Κοινή ονομασία: centipede tongavine [1], Jade Pothos, Πόθος Ίασπις
Διώνυμο: Epipremnum pinnatum, Επίπρεμνο το πτερωτό [2]
Βασιώνυμο: Pothos pinnatus [3]
Συνώνυμα[4]: Epipremnum angustilobum, Epipremnum crassifolium, Epipremnum elegans, Epipremnum formosanum, Epipremnum glaucicephalum, Epipremnum merrillii, Epipremnum mirabile, Epipremnum robinsonii, Monstera caudata, Monstera dilacerata, Monstera pinnata, Philodendron dilaceratum, Philodendron nechodomae, Philodendron pinnatum, Pothos caudatus, Pothos decursivus, Pothos pinnatifidus, Pothos pinnatus, Rhaphidophora pinnata, Scindapsus pinnatus
cv.: NJOY
Γεωγραφική κατανομή[3, 4, 6]
Ενδημικό στις περιοχές: Ασία (ΝΑ) μέχρι και Αυστραλία (ΝΑ)
Εισήχθη στις περιοχές: Αϊτή· Δομινικανή Δημοκρατία· Κολομβία· Πουέρτο Ρίκο· Προσήνεμες Νήσοι· Υπήνεμες Νήσοι.
Τοξικότητα: ο χυμός του φυτού Πόθος Ίασπις, περιέχει κρυστάλλους οξαλικού. Αυτοί οι κρύσταλλοι σε σχήμα βελόνας μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα προκαλώντας δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό, ερεθισμό στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, με αποτέλεσμα το πρήξιμο στο λαιμό, τη δυσκολία στην αναπνοή, ένα αίσθημα καύσου και αναστάτωση στο στομάχι[7].
Ανθοφορία: η ανθοφορία ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου είναι εξαιρετικά σπάνια στο φυτό Πόθος Ίασπις. Όταν και εάν εμφανιστεί, το άνθος είναι λευκού - πράσινου χρώματος στο χαρακτηριστικό σχήμα των ανθών των Αροειδών. Εκτός από την αυξημένη ηλιοφάνεια, η παραγωγή λουλουδιών εξαρτάται επίσης από το μέγεθος και την ηλικία του φυτού, τη θερμοκρασία και την αυξημένη υγρασία.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 10°C.
Φως: φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο ηλιακό φως. Το χειμώνα, το φυτό Epipremnum pinnatum ‘NJOY’ θα ευεργετηθεί από πλήρη έκθεση στο φως του ήλιου. Ο πόθος ίασπις είναι σκιανθεκτικό φυτό και θα τα πάει καλά ακόμη και σε βαθιά σκιά, κάποια φύλλα ωστόσο ενδέχεται να χάσουν την ποικιλοχρωμία τους και να γίνουν εξ’ ολοκλήρου πράσινα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εκθέτουμε το φυτό για πολλές μέρες συνεχόμενα στον ήλιο και ιδιαιτέρως στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, καθώς τα φύλλα θα καούν και το φυτό θα υποφέρει.
Υγρασία: ~50% – 80%. Ο Πόθος Ίασπις χρειάζεται τακτικό πότισμα και τακτικό ψεκασμό στα φύλλα για την αύξηση του ποσοστού υγρασίας, αν και θα τα πάει καλά και χωρίς ψεκασμό. Το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% φυλλόχωμα και 30% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Πόθος Ίασπις.
Πότισμα: χρειάζεται προσοχή με το υπερβολικό πότισμα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα. Μια πρώτη ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει υπερβολικό νερό είναι το κιτρίνισμα στο άκρο των φύλλων. Αυτή η ένδειξη εμφανίζεται σε όλα τα τροπικά φυλλοφόρα φυτά.
Λίπανση: ως ένα φυλλοφόρο φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, το Epipremnum pinnatum ‘NJOY’ χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργής φάσης ανάπτυξης (άνοιξη έως φθινόπωρο), με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· κόβουμε ένα μόσχευμα με τουλάχιστον έναν οφθαλμό και ένα φύλλο. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δοχείο με νερό τόσο ώστε να καλύπτει τον οφθαλμό. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως και φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να είναι περί τους 22 με 24℃. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία με τρεις περίπου εβδομάδες· (2) με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού.
Δυνητικά προβλήματα: το φυτό Epipremnum pinnatum ‘NJOY’ είναι ένα εξαιρετικά εύκολο στη φροντίδα φυτό και θα αντέξει ακόμη και σε χαμηλή υγρασία και έκθεση σε σκιά. Τα μόνα πράγματα που μπορούν να αποβούν μοιραία γι’ αυτό το φυτό είναι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες και το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σήψη. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.
Πιθανή αντικαρκινική δράση χρησιμοποιούμενο στη βοτανοθεραπεία[8]: Σε σχετική έρευνα, το φυτό Πόθος Ίασπις (Epipremnum pinnatum), εμφάνισε αντικαρκινική δράση στα πλαίσια εφαρμογής του στη βοτανοθεραπεία.
Παραδοσιακή ιατρική
Αντιφλεγμονώδης και αναλγητική δράση[9]: Τα εκχυλίσματα αιθανόλης των εναέριων τμημάτων της Rhaphidophora pertusa (Roxb.) Schott. και του Epipremnum pinnatum (Linn.) Engl. αξιολογήθηκαν για την αντιφλεγμονώδη δραστικότητα τους σε αρουραίους Wistar albino και για τις αναλγητικές επιδράσεις τους σε ποντίκια Swiss albino. Και τα δύο είδη παρήγαγαν σημαντική αναστολή του οιδήματος του ποδιού των αρουραίων που προκλήθηκε από καραγενάνη σε σύγκριση με το πρότυπο φάρμακο Ινδομεθακίνη. Κατέδειξαν επίσης, σημαντική αναστολή της προκαλούμενης από ακετικό οξύ συστροφής σε ποντίκια σε όλες τις δοσμένες δόσεις που μελετήθηκαν. Το αναλγητικό αποτέλεσμα της Rhaphidophora pertusa ήταν σχεδόν παρόμοιο με αυτό που προκαλείται από το πρότυπο φάρμακο, την ασπιρίνη. Τα εκχυλίσματα αιθανόλης έδειξαν επίσης σημαντικά αντι-λιπιδικά αποτελέσματα υπεροξειδάσης in vitro σε ομογενοποιημένο ήπαρ αρουραίου. Η μελέτη οξείας τοξικότητας κατέδειξε ότι τα φυτά Rhaphidophora pertusa και Epipremnum pinnatum είναι αρκετά μη τοξικά.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν τη χρήση της Rhaphidophora pertusa στην παραδοσιακή ιατρική της Κεράλα στην Ινδία ως αντιφλεγμονώδη και αναλγητικό παράγοντα και το Epipremnum pinnatum μπορεί να συμπεριληφθεί στην ίδια κατηγορία φαρμακευτικών φυτών.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα φυλλοφόρων φυτών στο γραφείο[10]
Τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιβάλλοντα κτιρίων, αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι γραφείου ανταποκρίνονται στα φυλλοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση των φυλλοφόρων φυτών στο χώρο του γραφείου στην υγεία και τα συμπτώματα δυσφορίας μεταξύ του προσωπικού του γραφείου. Πραγματοποιήθηκε μια διασταυρούμενη μελέτη με τυχαιοποιημένη σειρά περιόδου· μια περίοδος με φυτά στο γραφείο και μια περίοδο χωρίς φυτά. Ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 12 ερωτήσεις σχετικά με τα νευροψυχολογικά συμπτώματα, τα συμπτώματα των βλεννογόνων και τα συμπτώματα του δέρματος κατανεμήθηκαν ανάμεσα στα 51 υγιή άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το άθροισμα των συμπτωμάτων ήταν 23% χαμηλότερο κατά την περίοδο κατά την οποία τα άτομα είχαν φυτά στα γραφεία τους σε σύγκριση με την περίοδο που δεν είχαν φυτά. (Το μέσο άθροισμα των αποτελεσμάτων ήταν 7,1 κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς φυτά έναντι 5,6 κατά τη διάρκεια της περιόδου με φυτά.) Οι ενοχλήσεις σχετικά με το βήχα και την κόπωση μειώθηκαν κατά 37 και 30%, αντίστοιχα, αν τα γραφεία περιείχαν φυτά. Το αυτοαναφερόμενο επίπεδο ξηρού/βραχνού λαιμού και ξηρού δέρματος με κνησμό προσώπου μειώθηκε κατά περίπου 23% όταν τα φυτά ήταν παρόντα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των νευροψυχολογικών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων των βλεννογόνων, ενώ τα συμπτώματα του δέρματος φαινόταν να μην επηρεάζονται από την παρουσία φυτών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της υγείας και μείωση των συμπτωμάτων δυσφορίας μετά την προσθήκη φυλλοφόρων φυτών στο περιβάλλον γραφείου.
Παραπομπές
1. eol: Epipremnum pinnatum
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Epipremnum και pinnatum.
3. tropicos: Epipremnum pinnatum
4. Kew: Epipremnum pinnatum
5. Google patents: Πληροφορίες πατέντας
6. POWO: Epipremnum pinnatum
7. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter E
8. The use of Epipremnum pinnatum (Araceae) in Singapore in the treatment of cancer: an unreported application of a herbal medicine [1998]
9. Anti-inflammatory, analgesic and anti-lipid peroxidative effects of Rhaphidophora pertusa (Roxb.) Schott. and Epipremnum pinnatum (Linn.) Engl. aerial parts
10. The Effect of Indoor Foliage Plants on Health and Discomfort Symptoms among Office Workers
. Epipremnum pinnatum 'NJOY', Επίπρεμνο το πτερωτό ποικ. NJOY, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες
Διώνυμο: Epipremnum pinnatum, Επίπρεμνο το πτερωτό [2]
Βασιώνυμο: Pothos pinnatus [3]
Συνώνυμα[4]: Epipremnum angustilobum, Epipremnum crassifolium, Epipremnum elegans, Epipremnum formosanum, Epipremnum glaucicephalum, Epipremnum merrillii, Epipremnum mirabile, Epipremnum robinsonii, Monstera caudata, Monstera dilacerata, Monstera pinnata, Philodendron dilaceratum, Philodendron nechodomae, Philodendron pinnatum, Pothos caudatus, Pothos decursivus, Pothos pinnatifidus, Pothos pinnatus, Rhaphidophora pinnata, Scindapsus pinnatus
cv.: NJOY
ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180704-02
Epipremnum pinnatum 'NJOY' [Επίπρεμνο το πτερωτό ποικ. NJOY] |
Προέλευση και Οικότοπος
Το Epipremnum pinnatum ‘NJOY’, είναι ένα αναρριχητικό, κρεμοκλαδές αλλά και εδαφοκαλυπτικό φυτό, στην οικογένεια των Αροειδών (Araceae). Η ποικιλία ‘NJOY’ (το βλέπουμε να γράφεται και ως N’JOY) είναι ένα υβρίδιο, αποτέλεσμα σχεδιασμένου προγράμματος καλλιέργειας στο οποίο συλλέχθηκαν και αναπαράχθηκαν φυτά του γένους Epipremnum με ανοιχτόχρωμη ποικιλοχρωμία. Η νέα ποικιλία ανακαλύφθηκε ως φυσική μεταλλακτική διακλάδωση σε μια ομάδα περισσότερων από 100 φυτών, που αντιπροσωπεύουν ανώτερους κλώνους της γονικής ποικιλίας ‘Marble Queen’. Έπειτα από αρκετές προσπάθειες επιλεκτικής καλλιέργειας, η Ashish Arvind Hansoti ανακάλυψε το 2002 την εν λόγω ποικιλία σε ένα εμπορικό θερμοκήπιο κοντά στο Μουμπάι στην Ινδία. Το υβρίδιο ‘NJOY’ έχει δείξει ότι τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας του είναι σταθερά και ότι είναι γενετικά πανομοιότυπα[5].Γεωγραφική κατανομή[3, 4, 6]
Ενδημικό στις περιοχές: Ασία (ΝΑ) μέχρι και Αυστραλία (ΝΑ)
Εισήχθη στις περιοχές: Αϊτή· Δομινικανή Δημοκρατία· Κολομβία· Πουέρτο Ρίκο· Προσήνεμες Νήσοι· Υπήνεμες Νήσοι.
Πληροφορίες καλλιέργειας
Μέγιστη ανάπτυξη: 30 έως 40 εκ. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.Τοξικότητα: ο χυμός του φυτού Πόθος Ίασπις, περιέχει κρυστάλλους οξαλικού. Αυτοί οι κρύσταλλοι σε σχήμα βελόνας μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα προκαλώντας δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό, ερεθισμό στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, με αποτέλεσμα το πρήξιμο στο λαιμό, τη δυσκολία στην αναπνοή, ένα αίσθημα καύσου και αναστάτωση στο στομάχι[7].
Ανθοφορία: η ανθοφορία ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου είναι εξαιρετικά σπάνια στο φυτό Πόθος Ίασπις. Όταν και εάν εμφανιστεί, το άνθος είναι λευκού - πράσινου χρώματος στο χαρακτηριστικό σχήμα των ανθών των Αροειδών. Εκτός από την αυξημένη ηλιοφάνεια, η παραγωγή λουλουδιών εξαρτάται επίσης από το μέγεθος και την ηλικία του φυτού, τη θερμοκρασία και την αυξημένη υγρασία.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 10°C.
Φως: φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο ηλιακό φως. Το χειμώνα, το φυτό Epipremnum pinnatum ‘NJOY’ θα ευεργετηθεί από πλήρη έκθεση στο φως του ήλιου. Ο πόθος ίασπις είναι σκιανθεκτικό φυτό και θα τα πάει καλά ακόμη και σε βαθιά σκιά, κάποια φύλλα ωστόσο ενδέχεται να χάσουν την ποικιλοχρωμία τους και να γίνουν εξ’ ολοκλήρου πράσινα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εκθέτουμε το φυτό για πολλές μέρες συνεχόμενα στον ήλιο και ιδιαιτέρως στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, καθώς τα φύλλα θα καούν και το φυτό θα υποφέρει.
Υγρασία: ~50% – 80%. Ο Πόθος Ίασπις χρειάζεται τακτικό πότισμα και τακτικό ψεκασμό στα φύλλα για την αύξηση του ποσοστού υγρασίας, αν και θα τα πάει καλά και χωρίς ψεκασμό. Το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 70% φυλλόχωμα και 30% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Πόθος Ίασπις.
Πότισμα: χρειάζεται προσοχή με το υπερβολικό πότισμα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα. Μια πρώτη ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει υπερβολικό νερό είναι το κιτρίνισμα στο άκρο των φύλλων. Αυτή η ένδειξη εμφανίζεται σε όλα τα τροπικά φυλλοφόρα φυτά.
Λίπανση: ως ένα φυλλοφόρο φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, το Epipremnum pinnatum ‘NJOY’ χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργής φάσης ανάπτυξης (άνοιξη έως φθινόπωρο), με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· κόβουμε ένα μόσχευμα με τουλάχιστον έναν οφθαλμό και ένα φύλλο. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δοχείο με νερό τόσο ώστε να καλύπτει τον οφθαλμό. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως και φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να είναι περί τους 22 με 24℃. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία με τρεις περίπου εβδομάδες· (2) με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού.
Δυνητικά προβλήματα: το φυτό Epipremnum pinnatum ‘NJOY’ είναι ένα εξαιρετικά εύκολο στη φροντίδα φυτό και θα αντέξει ακόμη και σε χαμηλή υγρασία και έκθεση σε σκιά. Τα μόνα πράγματα που μπορούν να αποβούν μοιραία γι’ αυτό το φυτό είναι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες και το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σήψη. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.
Αναλυτικότερες πληροφορίες
Θεραπευτικές ιδιότητεςΠιθανή αντικαρκινική δράση χρησιμοποιούμενο στη βοτανοθεραπεία[8]: Σε σχετική έρευνα, το φυτό Πόθος Ίασπις (Epipremnum pinnatum), εμφάνισε αντικαρκινική δράση στα πλαίσια εφαρμογής του στη βοτανοθεραπεία.
Παραδοσιακή ιατρική
Αντιφλεγμονώδης και αναλγητική δράση[9]: Τα εκχυλίσματα αιθανόλης των εναέριων τμημάτων της Rhaphidophora pertusa (Roxb.) Schott. και του Epipremnum pinnatum (Linn.) Engl. αξιολογήθηκαν για την αντιφλεγμονώδη δραστικότητα τους σε αρουραίους Wistar albino και για τις αναλγητικές επιδράσεις τους σε ποντίκια Swiss albino. Και τα δύο είδη παρήγαγαν σημαντική αναστολή του οιδήματος του ποδιού των αρουραίων που προκλήθηκε από καραγενάνη σε σύγκριση με το πρότυπο φάρμακο Ινδομεθακίνη. Κατέδειξαν επίσης, σημαντική αναστολή της προκαλούμενης από ακετικό οξύ συστροφής σε ποντίκια σε όλες τις δοσμένες δόσεις που μελετήθηκαν. Το αναλγητικό αποτέλεσμα της Rhaphidophora pertusa ήταν σχεδόν παρόμοιο με αυτό που προκαλείται από το πρότυπο φάρμακο, την ασπιρίνη. Τα εκχυλίσματα αιθανόλης έδειξαν επίσης σημαντικά αντι-λιπιδικά αποτελέσματα υπεροξειδάσης in vitro σε ομογενοποιημένο ήπαρ αρουραίου. Η μελέτη οξείας τοξικότητας κατέδειξε ότι τα φυτά Rhaphidophora pertusa και Epipremnum pinnatum είναι αρκετά μη τοξικά.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν τη χρήση της Rhaphidophora pertusa στην παραδοσιακή ιατρική της Κεράλα στην Ινδία ως αντιφλεγμονώδη και αναλγητικό παράγοντα και το Epipremnum pinnatum μπορεί να συμπεριληφθεί στην ίδια κατηγορία φαρμακευτικών φυτών.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα φυλλοφόρων φυτών στο γραφείο[10]
Τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιβάλλοντα κτιρίων, αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι γραφείου ανταποκρίνονται στα φυλλοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση των φυλλοφόρων φυτών στο χώρο του γραφείου στην υγεία και τα συμπτώματα δυσφορίας μεταξύ του προσωπικού του γραφείου. Πραγματοποιήθηκε μια διασταυρούμενη μελέτη με τυχαιοποιημένη σειρά περιόδου· μια περίοδος με φυτά στο γραφείο και μια περίοδο χωρίς φυτά. Ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 12 ερωτήσεις σχετικά με τα νευροψυχολογικά συμπτώματα, τα συμπτώματα των βλεννογόνων και τα συμπτώματα του δέρματος κατανεμήθηκαν ανάμεσα στα 51 υγιή άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το άθροισμα των συμπτωμάτων ήταν 23% χαμηλότερο κατά την περίοδο κατά την οποία τα άτομα είχαν φυτά στα γραφεία τους σε σύγκριση με την περίοδο που δεν είχαν φυτά. (Το μέσο άθροισμα των αποτελεσμάτων ήταν 7,1 κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς φυτά έναντι 5,6 κατά τη διάρκεια της περιόδου με φυτά.) Οι ενοχλήσεις σχετικά με το βήχα και την κόπωση μειώθηκαν κατά 37 και 30%, αντίστοιχα, αν τα γραφεία περιείχαν φυτά. Το αυτοαναφερόμενο επίπεδο ξηρού/βραχνού λαιμού και ξηρού δέρματος με κνησμό προσώπου μειώθηκε κατά περίπου 23% όταν τα φυτά ήταν παρόντα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των νευροψυχολογικών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων των βλεννογόνων, ενώ τα συμπτώματα του δέρματος φαινόταν να μην επηρεάζονται από την παρουσία φυτών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της υγείας και μείωση των συμπτωμάτων δυσφορίας μετά την προσθήκη φυλλοφόρων φυτών στο περιβάλλον γραφείου.
Φωτογραφίες και Ιστορικό
φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.Παραπομπές
1. eol: Epipremnum pinnatum
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Epipremnum και pinnatum.
3. tropicos: Epipremnum pinnatum
4. Kew: Epipremnum pinnatum
5. Google patents: Πληροφορίες πατέντας
6. POWO: Epipremnum pinnatum
7. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter E
8. The use of Epipremnum pinnatum (Araceae) in Singapore in the treatment of cancer: an unreported application of a herbal medicine [1998]
9. Anti-inflammatory, analgesic and anti-lipid peroxidative effects of Rhaphidophora pertusa (Roxb.) Schott. and Epipremnum pinnatum (Linn.) Engl. aerial parts
10. The Effect of Indoor Foliage Plants on Health and Discomfort Symptoms among Office Workers
. Epipremnum pinnatum 'NJOY', Επίπρεμνο το πτερωτό ποικ. NJOY, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου