%
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Ένα μείγμα με 50% φυλλόχωμα, 30% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και 20% χώμα για κάκτους, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Ficus benjamina.
Πότισμα: ο Φίκος Μπέντζαμιν χρειάζεται τακτικό πότισμα και τακτικό ψέκασμα στα φύλλα για την αύξηση του ποσοστού υγρασίας. Μπορεί να εμφανιστεί όμως σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό και η άμεση αντίδραση σε οιαδήποτε στρεσογόνα για το φυτό κατάσταση είναι να αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει επαρκώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Είναι σημαντικό να μην μένει το φυτό με βρεγμένο υπόστρωμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθότι αυτός ο συνδυασμός θα στρεσάρει και πάλι το φυτό και πάλι θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση κάθε 15 μέρες κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης ανάπτυξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα και πάντοτε σε νωπό χώμα.
Πολλαπλασιασμός: με μόσχευμα βλαστού σε νερό, κατά προτίμηση την άνοιξη ή/και το καλοκαίρι.
Ficus benjamina variegata, Φίκος Μπέντζαμιν, πανασέ, μόσχευμα, ρίζωσε, ριζωμένο
Το εν λόγω μόσχευμα ενός Ficus benjamina 'Kinky' (που είναι μια πανασέ ποικιλία) ανέπτυξε ρίζες μέσα σε 10 περίπου μέρες και μάλιστα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν σταθερή θερμοκρασία δωματίου - τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας.



Δυνητικά προβλήματα: Ο Φίκος Μπέντζαμιν ανακοινώνει την δυσφορία του, ρίχνοντας τα λαμπερά πράσινα φύλλα του. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας μηχανισμός προστασίας με τον οποίο ο Φίκος Μπέντζαμιν - ως φυτό εσωτερικού χώρου - αντιδρά σε αρνητικές για αυτόν συνθήκες. Τα αίτια αυτής της ιδιότυπης συμπεριφοράς είναι σπανίως προφανή και απαιτούν ειδική ανάλυση. Στο παρόν άρθρο μπορούμε να διαβάσουμε γιατί ο Ficus benjamina χάνει τα φύλλα του. Αυτός ο οδηγός φροντίδας μας δείχνει πώς να βοηθήσουμε αυτό το «προβληματικό παιδί μας».

Όταν ο Φίκος Μπέντζαμιν αρχίζει να ρίχνει τα φύλλα του, αυτό είναι ένα μήνυμα που μας στέλνει και απαιτεί άμεση δράση από μέρους μας, έτσι ώστε ο αειθαλής αυτός πρέσβης του τροπικού δάσους να μην πεθάνει.

Το φάσμα των πιθανών αιτιών για την πτώση των φύλλων είναι ευρύ, επομένως μια συγκεκριμένη ανάλυση είναι αναπόφευκτη. Ας ξεκινήσουμε από τα κύρια και πιο συνήθη αίτια:

Ξαφνική αλλαγή της θέσης ως η κύρια αιτία
Όταν ένας Φίκος Μπέντζαμιν χάνει τα φύλλα του, η απώλεια αυτή συχνά προκύπτει από μια άμεση αλλαγή σε μια νέα θέση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί πάντα να αποφευχθεί, για παράδειγμα στην περίπτωση μετακόμισης σε νέο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή. Μετά από λίγες εβδομάδες ο Φίκος Μπέντζαμιν θα προσαρμοστεί στη νέα θέση και θα εξισορροπήσει ξανά την απώλεια φύλλων. Αυτό είναι φυσικά εφικτό μόνο όταν η νέα τοποθεσία προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας για το φυτό. Όσο πιο πανασέ είναι το φυτό τόσο περισσότερο και ποιοτικότερο φως χρειάζεται. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ποικιλία πανασέ θα χρειαστεί το διπλάσιο χρόνο έκθεσης σε πρωινό ηλιόφως από ότι ο κοινός Φίκος Μπέντζαμιν. Ενώ η προστασία από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού είναι απολύτως αναγκαία και για τα δύο είδη φυτών. Το τρίτο αίτιο είναι η θερμοκρασία η οποία θα πρέπει να μην πέφτει σε καμία περίπτωση κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο Φίκος Μπέντζαμιν δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραμένει στο μπαλκόνι το καλοκαίρι, αρκεί να εξοικειωθεί σταδιακά στο άμεσο ηλιακό φως. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το τροπικό αυτό φυτό δεν είναι εκτεθειμένο σε κρύο νερό και μάλιστα σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα ρεύματα αέρα προκαλούν επίσης πτώση των φύλλων
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το απότομο κρύο ή ζεστό ρεύμα αέρα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία για την απώλεια φύλλων. Αν ένας Φίκος Μπέντζαμιν βρίσκεται στο περβάζι του παραθύρου, αυτό το παράθυρο δεν πρέπει να ανοίγει το χειμώνα για τροφοδοσία με φρέσκο αέρα στο δωμάτιο. Ακόμα και μερικά λεπτά ψυχρού αέρα φέρνουν το εξωτικό πράσινο φυτό εκτός της φυσιολογικής του ισορροπίας, με αποτέλεσμα να ρίχνει τα φύλλα ως προφύλαξη.

Όταν ο Φίκος Μπέντζαμιν βρίσκεται κοντά σε ένα ενεργό θερμαντικό σώμα, θα αντιδράσει επίσης με την απώλεια φύλλων. Σε συνεχή ζεστό, ξηρό αέρα θέρμανσης, το φυτό φοβάται ότι θα επέλθει μια περίοδος ξηρασίας. Για να ελαττώσει την εξάτμιση, τα λαμπερά πράσινα διακοσμητικά φύλλα πρέπει και πάλι να θυσιαστούν.

Τα «κρύα πόδια» προκαλούν επίσης πτώση των φύλλων
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων αιτιών απώλειας φύλλων ενός Φίκου Μπέντζαμιν, το κρύο υπόστρωμα παίρνει την τρίτη θέση. Εάν το κρύο εισχωρήσει στη ριζόσφαιρα από κάτω, το ευαίσθητο αυτό φυτό τροπικού δάσους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την καταπόνηση. Ως εκ τούτου, αποφεύγουμε σημεία που είναι μονίμως παγωμένα, όπως κάποιο μαρμάρινο περβάζι χωρίς θέρμανση από κάτω. Ελέγχουμε το περβάζι παραθύρου εάν μπορεί να προκαλέσει κάποιο τέτοιο πρόβλημα στο φυτό.

Τοποθετούμε τη γλάστρα από την αρχή σε μονωτικό στρώμα από ξύλο, φελλό ή φελιζόλ· αποφεύγοντας οποιοδήποτε πρόβλημα αποτελεσματικά. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε πάντα ελαφρώς χλιαρό νερό, δεν ψύχουμε τη ριζόσφαιρα και ο Ficus benjamina δεν θα έχει κανένα λόγο να ρίξει τα φύλλα του.

Εκτός από τις τρεις πιο συνηθισμένες αιτίες απώλειας φύλλων ενός Φίκου Μπέντζαμιν, διάφορες απροσεξίες στη φροντίδα είναι υπεύθυνες για κάθε απώλεια. Επομένως, ελέγχουμε το πρόγραμμα φροντίδας από όλες τις απόψεις.



Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 15 Μαρτίου 2018: δυο φυτά από την ποικιλία Ficus benjamina 'Kinky', μια πανασέ ποικιλία του Ficus benjamina. (να δούμε πού θα τα χωρέσω!) 😀





Παραπομπές
1. Tropicos: Ficus comosa
2. POWO: Ficus benjamina
3. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε το λήμμα: Ficus.
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter F
Ficus benjamina, Φίκος Μπέντζαμιν, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου