⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

08 Οκτωβρίου 2017

Tradescantia spathacea [Τραντεσκάντια η σπαθοειδής]

Κοινή ονομασία: Oyster Plant, Φυτό Στρείδι, Boat Lily, Boat-lily, Boatlily, Moses-in-the-cradle, Moses in the Cradle
Διώνυμο: Tradescantia spathacea, Τραντεσκάντια η σπαθοειδής [1]
Συνώνυμα: Ephemerum bicolor, Rhoeo discolor, Rhoeo spathacea, Tradescantia discolor, Tradescantia versicolor, Ephemerum discolor.


ενημέρωση: 7 Απριλίου 2019
κωδικός συλλογής: 161010-01
Tradescantia spathacea [Τραντεσκάντια η σπαθοειδής] (Κομμελινοειδή): πολλά ενήλικα φυτά σε μια γλάστρα.
Tradescantia spathacea [Τραντεσκάντια η σπαθοειδής]: πολλά ενήλικα φυτά σε μια γλάστρα. Ύψος του φυτού από το χείλος της γλάστρας: 34 εκ.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Tradescantia spathacea είναι μια τροπική πολυετής πόα με σαρκώδη φύλλα και ρίζες και ως εκ τούτου θεωρείται και παχύφυτο. Ανήκει στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae) και απαντά στο Νότιο Μεξικό, στη Μπελίζ και στη Γουατεμάλα.

Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 – 30 εκ.
Τοξικότητα: ένα μικρό ποσοστό ατόμων θα αναπτύξει ερεθισμό του δέρματος από το χειρισμό τους, αλλά αυτό έχει ελάχιστες συνέπειες. Τα φυτά του γένους Tradescantia θεωρούνται γενικά μη τοξικά για όλα τα είδη[3].
Ανθοφορία: ανθίζει κυρίως από άνοιξη έως φθινόπωρο.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) αν και η Tradescantia spathacea αντέχει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: το φθινόπωρο την άνοιξη και το καλοκαίρι η Τραντεσκάντια η σπαθοειδής ευνοείται από πρωινό φως του ήλιου και έμμεσο φως από τις 12:00 και μετά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο μοβ χρώμα στο φύλλωμα αλλά και για να παραμένει συχνότερα σε ανθοφορία.
Υγρασία: 30% – 60%
Υπόστρωμα: : χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και περλίτη. Ενώ ευνοείται εάν προσθέσουμε και φυλλόχωμα. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα* το οποίο να του παρέχεται στις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: με διαχωρισμό των νέων φυτών από τη ρίζα· με μοσχεύματα· με σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: προσοχή στο πότισμα το χειμώνα. Εάν δούμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, αυτό είναι ένδειξη ότι το φυτό ποτίζεται υπερβολικά.



* το πότισμα εξαρτάται πάντοτε από τη θερμοκρασία του χώρου. Σε ένα περβάζι παραθύρου με το καλοριφέρ αναμμένο από κάτω, σίγουρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα, αλλά και πάλι, όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η ονομασία oyster plant (φυτό στρείδι) για την Τραντεσκάντια τη σπαθοειδή, δόθηκε από αυτόχθονες που ζουν στις περιοχές της τροπικής Αμερικής από όπου προέρχεται το φυτό, οι οποίοι μαγείρευαν τις ρίζες του φυτού και ανέφεραν ότι η γεύση τους μοιάζει με στρείδια. Οι ονομασίες boat lily (κρίνο του σκάφους) και moses in the cradle (ο Μωυσής στην κούνια) προέρχονται από τα άνθη του φυτού που φαίνονται σαν να κάθονται μέσα σε ένα μικρό σκάφος που δημιουργείται από τη σπάθη με τα μακριά βράκτια[2]. Κατά σύμπτωση, τα φύλλα του φυτού μοιάζουν επίσης με σπαθιά.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Στη Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών της Μόσχας, η Tradescantia spathacea εξετάστηκε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες υπό τους V. M. Misin και N. N. Sazhina, όπου καταδείχτηκε ότι η Tradescantia spathacea είχε το υψηλότερο ποσοστό σε οντιοξειδωτικές ουσίες από τα υπόλοιπα φυτά της έρευνας (Callisia fragrans, Dichorisandra fragrans (Dichorisandra thyrsiflora), Kalanchoe blossfeldiana, Bryophyllum pinnatum και Kalanchoe daigremontiana). Συγκεκριμένα βρέθηκαν: 461,2 mg/L αντιοξειδωτικών ουσιών στα φύλλα του φυτού[4].

Φωτογραφίες και Ιστορικό

Tradescantia spathacea, Τραντεσκάντια, σπόροι
^ 20 Οκτωβρίου 2017: είπα σήμερα αφού είχα λίγο χρόνο, να μαζέψω μερικούς σπόρους από την Τραντεσκάντια. Κάποιοι σπόροι ήδη είχαν πέσει στο χώμα, ενώ ένα φυντανάκι ήδη ξεπρόβαλε χωρίς τη δική μου βοήθεια.


^ 01 εδώ έχουμε ένα κοντινό από τη φωτογραφία στην κορυφή της σελίδας, με τα πολλά φυτά σε μια γλάστρα. Βλέπουμε τη χαρακτηριστική σπάθη με τα βράκτια να περικλείουν τα λευκά άνθη. Στο ένθετο τα λευκά στίγματα που διακρίνονται είναι γύρη.


^ 02 εδώ είναι ένα μοναδικό φυτό που αναπτύσσεται σε μια γλάστρα. Βλέπουμε σε ένα πιο κοντινό πλάνο τη σπάθη με τα βράκτια. Προσέξτε το έντονο φούξια/μοβ χρώμα που έχει αυτό το είδος Tradescantia και βεβαίως χαρακτηριστικό ενός φυτού που λαμβάνει επαρκές ηλιόφως.


^ 03 τέλος, εδώ βλέπουμε ένα νεαρό φυτό.







Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Tradescantia, spathacea.
2. The Care and Facts of the Boat Lily
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter T
4. Content and activity of low-molecular antioxidants in juices of medicinal plants
tradescantia, τραντεσκάντια, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου