⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

18 Ιανουαρίου 2018

Callisia navicularis [Καλλισία η ναβικουλάρις]

Κοινή ονομασία: Φυτό Αλυσίδα, Chain Plant[1]
ΔιώνυμοCallisia navicularis[2], Καλλισία η ναβικουλάρις[1]
ΒασιώνυμοTradescantia navicularis[4]
Συνώνυμα: Phyodina navicularis, Tradescantia brachyphyllaTradescantia navicularis[2, 4]

ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180116-03
Callisia navicularis, Tradescantia, Καλλισία η ναβικουλάρις, Τραντεσκαντια
Callisia navicularis [Καλλισία η ναβικουλάρις]

Προέλευση και Οικότοπος[2]

Η Callisia navicularis είναι ένα αειθαλές πολυετές παχύφυτο στην οικογένεια των Κομμελινοειδών (Commelinaceae) με συρόμενο (trailing) τύπο ανάπτυξης και απαντά στο Μεξικό (Κεντρικό, Κόλπος του Μεξικού, Βορειοανατολικά, Νοτιοδυτικά).


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 15 εκ. καθ’ ύψος
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική για ανθρώπους και στις περισσότερες περιπτώσεις και για ζώα. Υπήρξε ένα μόνο περιστατικό άμεσης αντίδρασης με υπερευαισθησία σε ένα σκύλο[5]
Ανθοφορία: ανθίζει το καλοκαίρι με μεσοδιαστήματα 3 έως 5 ημερών. Τα άνθη είναι μικρά σε σχήμα τριγωνικό, σε χρώμα λιλά έως φωτεινό φούξια και κρατάνε μια μέρα. Ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το απόγευμα.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃). Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ας μην πέσει κάτω από 5℃ και μάλιστα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Εάν είναι δυνατόν είναι καλό να δοθεί χειμερινή ανάπαυση στο φυτό, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: η Καλλισία η ναβικουλάρις ευνοείται από το φως του ήλιου αλλά χρειάζεται προστασία κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως το ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό το έντονο κοκκινωπό χρώμα στο φύλλωμα και τους βλαστούς αλλά και για να ανθοφορήσει επιτυχώς το καλοκαίρι.
Υγρασία: 30% – 60% · το φυτό είναι ανθεκτικό στην υγρασία.
Υπόστρωμα: χρειάζεται χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με τύρφη, προσθέτοντας και μικρή ποσότητα από κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό για καλύτερο αερισμό των ριζών. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται καλό πότισμα κατά τις ενεργές περιόδους ανάπτυξης άνοιξη και καλοκαίρι και να αφήνουμε ελαφρώς το υπόστρωμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται λιγότερο νερό και όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα, αναφερόμενοι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το φυτό να ποτίζεται στις μεσημεριανές (πιο θερμές) ώρες της ημέρας. Αυτή την περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν από κάθε πότισμα.
Λίπανση: μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μοσχεύματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκ. · (2) με διαίρεση των στελεχών του φυτού· (3) με απόσπαση/φύτευση των παράφυτων που αναπτύσσονται στους στόλωνες του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Callisia navicularis έχει παρόμοιες συνθήκες καλλιέργειας με την Callisia fragrans η οποία με τη σειρά της έχει πολλές ομοιότητες σε τύπο ανάπτυξης και συνθήκες καλλιέργειας με το φυτό Τηλέγραφος, την Tradescantia pallida.

Η Callisia navicularis είναι ένα αρκετά ποικιλόμορφο φυτό (ανάλογα με τους κλώνους και τις συνθήκες καλλιέργειας). Κατά τη διάρκεια της ενεργούς περιόδου και ανάπτυξης, η Callisia navicularis σχηματίζει πολύ κομψούς και μακριούς ανθοφόρους μίσχους. Εάν υπάρξει έλλειψη ηλιακού φωτός, το φυτό αποκτά μια άχρωμη και ασθενική όψη. Το ίδιο φυτό αναπτυσσόμενο σε κάποιο σημείο με αρκετή ηλιοφάνεια μπορεί να φαίνεται τελείως διαφορετικό!


Φωτογραφίες και Ιστορικό

μόλις έχουμε νεότερα, θα προστεθούν εδώ.




Παραπομπές
1. eol: Callisia navicularis
2. POWO: Callisia navicularis
3. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Callisia και navicularis.
4. tropicos: Callisia navicularis
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Callisia navicularis, Tradescantia, Καλλισία η ναβικουλάρις, Τραντεσκαντια, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου