⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

17 Ιουνίου 2018

Hoya pentaphlebia [Χόγια η πεντάφλεβη]

Κοινή ονομασία: Χόγια, Ασκλήπιο, Κεράκι (αυτές οι κοινές ονομασίες δίνονται σε όλα τα είδη Χόγια)
Διώνυμο: Hoya pentaphlebia, Χόγια η πεντάφλεβη [1]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: –

ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180615-04
Hoya pentaphlebia, Χόγια η πεντάφλεβη
Hoya pentaphlebia [Χόγια η πεντάφλεβη]

Προέλευση και Οικότοπος

Η Hoya pentaphlebia είναι μια Χόγια μεσαίου - μεγάλου μεγέθους. Είναι ένα παχύφυτο, επίφυτο, που ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και είναι κατάλληλο ως κρεμαστό ή αναρριχώμενο φυτό. Η Hoya pentaphlebia απαντά στις Φιλιππίνες[2, 3].


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: –
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: τα μικρά επίπεδα άνθη είναι σε χρώμα κίτρινο, μεγέθους 2 εκατοστά το καθένα, ενώ το κάθε σκιάδιο φέρει 15 έως 30 λουλούδια. Στην ανθοφορία δεν είναι όπως άλλες Χόγια που αργούν να ανθίσουν. Η Hoya pentaphlebia ανθίζει εύκολα, ακόμα και ως νεαρό μόσχευμα. Από την άλλη όμως τα άνθη κρατούν μόνο για τρεις μέρες.
Άρωμα: τα άνθη παράγουν νέκταρ μαζί με ένα ασαφές γλυκό άρωμα. Η παραγωγή νέκταρος δεν είναι τόσο αυξημένη όσο σε άλλες Χόγια, αλλά το άρωμα φέρνει κάτι απροσδιόριστα θεϊκό που μοιάζει με άρωμα λεβάντας.
Θερμοκρασία: η Hoya pentaphlebia δεν θεωρείται από τις εύκολες σε φροντίδα Χόγια, καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε σήψη της ρίζας εάν το υπόστρωμα είναι υγρό και σε συνδυασμό με χαμηλή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα να μην είναι χαμηλότερη των 15℃. Σχετικά με την σήψη υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.
Φως: ηλιόφως μόνο τις πολύ πρωινές ώρες και μερική σκιά για το υπόλοιπο της ημέρας· πλήρης σκιά είναι ανεκτή για κάποιες μέρες αλλά δεν ενδείκνυται. Προσοχή το καλοκαίρι, να μην εκτεθεί το φυτό σε ηλιοφάνεια για πάνω από δύο ώρες και σε καμία περίπτωση τις μεσημεριανές ώρες, διότι μπορεί να καούν τα φύλλα της.
Υγρασία: 60 – 80%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα λεπτόκοκκου φλοιού ορχιδέας και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, θα είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται μέτριο πότισμα· να μην αφήσουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει εντελώς. Από την άλλη, το πότισμα είναι πάντοτε σχετικό με τη θερμοκρασία. Σε χαμηλότερη θερμοκρασία ποτίζουμε λιγότερο. Σε γενικές γραμμές, το υπόστρωμα χρειάζεται να είναι ελαφρώς νωπό και να αφήνουμε να στεγνώνει ελαφρώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Το χειμώνα χρειάζεται λιγότερο πότισμα, περίπου κάθε εβδομάδα, αναλόγως πάντοτε της θερμοκρασίας. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: λιπαίνουμε τη Hoya pentaphlebia με υγρό λίπασμα 2-1-2 ή 3-1-2 σε πλήρη ισχύ μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της ενεργού ανάπτυξης. Εφαρμόζουμε το λίπασμα σε υγρό έδαφος. Τα περισσότερα υγρά λιπάσματα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι συμπυκνωμένα, οπότε απαιτούν ανάμιξη με νερό. Ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στο εκάστοτε προϊόν.
Πολλαπλασιασμός: (1) με μόσχευμα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, που να αποτελείται από τουλάχιστον ένα φύλλο και έναν οφθαλμό. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να παραμένει νωπό και θερμοκρασία γύρω στους 24℃. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από μία έως έξι εβδομάδες· (2) με διαχωρισμό των στελεχών από τη ρίζα του φυτού.


Δυνητικά προβλήματα: το μοναδικό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει με τη Hoya pentaphlebia είναι σήψη της ρίζας, αποτέλεσμα ενός συνδυασμού χαμηλής θερμοκρασίας και υγρού υποστρώματος. Ας έχουμε υπόψη ότι ακόμη και αν βυθίσουμε το δάχτυλό μας στο υπόστρωμα και είναι στεγνό, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι στεγνό και βαθύτερα, εκεί που είναι οι ρίζες. Συνεπώς μια κοντύτερη γλάστρα και μικρή σε μέγεθος, ίσα - ίσα να χωράει το φυτό, ενδείκνυται. Έτσι ώστε το υπόστρωμα να στεγνώνει επαρκώς μέχρι τον πάτο της γλάστρας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Ενδείκνυται να μην αφαιρούμε τον μίσχο από την ανθοφορία που ολοκληρώθηκε. Η Hoya pentaphlebia θα αναπτύξει από το ίδιο ακριβώς σημείο νέα ανθοφορία και την επόμενη σεζόν. Γενικότερα η αφαίρεση/απώλεια αρκετών φύλλων από το φυτό ή η αφαίρεση των παλαιών μίσχων ανθοφορίας, που μόλις αναφέρθηκε, αποστραγγίζουν την ενέργεια του φυτού.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 30 Ιουνίου 2018: 15 μερούλες αργότερα και τα μόσχευμα πέταξε πληθώρα ριζών! 😃


^ 15 Ιουνίου 2018: Σήμερα κατέφθασε το εν λόγω μόσχευμα από Hoya pentaphlebia. Τα έβαλα στο νεράκι και περιμένω να δω ριζούλες.





Παραπομπές
1. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Hoya και pentaphlebia.
2. World plants: Hoya pentaphlebia
3. POWO: Hoya pentaphlebia
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
5. Vermont Hoyas: Hoya pentaphlebia
6. myhoyas: Hoya pentaphlebia
Hoya pentaphlebia, Χόγια η πεντάφλεβη, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου