⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

03 Νοεμβρίου 2017

Piaranthus punctatus [Πλαδανθός ο στικτός]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοPiaranthus punctatus, Πλαδανθός ο στικτός [1]
ΒασιώνυμοStapelia punctata
Συνώνυμα: Cynanchum punctatum, Gonolobus luteus

ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171102-02
σπόροι Piaranthus punctatus
2 Νοεμβρίου 2017: φύτεψα τους σπόρους του Piaranthus punctatus και του Gonostemon gettliffei.

Προέλευση και Οικότοπος

Ο Piaranthus punctatus είναι ένα βλαστοπαχύφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στην Επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου στο Μικρό Ναμάκουαλαντ (Little Namaqualand)[2]. Ο Piaranthus punctatus αναπτύσσεται μπλεγμένος με τα κλαδιά θάμνων, όπως συνήθως παρατηρείται με τα περισσότερα Σταπελιοειδή. Αντίθετα, ο στενά συγγενικός Piaranthus framesii προτιμά τις υψηλότερες τοποθεσίες του Succulent Karoo στην περιοχή Ναμάκουαλαντ (Namaqualand). Οι πρόσφατες συλλογές είναι επίσης ενδεικτικές της παρουσίας υβριδικών πληθυσμών.

Πληροφορίες καλλιέργειας[2]

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 20 εκ.
Τοξικότητα: ασφαλής· έχει πολύ πικρή γεύση[3]
Ανθοφορία: παράγει από ένα έως μερικά άνθη στο ανθοφόρο στέλεχος. Τα άνθη είναι σε σχήμα αστεροειδές[2].
Άρωμα: τα λουλούδια είτε δεν θα αναδύουν καθόλου άρωμα, είτε θα αναδύουν ένα απαλό άρωμα μελιού.
Θερμοκρασία: 18ºC – 30ºC. Μπορεί να αντέξει μέχρι και στους 5ºC αλλά όχι για πολλές μέρες.
Φως: ήλιος· μερική σκιά
Υγρασία: 30% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα με χώμα για παχύφυτα/κάκτους και 10% κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται περισσότερο νερό από άλλα Σταπελιοειδή, αλλά να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Όχι υπερβολικό νερό και μπορεί να σαπίσει εάν ποτίζεται πολύ συχνά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται περισσότερο πότισμα όταν το έδαφος είναι ξηρό στην αφή. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ποτίζουμε τα φυτά πολύ λίγο. Τα χυμώδη φύλλα τους θα αποθηκεύουν αρκετό νερό για να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τα υπαίθρια φυτά, σπάνια χρειάζεται πρόσθετο πότισμα, εκτός από τις εκτεταμένες ξηρασίες. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: Ο Piaranthus punctatus θα ευνοηθεί από λίπασμα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού, κάτι που θα ενθαρρύνει και μια πιο πλούσια ανθοφορία. Λίπανση με μια δόση στην αρχή του καλοκαιριού κρίνεται αρκετή.
Πολλαπλασιασμός: πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα βλαστών την άνοιξη και το καλοκαίρι.


Δυνητικά προβλήματα: ένα συχνό πρόβλημα είναι το υπερβολικό πότισμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σήψη. Ο Piaranthus punctatus είναι επιρρεπής στον ψευδόκοκκο, ο οποίος όταν προσβάλλει το στέλεχος και την και ρίζα αυτό μπορεί να προκαλέσει με τη σειρά του προσβολή από μύκητες. Εάν υπάρξουν προβλήματα με σήψη στη βάση του στελέχους, μπορούμε να απομονώσουμε τα υγιή μέρη, να τα στεγνώσoυμε και να τα φυτέψουμε αλλού με φρέσκο υπόστρωμα. Σχετικά με την σήψη και τους τρόπους αντιμετώπισής της βλέπε και το άρθρο: Σήψη στα παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ο Piaranthus punctatus είναι ένα ευχάριστο και σχετικά εύκολο βλαστοπαχύφυτο που ανθοφορεί δίχως δυσκολία και είναι κατάλληλο για καλλιέργεια ως καλλωπιστικό φυτό. Θα ανεχθεί λιγότερο ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και θα αναπτυχθεί και σε λιγότερο κατάλληλο υπόστρωμα. Αρκεί μόνο να προσέχουμε το υπερβολικό πότισμα σε σχέση πάντα με τη θερμοκρασία.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. Για την μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Piaranthus και punctatus.
2. N. E. Brown “Flora Capensis”, Vol 4, page 518, (1909) || Focke Albers, Ulrich Meve “Illustrated Handbook of Succulent Plants: Asclepiadaceae: Asclepiadaceae” Volume 4 Springer, 2002 || Werner Rauh “The Wonderful World of Succulents: Cultivation and Description of Selected Succulent Plants Other Than Cacti” Smithsonian Institution Press, 1984 || P. Bruyns, C. Klak, P. Hanacek “Evolution of the stapeliads (Apocynaceae-Asclepiadoideae) - repeated major radiation across Africa in an Old World group. Molecular Phylogenetics and Evolution.” 2014 || Judd Kirkel “Piaranthus punctatus” Operation Wildflower.
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter P
Piaranthus punctatus, Πλαδανθός ο στικτός, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου