Γράμμα Ρο (Ρ, ρ)
ρίζωμα [rootstock]: οι περισσότεροι εντυπωσιαστήκαμε, όταν τότε στο ξεκίνημά μας με τους κάκτους και τα παχύφυτα, είδαμε αυτά τα κακτάκια με τα έντονα χρώματα να μας περιμένουν εκεί να τα πάρουμε σπίτι. Κάποια στιγμή αργότερα, οι περισσότεροι μάθαμε την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή είναι δύο κάκτοι, ο ένας μπολιασμένος επάνω στον άλλον. Το κάτω μέρος λοιπόν, το πράσινο, είναι το ρίζωμα ή αλλιώς υποκείμενο. Και το πάνω μέρος - στην περίπτωσή μας το πολύχρωμο - είναι το μπόλι (scion ή graft). |
Βοτανική Ορολογία/Λεξικό/Γλωσσάρι/Φυσιολογία για ορχιδέες, παχύφυτα και εν γένει για καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου
Πλοήγηση :: Όροι στα Ελληνικά: Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Πλοήγηση :: Ξενόγλωσσοι Όροι: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Για να βρείτε γρήγορα τον όρο αναζήτησης σε αυτήν τη σελίδα, πατήστε Ctrl + F ή ⌘-F (Mac) και χρησιμοποιήστε το πεδίο εύρεσης.
ενημέρωση: 11 Απριλίου 2020
ριζοβολίας ορμόνη, ορμόνη ριζοβολίας, σκόνη ριζοβολίας [rooting hormone powder]: η ορμόνη σκόνη ριζοβολίας είναι μια φυσική ή συνθετική ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη των ριζών στα φυτά. Τα περισσότερα μοσχεύματα φυτών θα παράγουν φυσικώς τις δικές τους ορμόνες ριζοβολίας μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποια ωστόσο, όπως η Peperomia graveolens για παράδειγμα, θα χρειαστούν αυτή την ορμόνη για να επισπευσθεί η διαδικασία πριν προλάβει να σαπίσει το μόσχευμα. Η ορμόνη ριζοβολίας φυτών υπάρχει σε σκόνη και σε υγρή μορφή.
ριζόσφαιρα [rhizosphere]: το τμήμα του εδάφους ή του νερού που υπόκειται στην επίδραση των φυτικών ριζών και των σχετικών μικροοργανισμών τους[1]. Βλέπε και το άρθρο: Η μικροβιοκοινότητα της ριζόσφαιρας: η υγεία των φυτών για την ευημερία των ανθρώπων.
ρίζωμα [rhizome]: είναι ένα παχύ, πρηνές και διακλαδισμένο στέλεχος που αναπτύσσεται οριζόντια κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Φέρει ευδιάκριτους κόμβους και εσωτερικούς κόμβους οι οποίοι φέρουν φολιδωτά φύλλα στο axil των οποίων εμφανίζονται μασχαλιαίοι οφθαλμοί. Από την κάτω επιφάνεια των κόμβων εμφανίζονται μικρές λεπτές τυχαίες ρίζες. Αυτός ο τύπος ριζώματος ονομάζεται συμποδιακό ρίζωμα. Σε ορισμένα φυτά, η ανάπτυξη του ριζώματος εμφανίζεται με τη βοήθεια τερματικών οφθαλμών. Αυτά ονομάζονται μονοποδιακά ριζώματα. Βλέπε και όρους: μονοποδιακό, συμποδιακό.
ρίζωμα/υποκείμενος βλαστός [rootstock]: ο υποκείμενος βλαστός, η σκέτο υποκείμενο, είναι ένα υγιές και καλά ριζωμένο φυτό που χρησιμοποιείται στο μπόλιασμα, συνηθέστερα ως μια υγιής βάση για να στηρίξει ένα μπόλι[2, 3, 4].
ριζωματώδες φυτό [rhizomatous plant]: φυτό που αναπτύσσεται με τη βοήθεια ριζωμάτων. Αυτό το φυτό έχει ριζωματώδη τύπο ανάπτυξης. Παράδειγμα: Chlorophytum filipendulum subsp. amaniense.
ριζωματώδης μπιγκόνια [rhizomatous begonia]: αναφέρεται στον τύπο ανάπτυξης των ριζωματωδών μπιγκονιών, αποτελούμενου από χαμηλά ποώδη φυτά, σε αντίθεση με τις cane-stemmed μπιγκόνιες, οι οποίες έχουν ψηλά στελέχη και διαφορετική διάταξη φύλλων.
ριπίδιο [rhipidium]: τύπος ταξιανθίας. Μονοχάσιο με δευτερεύοντες κλάδους, οι οποίοι φύονται εναλλάξ αμφοτερόπλευρα και με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάτοψη φαίνεται να διατάσσονται στην ίδια ευθεία[5].
Ριψαλιδέες [Rhipsalideae]: φυλή στην οικογένεια Κακτοειδή. Ετυμολογία και ανάλυση μεταγραφής στα ελληνικά βάσει του πίνακα μεταγραφής: Rhipsalis+eae → Ριψαλίς/Ριψαλίδα+έες → Ριψαλιδέες.
ροζέτα [rosette]: στη βοτανική και συγκεκριμένα όταν ο όρος ροζέτα αναφέρεται σε παχύφυτο, περιγράφει το σχήμα του στελέχους (κυρίου σώματος) του φυτού το οποίο είναι σε σχήμα ροζέτας. Εάν ένα φυτό αναπτύσσεται σε μορφή ροζέτας, τα φύλλα θα εξαπλώνονται από το κεντρικό μίσχο είτε ακριβώς στο επίπεδο του εδάφους είτε κοντά στο έδαφος. Ο όρος ροζέτα χρησιμοποιείται επειδή η διάταξη μοιάζει με το σχήμα του λουλουδιού ενός τριαντάφυλλου. Πολλοί τύποι φυτών αναπτύσσονται σε μορφή ροζέτας. Ένα παράδειγμα φυτού που αναπτύσσεται σε σχήμα ροζέτας μπορούμε να δούμε στο σχήμα των φυτών του γένους Ετσεβέρια, όπως στην Echeveria agavoides 'Bordeaux'.
__________
Παραπομπές
1. wiktionary: rhizosphere
2. wiktionary: rootstock
3. wordreference: rootstock
4. βικιπαίδεια: μπόλιασμα, τεχνική
5. plantsdb.gr: Το Άνθος - Δομή, Μορφολογία και Λειτουργίες
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου