⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

11 Νοεμβρίου 2017

Tradescantia ‘Bermudensis Variegata’

Κοινή ονομασία: Variegated Boat Lily, Variegated Moses-in-the-Cradle, Variegated Oyster Plant, Ποικιλόχρωμο Φυτό Στρείδι, Variegated Boat-lily, Variegated Boatlily, Variegated Moses in the Cradle
Διώνυμο: Tradescantia ‘Bermudensis Variegata’, Τραντεσκάντια ποικ. Πανασέ από τις Βερμούδες [1]
ΣυνώνυμαTradescantia spathacea ‘Hawaiian Dwarf’, Tradescantia spathacea ‘Nana Tricolor’, Tradescantia spathacea 'Dwarf Tricolor', Tradescantia spathacea ‘Dwarf Variegata’, Tradescantia bermudensis 'Variegata', Tradescantia spathacea ‘Tricolor', Tradescantia spathacea 'Variegata’, Rhoeo discolor ‘Variegata’, Rhoeo spathacea ‘Variegata’, Tradescantia discolor ‘Variegata’
cv.: Bermudensis Variegata | Πανασέ από τις Βερμούδες

ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 171110-02
Tradescantia ‘Bermudensis Variegata’, Τραντεσκάντια ποικ. Πανασέ από τις Βερμούδες
Tradescantia ‘Bermudensis Variegata’ [Τραντεσκάντια ποικ. Πανασέ από τις Βερμούδες]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Tradescantia ‘Bermudensis Variegata’ (αλλιώς γνωστή και ως Tradescantia spathacea ‘Tricolor’) είναι μια τροπική πολυετής πόα με σαρκώδη φύλλα και ρίζες και ως εκ τούτου θεωρείται και παχύφυτο. Ανήκει στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae) και είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 – 30 εκ.
Τοξικότητα: ο χυμός του φυτού ενδέχεται να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμό.
Ανθοφορία: ανθίζει όλο το χρόνο με μεσοδιαστήματα ενός – δυο μηνών.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και η Tradescantia ‘Bermudensis Variegata’ αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: το φθινόπωρο την άνοιξη και το καλοκαίρι η Τραντεσκάντια η σπαθοειδής ‘Τρίχρωμη’ ευνοείται από πρωινό φως του ήλιου και έμμεσο φως από τις 12:00 και μετά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο φούξια χρώμα στο φύλλωμα αλλά και για να παραμένει συχνότερα σε ανθοφορία.
Υγρασία: 30% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και περλίτη. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα* το οποίο να του παρέχεται στις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα· με μοσχεύματα· με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: προσοχή στο πότισμα το χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.



* το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Για την πηγή προέλευσης της κοινής ονομασίας της Tradescantia spathacea βλέπε: Tradescantia spathacea.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
βλέπε: Tradescantia spathacea

Αρχικά, υιοθέτησα την ονομασία που δίνουν πολλοί σε αυτή την ποικιλία Τραντεσκάντια (Tradescantia spathacea 'Tricolor') αλλά έπειτα από παρατηρήσεις στο φυτό, διαπίστωσα ότι το εν λόγω φυτό δεν μπορεί να είναι Tradescantia spathacea, μας και η Tradescantia spathacea παράγει σπάθη με άνθη, τα οποία έπειτα μετατρέπονται σε γόνιμους σπόρους. Η εν λόγω ποικιλία ωστόσο, είναι στείρα, δεν παράγει άνθη και συνεπώς ούτε σπόρους.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 08 Απριλίου 2018: can you spell P-R-O-L-I-F-I-C ?! 😀 Φουλ του παράφυτου επί του παρόντος η δεσποινίς. Δεν ξέρω εάν αναπτύσσει και σπάθη με άνθη όπως η κοινή Tradescantia spathacea, υποθέτω πως ναι. Θα περιμένω να δω μήπως εμφανιστούν το καλοκαίρι που θα είναι και μεγαλύτερο το φυτό.


^ 4 Μαρτίου 2018: τρία νέα παράφυτα άρχισε να αναπτύσσει η αγαπημένη. Το τρίτο που είναι και το μικρότερο δεν φαίνεται εδώ, είναι πίσω από το στέλεχος.


^ 04 Μαρτίου 2018: εδώ είναι η παρούσα διαρρύθμιση στο δωμάτιο που έχω τις δυο Tradescantia 'Bermudensis Variegata'.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Tradescantia.
2. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
Tradescantia ‘Bermudensis Variegata’, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου