⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

15 Δεκεμβρίου 2017

Cotyledon tomentosa [Κοτυληδών η χνουδωτή]

Κοινή ονομασία: Πέλμα της Αρκούδας, Bear's Paw
Διώνυμο: Cotyledon tomentosa, Κοτυληδών η χνουδωτή [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Cotyledon tomentosa f. variegata
Υποειδικά είδη[2]: Δύο υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί:
  • Cotyledon tomentosa subsp. ladismithiensis (V. Pölln.) Tölken
  • Cotyledon tomentosa subsp. tomentosa


ενημέρωση: 1 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής:171214-02
Cotyledon tomentosa, Κοτυληδών η χνουδωτή, ladismithiensis
Cotyledon tomentosa [Κοτυληδών η χνουδωτή]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Cotyledon tomentosa είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae) και απαντά στη Ν. Αφρική (Δυτικό Ακρωτήριο, Ανατολικό Ακρωτήριο)[2].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: Η Cotyledon tomentosa είναι ένας θαμνίσκος που μπορεί να αναπτυχθεί έως και 60 εκ. σε ύψος
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[3]
Ανθοφορία: ανθίζει την άνοιξη παράγοντας μεγάλα καμπανοειδή άνθη χρώματος πορτοκαλί.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20°C) και υψηλότερη. Η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από τους 5°C. Για κάποιες μέρες μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασία έως και -5°C αλλά όχι για πολύ.
Φως: ήλιος, με προστασία το μεσημέρι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα ανεχτεί και έκθεση σε έμμεσο φως αλλά τα φύλλα θα είναι καταπράσινα. Σε έκθεση στο ηλιόφως το περίγραμμα των φύλλων θα αποκτήσει μια κιτρινωπή απόχρωση. Σε βαθύτερη σκιά θα εμφανίσει σημάδια εκχλοίωσης.
Υγρασία: χαμηλή
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα το φθινόπωρο και την άνοιξη και αρκετά λιγότερο το χειμώνα. Αυτή την περίοδο ενδείκνυται πότισμα από το πιατάκι της γλάστρας και να αφήνουμε το υπόστρωμα να στραγγίζει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Για την περίοδο του καλοκαιριού μπορούμε να επιλέξουμε εάν θα αφήσουμε την Κοτυληδών τη χνουδωτή να περιέλθει σε νάρκη ή να συνεχίσουμε να ποτίζουμε όπως κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη και το φυτό απλά θα αναστείλει αυτή τη λειτουργία. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: μια έως δυο φορές κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού (άνοιξη και καλοκαίρι) με λίπασμα κατάλληλο για κάκτους (φτωχό σε άζωτο).
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· (2) με μόσχευμα φύλλου σε άμμο με θέρμανση από κάτω· (3) με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: Ενδέχεται να προσβληθεί από ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Cotyledon tomentosa περιέρχεται σε νάρκη το καλοκαίρι, αλλά εάν επιλέξουμε να συνεχίσουμε να ποτίζουμε το φυτό τότε θα αναστείλει αυτή τη λειτουργία. Εάν στρεσαριστεί το καλοκαίρι από διακυμάνσεις στη λήψη νερού (από πολύ λίγο νερό έως πάρα πολύ) ενδέχεται να ρίξει κάποια φύλλα της. Να προσθέσω με την ενημέρωση Ιουλίου που έκανα, ότι προσωπικά δεν αντιμετώπισα πτώση φύλλων.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 12 Μαΐου 2018: 6 μήνες αργότερα, ανέπτυξε άλλους δυο βλαστούς. Κατά την περίοδο της άνοιξης μου φάνηκε ότι αναπτυσσόταν ταχύτερα απ' ό,τι τώρα το καλοκαίρι (Ιούλιο που έκανα την ενημέρωση της σελίδας).

Cotyledon tomentosa, Κοτυληδών η χνουδωτή
^ 14 Δεκεμβρίου 2017: το έλαβα ως δώρο μαζί με την Haworthiopsis limifolia f. variegata! 😍






Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Cotyledon και tomentosa.
2. ITIS: Cotyledon tomentosa
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
4. Debra Lee Baldwin “Designing with Succulents” Timber Press, 18/mar/2011 || A. B. Graf “Tropica: Color Cyclopedia of Exotic Plants and Trees from the Tropics and Subtropics” Roehrs, 1978 || Court "Succulent flora of southern Africa" 1981 || Werner Rauh “The Wonderful World of Succulents: Cultivation and Description of Selected Succulent Plants Other Than Cacti” Smithsonian Institution Press, 1984 || Ernst Jacobus van Jaarsveld, Daryl Lee Koutnik “Cotyledon and Tylecodon” Umdaus Press, 2004 || James Cullen, Sabina G. Knees, H. Suzanne Cubey “The European Garden Flora Flowering Plants: A Manual for the Identification of Plants Cultivated in Europe, Both Out-of-Doors and Under Glass” Cambridge University Press, 11/ago/2011 || W. H. Harvey “Flora Capensis” Vol 2, 1894 || African Succulent Plant Society “The Bulletin of the African Succulent Plant Society” African Succulent Plant Society., 1972 || Sean Hogan “Flora: a gardener's encyclopedia” Vol. 1 Timber Press (Portland, Or.) 2003 || Hermann Jacobsen “Abromeitiella to Euphorbia” Blandford Press, 1960 || Dr J.P. Roux “Flora of South Africa” 2003 || Ernst Van Jaarsveld, Ben-Erik Van Wyk, Gideon Smith "Succulents of South Africa: A Guide to the Regional Diversity" Tafelberg Publishers, Limited, 01/lug/2000
Cotyledon tomentosa, Κοτυληδών η χνουδωτή, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου