⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

28 Απριλίου 2017

Ceropegia radicans [Κηροπηγή η ριζοβολούσα]

Κοινή ονομασία: Ριζοβολούσα Κηροπηγή, Φυτό Κεράκι, Κηροπηγή
Διώνυμο: Ceropegia radicans, Κηροπηγή η ριζοβολούσα [1].
Υποειδικά είδη: Ceropegia radicans subsp. radicans, Ceropegia radicans subsp. smithii [2].

ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 170428-01
Ceropegia radicans, παχύφυτο, άνθος, λουλούδι, orchids succulents,
68 μέρες αργότερα ή δυο μήνες και λίγες μέρες, το πρώτο άνθος ξεπρόβαλε, ενώ ετοιμάζονται ακόμη 5 μπουμπούκια να ανοίξουν. Η Ceropegia radicans αναπτύσσει συγκριτικά μεγάλα άνθη. Το συγκεκριμένο έχει μέγεθος 8,5 εκ.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Ceropegia radicans είναι ένα παχύφυτο/βλαστοπαχύφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά μόνο στη Ν. Αφρική στο Ανατολικό Ακρωτήριο. Παρά το ότι αυτή η κηροπηγή αναπτύσσει φύλλα – σε αντίθεση με άλλες που είναι βλαστοπαχύφυτα – το στέλεχος επίσης συντελεί στη φωτοσύνθεση. Ενώ, και το στέλεχος και οι ρίζες μαζί είναι επίσης χυμώδη (succulent)[3]. Η Ceropegia radicans είναι ένα ανθεκτικό παχύφυτο που αναπτύσσεται ως κρεμαστό φυτό. Ή μπορούμε εναλλακτικά να πλέξουμε το στέλεχος σε κάποιο πλέγμα.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έκαστο στέλεχος μπορεί να αναπτυχθεί 1 – 3 μέτρα σε μήκος και το φάρδος του κάθε στελέχους είναι 3 – 5 χιλιοστά. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: τα περισσότερα φυτά στο γένος Ceropegia είναι ασφαλή· πολλά από αυτά μάλιστα είναι εδώδιμα[4].
Ανθοφορία: ανθίζει όλο το χρόνο και το χειμώνα παράγει λιγότερα άνθη. Όσο είναι μικρό σε μέγεθος αναπτύσσει τα άνθη συνήθως το ένα μετά το άλλο, συνεχόμενα. Και αργότερα όταν αναπτυχθεί περισσότερο αναπτύσσει τρία με τέσσερα άνθη τη φορά. Το άνθος έχει μήκος 55 – 80 χιλιοστά και το κάθε άνθος κρατάει για μια με δυο μέρες. Μόλις όμως το ένα άνθος μαραθεί, ήδη έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του το επόμενο μπουμπούκι. Και πάει λέγοντας.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες θα καταστρέψει το φυτό. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃.
Φως: χρειάζεται έντονο φως αλλά η έκθεση στο ηλιόφως να είναι περιορισμένη μόνο το πρωί και για λίγες μόνο ώρες. Όταν εκτεθεί σε επαρκή φωτισμό το φύλλωμα θα είναι πυκνό και θα αναπτύσσεται γρήγορα και σταθερά, με κανονικά μεσογονάτια διαστήματα, παράγοντας άνθη συνεχόμενα.
Υγρασία: ~60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: κατά τη διάρκεια της άνοιξης έως το καλοκαίρι, το φυτό ποτίζεται σε τακτική βάση, φροντίζοντας να μην στεγνώνει εντελώς με ένα περιστασιακό ψέκασμα πάνω στο φύλλωμα αλλά όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στα τέλη του καλοκαιριού, το νερό περιορίζεται περίπου μία φορά την εβδομάδα μέχρι τον Ιανουάριο.* Η Ceropegia radicans είναι ευαίσθητη στο υπερβολικό πότισμα. Γι' αυτό, αυτή την περίοδο του Φθινοπώρου, είναι σημαντικό να αφήνουμε το φυτό να στεγνώνει καλά και να εφαρμόζουμε μόνο το εβδομαδιαίο πότισμα όπως προαναφέρθηκε. Σε αντίθετη περίπτωση το φυτό θα αρχίσει να κιτρινίζει τα φύλλα στη βάση του φυτού και να τα ρίχνει, που είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος. Αυτό μάλιστα συνέβη και κατά την περίοδο των διακοπών μου, όπου είχα το φυτό στο αυτόματο πότισμα και τραβούσε αμέσως νερό μόλις στέγνωνε έστω και λίγο το υπόστρωμα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το πότισμα σταματάει για 4 εβδομάδες. Νωρίς την άνοιξη, επαναλαμβάνουμε το τακτικό πότισμα[3].
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργούς φάσης ανάπτυξης, με ένα ισορροπημένο λίπασμα[3].
Πολλαπλασιασμός: η Ceropegia radicans πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα των βλαστών ή (σπάνια) με σπόρους την άνοιξη. Οι εναέριες ρίζες αναπτύσσονται εύκολα σε πλούσιο χώμα. Ο σπόρος πρέπει να σπαρθεί σε πλούσιο χώμα καλά στραγγισμένο και αναμένεται να βλαστήσει σε 14 έως 28 ημέρες με θερμοκρασία στους 18 έως 21℃[3].




Δυνητικά προβλήματα: –




*το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.



Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 7 Αυγούστου (αριστερά) και 9 Αυγούστου 2018 (δεξιά): από το φυτό στη φωτογραφία από κάτω είναι και το εν λόγω μόσχευμα, το οποίο επέλεξε πρώτα να ανθίσει, πριν πετάξει νέα ανάπτυξη. Ένα από τα πιο γόνιμα και ανθεκτικά φυτά που έχω δει ποτέ μου.

Η σήψη ρίζας χτύπησε δυστυχώς και την Ceropegia radicans, το χειμώνα.
^ 29 Ιουλίου 2018: αυτή η τάση μου να ποτίζω λίγο παραπάνω μου στοίχισε τελικά. Το καλοριφέρ το είχα αναμμένο τις περισσότερες ώρες το χειμώνα στο βορειοανατολικό περβάζι του σπιτιού, όπου όμως υπάρχουν τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες. Όσο πιο κοντά στο παράθυρο τόσο πιο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες, η θερμότητα από το καλοριφέρ απλά δεν φτάνει ποτέ εκεί. Όσο πιο μακριά από το παράθυρο η ζέστη χτυπάει από κάτω στα φυτά συνεχώς.
Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που η Ceropegia radicans (αλλά και άλλα μου φυτά σε εκείνο το δωμάτιο) τα βρήκαν σκούρα το χειμώνα 😔
Τώρα, στα μέσα καλοκαιριού φάνηκε ότι τελικά όσο και αν πάλεψε έχασε τη μάχη. Ευτυχώς κράτησα 4 με 5 υγιή μοσχεύματα και θα αρχίσω και πάλι από την αρχή.


20 Νοεμβρίου 2017: από μέσα Νοεμβρίου η νέα ανάπτυξη ξεκίνησε και πάλι αλλά σε πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης του καλοκαιριού. Η ανθοφορία ελαττώθηκε κατά 98% τουλάχιστον.


05 Νοεμβρίου 2017: από μέσα Οκτωβρίου η νέα ανάπτυξη παρέμεινε εκεί που ήταν και η ανθοφορία ελαττώθηκε κατά 70% τουλάχιστον.


^ 15 Σεπτεμβρίου 2017: από τα μέσα Σεπτέμβρη σταμάτησε να αναπτύσσεται και να μακραίνει το μοναδικό στέλεχος. Η ανθοφορία συνεχίζει!



^ 5 Ιουλίου 2017: 17 μέρες αργότερα το πρώτο άνθος ολοκλήρωσε την ανάπτυξή του.
Μέγεθος: 8,5 εκ.


^ 5 Ιουλίου 2017: κοντινό στο πρώτο άνθος και δεξιά η κάτοψη στο άνθος.


^ 18 Ιουνίου 2017: μια φωτογραφία ολόκληρου του φυτού με το νέο του πλέγμα για αναρρίχηση.


^ 18 Ιουνίου 2017: τρία μπουμπούκια άρχισαν να ξεπροβάλλουν.

4 Ιουνίου 2017: Όλο αυτό το διάστημα, μέσα σε ένα μήνα, το φυτό αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα!

4 Μαΐου 2017: Σήμερα, μια εβδομάδα αργότερα, έχω την εντύπωση ότι τα φύλλα άρχισαν να ανορθώνονται. Πιστεύω ότι τα κατάφερα και το έσωσα.


^ 28 Απριλίου 2017 μια διαφορετική γωνία και ένα κοντινότερο πλάνο στο φυτό.


^ 28 Απριλίου 2017: Παρέλαβα το – μήκους 82 εκατοστών – μόσχευμα της Ceropegia radicans ως δώρο! 😀 Αν και, όταν κατέφθασε δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση. Ήταν αρκετά αφυδατωμένο.


Δείτε και το βίντεο-παρουσίαση:



__________
Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του δώνυμου στα ελληνικά βλέπε Ceropegia και radicans.
3. N. E. Brown “Flora Capensis”, Vol 4, 1909 || J.P. Roux “Flora of South Africa” 2003 || Fl. Pl. South Africa 31: t.1240 (1956) || List South. African Succ. Pl. : 25 (1997) || Focke Albers, Ulrich Meve “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Asclepiadaceae” Springer Science & Business Media, 06 December 2012 || Nico Vermeulen, Richard Rosenfeld “Encyclopedia of House Plants” Taylor & Francis, 1999 || Vera Higgins “Succulent Plants Illustrated” Blandford Press, 1949 || Werner Rauh “The Wonderful World of Succulents: Cultivation and Description of Selected Succulent Plants Other Than Cacti” Smithsonian Institution Press, 1984
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Ceropegia radicans, Κηροπηγή ριζοβολούσα, φυτό, κεράκι, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου