⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

12 Ιανουαρίου 2018

Peperomia quadrangularis [Πιπερόμοια η τετραγωνιώδης]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοPeperomia quadrangularis, Πιπερόμοια η τετραγωνιώδης [1]
Βασιώνυμο: Piper quadrangulare [1]
Συνώνυμα: Peperomia allenii, Peperomia angulata, Peperomia angulata var. orbicans, Peperomia angulata var. parvifolia, Peperomia atabapoensis, Peperomia carlo-wrightii, Peperomia muscosa, Peperomia pirrisana, Peperomia saginans, Piper angulatum, Piper muscosum, Piper quadrangulare, Piper quadrangulum [3]

ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180111-01
Peperomia quadrangularis, Πιπερόμοια η τετραγωνιώδης
Peperomia quadrangularis [Πιπερόμοια η τετραγωνιώδης]

Προέλευση και Οικότοπος[3]

Η Peperomia quadrangularis είναι ένα πολυετές τροπικό παχύφυτο, επίφυτο με ποώδη ανάπτυξη και σαρκώδη φύλλα στην οικογένεια των Πιπεροειδών (Piperaceae). Απαντά στη Βενεζουέλα, Βόρεια Βραζιλία, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Περού, Σουρινάμ, Τρίνινταντ.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: οι συρόμενοι/κρεμαστοί βλαστοί δύναται να αναπτυχθούν έως 60 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: η Peperomia quadrangularis παράγει στάχυα (spikes) σε μονή συνήθως ταξιανθία, τα οποία φέρουν πολλά μικροσκοπικά άνθη σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5℃ αλλά όχι για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα πρέπει να μην είναι κάτω από 10℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται έμμεσο φως έως και πρωινό ηλιόφως αλλά να μην εκτεθεί για περισσότερο από δυο ώρες στον ήλιο. Είναι σκιανθεκτική, αλλά πιθανώς δεν θα ανθίσει σε σκιερή τοποθεσία.
Υγρασία: ~60% – 80% · σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας ψεκάζουμε περιστασιακά το φυτό. Δεν ψεκάζουμε ποτέ όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου είναι χαμηλότερη από την ενδεικνυόμενη.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Ένα μείγμα με 70% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, 20% τύρφη και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό για επαρκή αερισμό, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για το φυτό Peperomia quadrangularis. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αν και η Peperomia quadrangularis χρειάζεται τακτικό πότισμα, μπορεί να εμφανιστεί κάλλιστα σήψη της ρίζας εάν το φυτό αφεθεί να παραμείνει στο νερό για πολύ καιρό. Το πότισμα είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές στη φροντίδα των φυτών Peperomia, καθώς αυτό το φυτό χρειάζεται αρκετή υγρασία μεν, αλλά όταν στερείται αρκετού νερού στο υπόστρωμα, θα στρεσαριστεί και θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται εξαρτάται (όπως πάντα) από τη θερμοκρασία, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει, το μέγεθος της γλάστρας καθώς και από το μείγμα του υποστρώματος και την αποστράγγιση. Καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το υπόστρωμα ελαφρώς υγρό κατά τους αναπτυσσόμενους μήνες (άνοιξη μέχρι φθινόπωρο) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώνει λίγο περισσότερο ανάμεσα στα ποτίσματα.
Λίπανση: χρειάζεται τακτική λίπανση κάθε δεύτερη εβδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα βλαστού· (2) με διαίρεση του κεντρικού στελέχους.


Δυνητικά προβλήματα: το πιο συχνό πρόβλημα είναι με το πότισμα. Αφενός το φυτό χρειάζεται να μην αφήνεται να στεγνώσει για πολύ. Αφετέρου, χρειάζεται ένα καλά αποστραγγιζόμενο υπόστρωμα που να μην αφήνει το νερό να συσσωρεύεται σε σημείο που οι ρίζες να μην μπορούν να αναπνεύσουν.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Πρόσεξα πως τουλάχιστον τρία είδη Peperomia είναι παρόμοια. Αυτά είναι τα: Peperomia dahlstedtii, Peperomia quadrangularis, Peperomia tetragona. Έπειτα από προσωπική αλληλογραφία με τον ειδικό επί των Peperomia Guido Mathieu, με βοήθησε να εντοπίσω ευκολότερα τις διαφορές τους στα φύλλα, στα γόνατα και στην ταξιανθία των φυτών. Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα:

P. dahlstedtii, Guido Mathieu

Peperomia dahlstedtii
φύλλα: το συνηθισμένο σχήμα των φύλλων είναι λίγο περισσότερο αμβλύ έως οξύ άκρο, από ό,τι στην P. quadrangularis.
γόνατα: τρία φύλλα στα γόνατα, στην πλειοψηφία των φυτών.
ταξιανθία: συνήθως δυο μαζί.


P. quadrangularis, Guido Mathieu

Peperomia quadrangularis
φύλλα: το συνηθισμένο σχήμα των φύλλων είναι ελλειπτικό με αμβλύ άκρο.
γόνατα: δυο φύλλα στα γόνατα, στην πλειοψηφία των φυτών.
ταξιανθία: συνήθως μονή.


P. tetragona, Guido Mathieu

Peperomia tetragona
φύλλα: το συνηθισμένο σχήμα των φύλλων είναι το μακρύτερο από τα τρία είδη με οξύ έως οξυτενές/λογχοειδές άκρο.
γόνατα: τέσσερα φύλλα στα γόνατα, στην πλειοψηφία των φυτών.
ταξιανθία: συνήθως τρεις μαζί.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Peperomia quadrangularis, Πιπερόμοια η τετραγωνιώδης
^ 9 Αυγούστου 2018: και εδώ μια κάτοψη του φυτού.


^ 9 Αυγούστου 2018: μια φωτογραφία επτά μήνες μετά. αν κρίνουμε από το πόσο μικρό ήταν το μόσχευμα (φωτογραφία κάτω), η ανάπτυξη του φυτού είναι ικανοποιητική.

Peperomia quadrangularis, Πιπερόμοια η τετραγωνιώδης
^ 12 Ιανουαρίου 2018: σήμερα κατέφθασε το εν λόγω μόσχευμα, το οποίο αγόρασα ως Peperomia angulata (συνώνυμο).




Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Peperomia και quadrangularis.
2. tropicos: Peperomia quadrangularis
3. ITIS: Peperomia quadrangularis
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter P
Peperomia quadrangularis, Πιπερόμοια η τετραγωνιώδης, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου