⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

09 Ιανουαρίου 2018

Hoya curtisii [Χόγια η κερτισίι]

Κοινή ονομασία: Tiny-leaf Porcelain Flower Hoya, Μικρόφυλλη Χόγια με τα Πορσελάνινα Άνθη[1].
ΔιώνυμοHoya curtisii, Χόγια η κερτισίι [2, 5]
Βασιώνυμο: –
Συνώνυμα: δεν έχουν καταγραφεί συνώνυμα

ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 180109-02
Hoya curtisii, Χόγια κερτισίι, φυτό
Hoya curtisii [Χόγια η κερτισίι] και στο φόντο διακρίνεται το δωράκι που έλαβα!... 😍

Προέλευση και Οικότοπος

Η Hoya curtisii είναι ένα τροπικό πολυετές παχύφυτο, επίφυτο με συρόμενο (trailing) τύπο ανάπτυξης και σαρκώδη φύλλα. Ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνοειδών (Apocynaceae) και απαντά στη Μαλαισιανή Χερσόνησο και στις Φιλιππίνες (Πάλαβαν), όπου φύεται στα τροπικά τροπικά δάση πεδινών ως κρεμαστό επίφυτο στα δέντρα, με συνθήκες σταθερής υγρασίας.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 15 εκ. έως 30 εκ.
Τοξικότητα: δεν είναι τοξική[4]
Ανθοφορία: σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια, την υψηλή υγρασία και το περιστασιακό μόνο πότισμα (βλέπε παρακάτω σχετικές πληροφορίες), θα είμαστε σε θέση κάποια στιγμή να φέρουμε την Χόγια κερτισίι σε κατάσταση ανθοφορίας. Οι δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες και το μικρότερο μήκος ημέρας ευνοούν την ανθοφορία. Ακόμη και να εμφανίσει μπουμπούκια όμως, ενδέχεται να περιμένουμε έως και 10 εβδομάδες ώσπου να τα ανοίξει. Όλο αυτό το διάστημα δεν παρεκκλίνουμε από τις οδηγίες φροντίδας ώστε να καταφέρουμε το φυτό να ανθίσει. Η ανθοφορία εμφανίζεται κατά διαστήματα καθ’ όλο το χρόνο, αν και συνήθως ανθίζει το καλοκαίρι. Κάθε σκιάδιο δύναται να φέρει έως και 30 λουλούδια, τα οποία διαρκούν περίπου πέντε μέρες.
Άρωμα: ναι· το άρωμα είναι κάτι ανάμεσα σε κίτρο και πεπόνι.
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃)· να μην πέσει κάτω από 10℃ για πολλές μέρες συνεχόμενα. Το χειμώνα η νυχτερινή έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοεί την ανάπτυξη και ανθοφορία αργότερα την άνοιξη και καλοκαίρι.
Φως: χρειάζεται καλό φως και τουλάχιστον τέσσερις ώρες ηλιοφάνειας ώστε να ανθίσει επιτυχώς. Φροντίζοντας να προφυλάξουμε το φυτό από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. Το χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση σε ηλιοφάνεια.
Υγρασία: ~60% – 80% · σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας ψεκάζουμε περιστασιακά το φυτό. Δεν ψεκάζουμε ποτέ όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου είναι χαμηλότερη από την ενδεικνυόμενη.
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος από χώμα για κάκτους και παχύφυτα και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται πότισμα όταν το υπόστρωμα στεγνώσει καλά· αρκετά λιγότερο πότισμα το χειμώνα, ανάλογο των χαμηλών θερμοκρασιών. Το υπόστρωμα να στεγνώνει πολύ καλά αυτή την περίοδο πριν ποτίσουμε εκ νέου. Στην Hoya curtisii δεν της αρέσει να παραμένει σε βρεγμένο χώμα για πολλές μέρες. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να ποτίζουμε λίγο λιγότερο, παρά λίγο περισσότερο. Όπως και να έχει όμως η Hoya curtisii είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της ενεργού περιόδου ανάπτυξης το καλοκαίρι, με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός: ο πολλαπλασιασμός γίνεται κόβοντας ένα μόσχευμα 7 – 10 εκατοστά κάτω από ένα οφθαλμό. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε δικό του δοχείο με σφάγνο και το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με έμμεσο φως φροντίζοντας να κρατάμε το μόσχευμα νωπό. Ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται έπειτα από τρεις έως δέκα εβδομάδες.


Δυνητικά προβλήματα: – ·


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Χρειάζεται χρόνο ώσπου να αναπτύξει πυκνό φύλλωμα, αλλά μόλις εγκλιματιστεί θα αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα και έπειτα από τουλάχιστον 6 μήνες με ένα χρόνο, το φύλλωμά της θα πυκνώσει.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

μόλις έχουμε νεότερα, θα προστεθούν εδώ.




Παραπομπές
1. logees: Hoya curtisii
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Hoya και curtisii.
3. ITIS: Hoya curtisii
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter H
5. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά, βλέπε: Hoya, curtisii.
Hoya curtisii, Χόγια κερτισίι, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου