⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

16 Ιουνίου 2018

Hoya inconspicua [Χόγια η διακριτική]

Κοινή ονομασία: Χόγια, Ασκλήπιο, Κεράκι (αυτές οι κοινές ονομασίες δίνονται σε όλα τα είδη Χόγια)
Διώνυμο: Hoya inconspicua, Χόγια η διακριτική [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: Hoya dodecatheiflora, Hoya litoralis [2, 3]

ενημέρωση: 2 Σεπτεμβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 180615-03
Hoya inconspicua, Χόγια η διακριτική, ανθοφορία, λουλούδια Hoya inconspicua, Χόγια η διακριτική, ανθοφορία, λουλούδια
1 Σεπτεμβρίου 2019: Η πιο υπέροχη ανθοφορία που έχω δει σε Χόγια (και όχι μόνο).
Τα λουλούδια φέρουν χνούδι στην επάνω πλευρά.

Προέλευση και Οικότοπος

Η Hoya inconspicua είναι μια από τις μικρού μεγέθους Χόγια, με ταχύ ρυθμό ανάπτυξης. Είναι ένα παχύφυτο, επίφυτο, κατάλληλο ως κρεμαστό ή αναρριχώμενο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού και συγκεκριμένα στις περιοχές: Αρχιπέλαγος του Βίσμαρκ· Βανουάτου· Κουίνσλαντ· Νέα Γουινέα· Νησιά Σάντα Κρουζ· Νήσοι Σολομώντα[2, 3].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: –
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: τα μικρά στρογγυλά άνθη είναι σε χρώμα βαθυκόκκινο, μεγέθους 1,5 – 2 εκατοστά, ενώ το κάθε σκιάδιο φέρει 15 έως 30 λουλούδια.
Άρωμα: τα άνθη παράγουν νέκταρ μαζί με ένα ασαφές γλυκό άρωμα. Τόσο η παραγωγή νέκταρος όσο και το άρωμα είναι πιο διακριτικά σε σχέση με άλλες παρόμοιου τύπου Χόγια. Από την άλλη όμως ανθίζει πολύ πιο συχνά.
Θερμοκρασία: η Hoya inconspicua δεν θεωρείται από τις εύκολες σε φροντίδα Χόγια, καθώς για να ευδοκιμήσει, χρειάζεται κάπως περισσότερη δροσιά σε σχέση με άλλες Χόγια. Το καλοκαίρι δεν προτιμά θερμοκρασίες άνω των 25℃ για μεγάλες περιόδους. Το χειμώνα μπορεί να ανεχτεί και θερμοκρασία χαμηλότερη των 10℃ για μεγάλες περιόδους.
Φως: ηλιόφως μόνο τις πολύ πρωινές ώρες και μερική σκιά για το υπόλοιπο της ημέρας· πλήρης σκιά είναι επίσης ανεκτή για κάποιες μέρες. Προσοχή το καλοκαίρι, να μην εκτεθεί το φυτό σε ηλιοφάνεια για πάνω από δύο ώρες και σε καμία περίπτωση τις μεσημεριανές ώρες, διότι μπορεί να καούν τα φύλλα της.
Υγρασία: ~60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα λεπτόκοκκου φλοιού ορχιδέας και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, θα είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα:  χρειάζεται περισσότερο πότισμα σε σχέση με άλλες Χόγια· να μην αφήσουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει εντελώς. Απ' ότι φαίνεται ευνοείται από καλό αερισμό των ριζών, συνεπώς μια δικτυωτή γλάστρα όπως αυτές για τις ορχιδέες Vanda θα ήταν το ιδανικό. Το χειμώνα χρειάζεται λιγότερο πότισμα, περίπου κάθε εβδομάδα, αναλόγως πάντοτε της θερμοκρασίας. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: λιπαίνουμε τη Hoya inconspicua με υγρό λίπασμα 2-1-2 ή 3-1-2 σε πλήρη ισχύ μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της ενεργού ανάπτυξης. Εφαρμόζουμε το λίπασμα σε υγρό έδαφος. Τα περισσότερα υγρά λιπάσματα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι συμπυκνωμένα, οπότε απαιτούν ανάμιξη με νερό. Ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στο εκάστοτε προϊόν.
Πολλαπλασιασμός: ο πολλαπλασιασμός γίνεται κόβοντας ένα μόσχευμα βλαστού 7 – 10 εκατοστά κάτω από ένα οφθαλμό με τουλάχιστον ένα φύλλο. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως έξι εβδομάδες.


Δυνητικά προβλήματα: –


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ενδείκνυται να μην αφαιρούμε τον μίσχο από την ανθοφορία που ολοκληρώθηκε. Η Hoya inconspicua θα αναπτύξει από το ίδιο ακριβώς σημείο νέα ανθοφορία και την επόμενη σεζόν. Γενικότερα η αφαίρεση/απώλεια αρκετών φύλλων από το φυτό ή η αφαίρεση των παλαιών μίσχων ανθοφορίας, που μόλις αναφέρθηκε, αποστραγγίζουν την ενέργεια του φυτού.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

Hoya inconspicua, Χόγια η διακριτική, ανθοφορία, λουλούδια
^ 1 Σεπτεμβρίου 2019: η πρώτη ανθοφορία του φυτού, Εδώ είναι μια όψη από κάτω. Αυτά τα λουλούδια είναι απλά υπέροχα! 😍

Hoya inconspicua, Χόγια η διακριτική, ανθοφορία, λουλούδια
^ 1 Σεπτεμβρίου 2019: και μια όψη ολόκληρου του φυτού με την ανθοφορία από κάτω.


^ 1 Σεπτεμβρίου 2019: ένα κοντινό στο φύλλωμα του φυτού. Τα νέα φύλλα με τη νέα ανθοφορία έχουν ένα καφετί-κοκκινωπό χρώμα.


^ 1 Σεπτεμβρίου 2019: ολόκληρο το φυτό με την μέχρι σήμερα ανάπτυξή του, την ανθοφορία (κάτω δεξιά), καθώς και άλλες δυο που ετοιμάζονται (στα αριστερά).


^ 30 Ιουνίου 2018: 15 μερούλες αργότερα και τα δύο μοσχεύματα πέταξαν ριζούλα! 😃


^ 15 Ιουνίου 2018: Σήμερα κατέφθασαν δύο μοσχεύματα από Hoya inconspicua. Τα έβαλα στο νεράκι και περιμένω να δω ριζούλες.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Hoya και inconspicua.
2. World plants: Hoya inconspicua
3. POWO: Hoya inconspicua
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
5. myhoyas: Hoya inconspicua
Hoya inconspicua, Χόγια η διακριτική, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου