⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

08 Αυγούστου 2018

Hoya macrophylla 'Variegata' [Χόγια η μακρόφυλλη ποικ. Ποικιλόμορφη]

Κοινή ονομασία: –
Διώνυμο: Hoya macrophylla 'Variegata', Χόγια η μακρόφυλλη ποικ. Ποικιλόμορφη [1]
Ερευνητής: Carl Ludwig Blume, 1826 [3]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Hoya browniana Koord., Hoya clandestina Blume [1]
cv.: Variegata | Ποικιλόχρωμη

ενημέρωση: 3 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180925-01
Hoya macrophylla 'Variegata', Χόγια η μακρόφυλλη ποικ. Ποικιλόμορφη, μακρόφυλλος
Hoya macrophylla 'Variegata' [Χόγια η μακρόφυλλη ποικ. Ποικιλόμορφη]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Hoya macrophylla 'Variegata' είναι ένα αναρριχώμενο παχύφυτο, επίφυτο στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae).

Γεωγραφική κατανομή[1]
Ενδημικό στις εξής περιοχές: Βόρνεο· Ιάβα· Νήσοι Μικρές Σούνδες.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: από ένα έως 3 μέτρα. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: τα άνθη είναι μικρού μεγέθους σε χρώμα λευκό ή λευκό/ροζ, στην τυπική - για τα είδη της Hoya - ταξιανθία σκιαδίου. Ο ανθοφόρος βλαστός που μαράθηκε καλό είναι να μην αφαιρεθεί, διότι από εκεί το φυτό θα αναπτύξει καινούργια ανθοφορία. Εάν αφαιρεθεί, το φυτό θα χρειαστεί να αναπτύξει καινούργιο ανθοφόρο στέλεχος, που σημαίνει αναίτιο ξόδεμα ενέργειας για το φυτό. Ως επίφυτο, η Hoya macrophylla 'Variegata' έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις ορχιδέες, όπως και το ότι σε σχετικά στενότερη γλάστρα τείνει να ανθίζει συχνότερα.

Η ανθοφορία επιτυγχάνεται από ένα καλά μεγαλωμένο φυτό και συνήθως έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια. Ανθίζει συνήθως το καλοκαίρι, εκτός εάν είναι ήδη σε ηλικία να ανθίσει οπότε και εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες μπορεί να ανθίσει και από την άνοιξη. Τα άνθη παράγουν σταγόνες νέκταρ με μια υπέροχη γλυκιά γεύση.
Άρωμα: τα άνθη παράγουν νέκταρ μαζί με ένα ασαφές γλυκό άρωμα.
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃), να μην πέσει κάτω από 10℃. Το χειμώνα η νυχτερινή έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοεί την ανάπτυξη και ανθοφορία αργότερα το καλοκαίρι. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: πρωινό ηλιόφως· έμμεσο φως στο υπόλοιπο της ημέρας.
Υγρασία: ~60%. Να μην πέσει κάτω από 30%, αλλιώς το φυτό θα αρχίσει να υποφέρει. Η χαμηλή υγρασία επίσης ευνοεί τον πολλαπλασιασμό ακάρεων, όπως ο τετράνυχος.
Υπόστρωμα: η Χόγια η μακρόφυλλη (Hoya macrophylla) στην άγρια φύση σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσεται ως επίφυτο, συνεπώς δεν απαιτεί βαρύ και συμπυκνωμένο υπόστρωμα, παρά ένα υπόστρωμα που να στραγγίζει καλά. Ένα μείγμα λεπτόκοκκου φλοιού ορχιδέας και κάποιο ορυκτό πορώδες υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό, είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: πότισμα όταν το υπόστρωμα στεγνώσει πολύ καλά· αρκετά λιγότερο πότισμα το χειμώνα, ανάλογο των χαμηλών θερμοκρασιών. Το υπόστρωμα να στεγνώνει πολύ καλά αυτή την περίοδο πριν ποτίσουμε εκ νέου. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες ποτίζουμε φειδωλά και μόνο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες.
Λίπανση: οι Χόγιες ευνοούνται από τη λίπανση κατά την περίοδο του «ξυπνήματος» από το χειμώνα και της εν συνεχεία ανάπτυξης του φυτού που είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συνεπώς, ένα υγρό λίπασμα κάθε μήνα και για τρεις με τέσσερις φορές κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού (άνοιξη και καλοκαίρι), είναι αρκετό και θα χαρίσει στο φυτό ταχύτερη ανάπτυξη και περισσότερο όγκο.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, που να αποτελείται από τουλάχιστον ένα φύλλο και έναν οφθαλμό. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό και θερμοκρασία γύρω στους 24℃. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως έξι εβδομάδες· (2) με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: καλό είναι να εξετάζουμε τη Χόγια τακτικά μήπως εντοπίσουμε μικρά βαμβακερά έντομα. Οι Hoyas είναι ευαίσθητες στον ψευδόκοκκο, αυτά τα παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται με το φυτό και προκαλούν καχεκτική ανάπτυξη, με φύλλα που αποχρωματίζονται και πέφτουν. Αντιμετωπίζουμε τον ψευδόκοκκο καλύπτοντας όλα τα μέρη του φυτού – συμπεριλαμβανομένης της κάτω πλευράς των φύλλων – με μια ελαφριά επίστρωση κηπευτικού ελαίου ή εντομοκτόνου σαπουνιού. Επαναλαμβάνουμε το λάδι ή το σαπούνι τέσσερις έως επτά ημέρες μετά την αρχική θεραπεία. Ορισμένες μάρκες φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνου σαπουνιού απαιτούν ανάμιξη με νερό. Για να αποφύγουμε πρόκληση βλάβης στο φυτό, χρησιμοποιούμε πάντοτε τη συνιστώμενη αναλογία νερού προς κηπευτικό έλαιο ή αναλογία εντομοκτόνου σαπουνιού όπως δηλώνει ο κατασκευαστής.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. POWO: Hoya macrophylla Blume
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Hoya, macrophylla, variegata.
3. tropicos: Hoya macrophylla Blume
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
Hoya macrophylla 'Variegata', Χόγια η μακρόφυλλη ποικ. Ποικιλόμορφη, μακρόφυλλος, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου