⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

14 Δεκεμβρίου 2018

Kalanchoe sexangularis [Καλαγχόη η εξαγώνιος]

Κοινή ονομασία: six-angled Kalanchoe, bushveld kalanchoe, red-leaved kalanchoe
Διώνυμο: Kalanchoe sexangularis, Καλαγχόη η εξαγώνιος [1, 2]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: Kalanchoe mocambicana, Kalanchoe rogersii, Kalanchoe rubinea, Kalanchoe sexangularis var. intermedia, Kalanchoe vatrinii, Kalanchoe vatrinii var. intermedia [1]
cv.: –


ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181028-01
Kalanchoe sexangularis

Προέλευση και Οικότοπος

Η Kalanchoe sexangularis είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae).

Γεωγραφική κατανομή[1, 3]
Η Kalanchoe sexangularis απαντά στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα:
Ενδημική στις περιοχές: επαρχία Μοζαμβίκη· Νατάλ (KwaZulu-Natal)· Νότιες Επαρχίες· Σουαζιλάνδη· Ζάμπια· Ζιμπάμπουε.

Εισήχθη στις περιοχές: Τυνησία.

Αναπτύσσεται σε βραχώδεις πλαγιές, συχνά κοντά στις κορυφές των λόφων ή στις κορυφογραμμές, σε βουνά, συνήθως σε σκιά ή ημι-σκιά δέντρων ή θάμνων.


Πληροφορίες καλλιέργειας[3]

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 150 εκ. αλλά ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα[4]: ⚠️ ΧΤ: όλα τα μέρη της Kalanchoe sexangularis είναι τοξικά για ανθρώπους και ζώα. Περιέχουν την καρδιακή γλυκοσίδη - ντεγκρεμοντιανίνη, μια μπουφαδιενολίδη (bufadienolide), ένα τοξικό στεροειδές.
Ανθοφορία: φέρει μικρά, κίτρινα, σωληνοειδή λουλούδια σε ψηλή διακλαδισμένη ταξιανθία. Η ανθοφορία εμφανίζεται από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από σαρκώδεις, πράσινες κάψουλες με σπόρους που ξεραίνονται και γίνονται καφέ σαν χαρτί από τα τέλη Αυγούστου και μετά. Τα λουλούδια προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και άλλα έντομα, καθώς και εντομοφάγα πουλιά.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: θερμοκρασία δωματίου (~20°C)· μπορεί να αντέξει έως τους -6°C.
Φως: όταν η Καλαγχόη η εξαγώνιος εκτίθεται σε άπλετο ηλιόφως τα φύλλα παίρνουν ένα κατακόκκινο χρώμα. Με έκθεση σε λιγότερη ηλιοφάνεια τα φύλλα διατηρούν το κόκκινο χρώμα κυρίως στο περίγραμμα των φύλλων, ενώ με έκθεση σε ημισκιά το κόκκινο χρώμα μπορεί να απουσιάζει ολοκληρωτικά. Ενδείκνυται ωστόσο η έκθεση του φυτού σε μια τοποθεσία με άπλετο φως και ημισκιά για κάποιες ώρες της ημέρας, καθώς αυτές είναι και οι συνθήκες ανάπτυξης του φυτού στο φυσικό του περιβάλλον (βλέπε: Γεωγραφική κατανομή πιο πάνω). Η έκθεση του φυτού σε μια φωτεινή τοποθεσία - και όχι σε πλήρη σκιά - θα ευνοήσει επίσης την ανθοφορία.
Υγρασία: 20% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά το υπόστρωμα ανάμεσα στα ποτίσματα. Το χειμώνα σχεδόν σταματάμε να ποτίζουμε ή ποτίζουμε ελάχιστα το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), ποτίζουμε κάπως συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία καθώς και στο γλυφό νερό. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: τέλη άνοιξης που ετοιμάζεται το φυτό να αναπτύξει μπουμπούκια, μπορούμε να λιπάνουμε σε χώμα ελαφρώς νοτισμένο. Μπορούμε να επαναλάβουμε τον επόμενο μήνα.
Πολλαπλασιασμός: (1) από μόσχευμα βλαστού· (2) από μόσχευμα φύλλου· (3) από σπόρους.


Δυνητικά προβλήματα: δεν είναι πιθανό να προσβληθεί από αφίδες ή ψευδόκοκκο, αλλά χρειάζεται προσοχή στα σαλιγκάρια και διάφορα άλλα σκαθάρια, καθώς εμφανίζονται τακτικά σε φυτά που διατηρούνται στον κήπο ή στο μπαλκόνι.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Σε γενικές γραμμές, η Kalanchoe sexangularis είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται και εξαπλώνεται ταχύτατα. Γι’ αυτό χρειάζεται τακτικό κλάδεμα, ιδιαιτέρως σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Το φύλλωμα τείνει να γίνεται πιο κόκκινο και με την πτώση της θερμοκρασίας κατά την περίοδο του χειμώνα.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Misty succulent landscape
Στην φωτογραφία in situ (στο φυσικό της περιβάλλον), βλέπουμε μια ανθισμένη Kalanchoe sexangularis (διακρίνεται δίπλα στην Aloe cameronii). Χαρακτηριστική είναι η ψηλή ταξιανθία του φυτού αυτού.




Παραπομπές
1. POWO: Kalanchoe sexangularis
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε το λήμμα: Kalanchoe και sexangularis.
3. Flora of southern Africa via Plants of southern Africa online checklist | Grow wild, purposely indigenous: Kalanchoe sexangularis | Kumbula indigenous garden, a database of indigenous South African flora: Kalanchoe sexangularis | Wild flower nursery, indigenous for a sustainable future: Kalanchoe sexangularis
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter K
φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, Kalanchoe sexangularis, Καλαγχόη η εξαγώνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου