⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

07 Ιουλίου 2018

Episcia ‘Pink Panther’ [Επίσκια ποικ. ‘Ροζ Πάνθηρας’]

Κοινή ονομασία: –
ΔιώνυμοEpiscia ‘Pink Panther’, Επίσκια ποικ. 'Ροζ Πάνθηρας' [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –
cv.: Pink Panther | Ροζ Πάνθηρας

ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180705-02
Episcia ‘Pink Panther’, Επίσκια ποικ. ‘Ροζ Πάνθηρας’, Επισκια
Episcia ‘Pink Panther’ [Επίσκια ποικ. ‘Ροζ Πάνθηρας’]: η όμορφη Επίσκια ανθισμένη!

Προέλευση και Οικότοπος

Η Episcia ‘Pink Panther’ είναι ένα ανθοφόρο ποώδες φυτό με χυμώδη και τριχωτά στελέχη και φύλλα, στην οικογένεια των Γεσνεριοειδών (Gesneriaceae), με κρεμοκλαδή, εδαφοκαλυπτικό τύπο ανάπτυξης. Συγγενεύει με την αφρικανική βιολέτα και αυτό φαίνεται και στην εμφάνιση και τύπο ανάπτυξης του φυτού. Στην άγρια φύση η Επίσκια αναπτύσσεται ως εδαφοκαλυπτικό φυτό και εξαπλώνεται γρήγορα από τους στόλωνες στην απόληξη των οποίων αναπτύσσονται παράφυτα που εύκολα δημιουργούν ρίζες. Η ποικιλία ‘Pink Panther’ είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής καλλιέργειας. Οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες προέρχονται από την Episcia cupreata η οποία απαντά στην Καραϊβική και Κεντρική και Νότια Αμερική[2].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: οι κρεμάμενοι βλαστοί μπορούν να φτάσουν τα 40 με 60 εκ. σε μήκος.
Τοξικότητα: τα Γεσνεριοειδή είναι ασφαλή φυτά στις περισσότερες περιπτώσεις και στα περισσότερα είδη[3].
Ανθοφορία: η ονομασία της καλλιεργούμενης ποικιλίας ‘Pink Panther’ (Ροζ Πάνθηρας) δόθηκε για τα ροζ (στην πραγματικότητα σε χρώμα φούξια) λουλούδια. Ανθίζει κατά διαστήματα όλο το χρόνο αλλά κυριότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι· τα άνθη είναι πολύ ιδιαίτερα σε σχήμα αλλά και σε υφή, καθώς φέρουν και αυτά χνούδι στην επιφάνειά τους. Είναι σε σχήμα σάλπιγγας με τα πέταλα να σχηματίζουν ένα πεντάκτινο αστέρι με στρογγυλεμένες άκρες. Το μήκος τους είναι περίπου 10 εκ. και το πλάτος στο άκρο του άνθους 5 με 7 εκατοστά.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~22℃). Δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ελάχιστη θερμοκρασία 13°C.
Φως: χρειάζεται έμμεσο φως αλλά τα πάει μια χαρά και σε σκιά· πιθανώς όμως δεν θα ανθίσει όταν διατηρείται μονίμως σε σκιερή τοποθεσία. Με μόλις 2 ώρες έκθεση στον ήλιο καθημερινά και για τουλάχιστον τις μισές μέρες της εβδομάδας τα φύλλα διατηρούν το έντονο χρώμα τους και επίσης η Επίσκια θα ανθίζει συχνότερα.
Υγρασία: ~60% – 80%. Αν και είναι ένα φυτό που αγαπά την υγρασία, ωστόσο χρειάζεται προσοχή να μην ψεκάζουμε ή βρέχουμε τα φύλλα. Τα φυτά με χνούδι ή τρίχες στα φύλλα δεν τα ψεκάζουμε ποτέ διότι θα σαπίσουν.
Υπόστρωμα: για να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του νερού, χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης και ένα καλά αποστραγγιζόμενο, πλούσιο μείγμα υποστρώματος (κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο). Ένα μείγμα με 60% τύρφη, 20% φυλλόχωμα, 10% χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και 10% κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, είναι ένα κατάλληλο μείγμα για τα φυτά Episcia.
Πότισμα: χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο ανάπτυξης: άνοιξη, καλοκαίρι. Το χειμώνα ποτίζουμε σε πιο αραιά διαστήματα αλλά δεν αφήνουμε το χώμα να ξεραθεί. Προσέχουμε να μην βρέχονται τα φύλλα (ιδιαιτέρως την περίοδο του χειμώνα) ώστε να μην έχουμε προβλήματα μούχλας στο φυτό. Γι’ αυτό ποτίζουμε την Επίσκια από κάτω από το πιατάκι της γλάστρας.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργούς φάσης ανάπτυξης, με τη μισή δόση ενός ισορροπημένου λιπάσματος με ιχνοστοιχεία για να ενθαρρύνουμε το φυτό να ανθοφορήσει.
Πολλαπλασιασμός: (1) με απόσπαση/φύτευση των παράφυτων που αναπτύσσονται στους στόλωνες του φυτού· (2) με διαίρεση των στελεχών του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: ελέγχουμε τακτικά το φυτό για σημάδια εμφάνισης αφίδας, τετράνυχου ή ψευδόκοκκου. Τα κίτρινα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος. Εάν οι στόλωνες καφετιάζουν, αυτό είναι ένδειξη ότι είτε το φυτό δεν ποτίζεται αρκετά ή ότι η σχετική υγρασία του χώρου είναι χαμηλή.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Episcia ‘Pink Panther’, Επίσκια ποικ. ‘Ροζ Πάνθηρας’, Επισκια
^ 20 Αυγούστου 2018: και μια κάτοψη από το φυτό με το πρώτο του άνθος.

Episcia ‘Pink Panther’, Επίσκια ποικ. ‘Ροζ Πάνθηρας’, Επισκια
^ 20 Αυγούστου 2018: η όμορφη Επίσκια άνθισε! 😀


^ 6 Ιουλίου 2018: σήμερα κατέφθασε το εν λόγω φυτό που με κέρδισε ήδη από το φύλλωμά του και μόνο.


^ 6 Ιουλίου 2018: μια πλαϊνή όψη, όπου φαίνεται το χνούδι στα φύλλα.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Episcia.
2. ITIS: Episcia cupreata
3. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter E
Episcia ‘Pink Panther’, Επίσκια ποικ. ‘Ροζ Πάνθηρας’, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου