⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

11 Ιουνίου 2017

Kalanchoe delagoensis [Καλαγχόη η ντελαγκοένσις]

Κοινή ονομασία: Mother of Millions, Mother of Thousands, Chandelier plant, Καλαγχόη του Κόλπου Ντελαγκόα, Βρυόφυλλο του Κόλπου Ντελαγκόα, Καλαγχόη ντελαγκοένσις, Βρυόφυλλο ντελαγκοενσε[13], Φυτό Πολυέλαιος.
Διώνυμο: Kalanchoe delagoensis, Καλαγχόη η ντελαγκοένσις [13]
Βασιώνυμο (ή κυριο συνώνυμο)Bryophyllum tubiflorum
ΣυνώνυμαBryophyllum delagoense, Bryophyllum tubiflorumKalanchoe tubifloraKalanchoe verticillataBryophyllum verticillatum, Kalanchoe tuberosa

ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου 2018
κωδικός συλλογής: 170606-01
Η Kalanchoe delagoensis είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae), γηγενές φυτό της Μαδαγασκάρης αλλά λόγω της εύκολης εξάπλωσής του, απαντά πλέον σε αρκετές άλλες περιοχές παγκοσμίως: σε ολόκληρη την Ισπανία, Πορτογαλία και Ινδία, σε ένα μεγάλο μέρος της Α. Κίνας, σε κάποιες χώρες της Ν. Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας και της Ν. Αμερικής[1, 2].

Kalanchoe delagoensis, καλαγχόη, Bryophyllum delagoense, βρυόφυλλο, παχύφυτο, φυτό πολυέλαιος, Καλαγχόη, Kalanchoe
Φυτό Πολυέλαιος (Kalanchoe delagoensis, Καλαγχόη η ντελαγκοένσις)



Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: έως 100 εκατοστά. Ως φυτό εσωτερικού χώρου το μέγιστο μέγεθος του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γλάστρας.
Τοξικότητα: τμήματα της Kalanchoe delagoensis είναι τοξικά για ανθρώπους και ζώα. Περιέχουν την καρδιακή γλυκοσίδη - ντεγκρεμοντιανίνη, μια μπουφαδιενολίδη, ένα τοξικό στεροειδές. Όλα τα μέλη του γένους Kalanchoe είναι τοξικά για τα ζώα, τα πουλιά και τους ανθρώπους[15].
Ανθοφορία: η δροσερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τις μικρότερες ημέρες όπου τα επίπεδα φωτός είναι σχετικά χαμηλά διεγείρουν την παραγωγή άφθονων μπουμπουκιών. Παράγει κόκκινα άνθη σε σχήμα σάλπιγγας μήκους 2-3 εκατοστών το καθένα, τα οποία κρέμονται σε συστάδες σε μορφή σκιαδίου από την κορυφή του φυτού. Λόγω όμως της έντονης βλαστικής αναπαραγωγής, αυτό το φυτό σπάνια βρίσκει το χρόνο να ανθίσει. Αλλά τα καλά αναπτυγμένα μεγαλύτερα φυτά μπορούν να ανθοφορήσουν με αφθονία το χειμώνα, ακόμη και με λίγο ή καθόλου νερό. Τα άνθη διαρκούν περίπου 5 εβδομάδες.
Άρωμα: όχι
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃)
Φως: είναι σκιανθεκτικό. Θα αναπτυχθεί ακόμη και σε παχιά σκιά, αλλά για να ανθίσει χρειάζεται έμμεσο φως και πρωινό ηλιόφως.
Υγρασία: 10% – 60%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Ένα μείγμα με χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο υπόστρωμα που ευνοεί τον επαρκή αερισμό όπως περλίτης, είναι αρκετό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά το υπόστρωμα ανάμεσα στα ποτίσματα. Το χειμώνα σχεδόν σταματάμε να ποτίζουμε ή ποτίζουμε ελάχιστα το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά σε θερμαινόμενη πηγή (καλοριφέρ), ποτίζουμε κάπως συχνότερα, αλλά και πάλι μόνο το μεσημέρι. Όπως και να έχει, το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Λίπανση: τέλη φθινοπώρου που ετοιμάζεται το φυτό να αναπτύξει μπουμπούκια, μπορούμε να λιπάνουμε σε χώμα ελαφρώς νοτισμένο. Μπορούμε να επαναλάβουμε τον επόμενο μήνα.
Πολλαπλασιασμός: από τα φυτάρια στα άκρα των φύλλων, μέχρι τον βλαστό, το ίδιο το φυτό και τους σπόρους, όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πολλαπλασιασμό του.


Δυνητικά προβλήματα: χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα στη νοτιότερη Ευρώπη με αυτό το είδος στην υπαίθρια καλλιέργεια, καθώς μόλις το φυτό βρεθεί σε κάποιο παρτέρι ή κήπο, είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγεί κανείς από αυτό. Μερικά μικροσκοπικά φυτάρια φαίνεται να επιβιώνουν κάθε προσπάθειας για εξολόθρευσή του κάθε φορά και στη συνέχεια αναπαράγονται σαν τρελά πάλι.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Kalanchoe delagoensis είναι ένα ιδιαίτερο είδος παχύφυτου που αναπαράγεται μέσω φυταρίων τα οποία αναπτύσσονται στα άκρα του κάθε φύλλου και στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος, ριζώνουν και αναπτύσσονται από εκεί ως νέα φυτάρια. Είναι δηλαδή ένα ζωοτόκο φυτό. Τα φυτάρια αναπτύσσονται παντού, δεν χρειάζονται καν χώμα, αναπτύσσονται μεταξύ των αγκαθιών των κάκτων, στον φλοιό των ορχιδεών, μεταξύ των φύλλων των βρομελιών, στα πεταμένα φύλλα σε αίθριο τσιμέντου, καθώς και σε κάθε γλάστρα σε απόσταση 15 μέτρων από το μητρικό φυτό. Η Kalanchoe delagoensis μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και με μηδαμινή φροντίδα και περιποίηση. Οι παράγοντες που συντελούν στην εύκολη εξάπλωση αυτού του παχύφυτου είναι το επιφανειακό ριζικό του σύστημα που φυτρώνει εύκολα παντού, καθώς και η αντοχή του στην ξηρασία. Αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν ώστε το εν λόγω παχύφυτο να θεωρείται πλέον ως ένα ζιζάνιο σε μέρη όπως η ανατολική Αυστραλία και πολλά νησιά του Ειρηνικού. Σε βέλτιστες συνθήκες αναπτύσσεται σε ετήσια/εξαμηνιαία βάση και συνήθως αναπτύσσεται στο 1 μ. περίπου πριν ανθίσει το χειμώνα. Τα φυτά πεθαίνουν μετά την ανθοφορία και μπορούν να προκύψουν νέοι βλαστοί από τις ρίζες. Ορισμένα παρόμοια φυτά που επίσης παράγουν μια πληθώρα φυταρίων περιλαμβάνουν τα: Kalanchoe pinnataKalanchoe daigremontiana., Kalanchoe 'Pink Butterflies', Kalanchoe laetivirens. Αυτά είναι κατάλληλα φυτά για τα παιδιά για μελέτη και παρατήρηση στην πράξη, σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των φυτών, παρέχοντας εισαγωγικές γνώσεις στη βοτανική[3].

Τα φυτά υβριδοποιούνται εύκολα με διάφορα άλλα είδη, ειδικά με τα Kalanchoe daigremontiana και Kalanchoe rosei. Το πιο συνηθισμένο από τα υβρίδια είναι το Kalanchoe x houghtonii (Kalanchoe daigremontiana × Kalanchoe delagoensis) το οποίο μοιάζει πολύ με την K. daigremontiana αλλά με στενότερα φύλλα.

Τόσο η Kalanchoe delagoensis όσο και τα υβρίδια της διαφεύγουν εύκολα από τον κήπο και είναι επιβλαβή ζιζάνια σε πολλές τροπικές χώρες. Τα φυτά εξαπλώνονται με σπόρους και με τα φυτάρια που σχηματίζονται στα άκρα των φύλλων. Μοιάζει αδύνατο να κρατηθούν υπό έλεγχο και είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν, καθώς οι σπόροι παραμένουν βιώσιμοι στο έδαφος για πολλά χρόνια[3].

Kalanchoe delagoensis, καλαγχόη φυτάρια
Μετέφερα το φυτό μέσα στις τσάντες ποδηλάτου. Μόλις έφτασα σπίτι, μια ντουζίνα φυταρίων είχαν πέσει μέσα στην τσάντα. Εν συνεχεία έριξα τα φυτάρια σε ένα γλαστράκι με χώμα που είχα πρόχειρο. Είναι απλά τόσο εύκολο να πολλαπλασιαστεί αυτό το φυτό.
(κάνετε κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση)
φυτάρια Βρυόφυλλου ντελαγκοενσε
Και εδώ είναι τα φυτάρια μια εβδομάδα αργότερα. Αυτά στην επάνω πλευρά της φωτογραφίας και στο κέντρο,
είναι από τα πρώτα φυτάρια. Το φυτό κάθε 2 με 3 μέρες ρίχνει ένα - δυο φυτάρια οπότε τα προσθέτω κι αυτά στην ίδια
γλάστρα. Προσέξτε τα πρώτα φυτάρια, αναπτύχθηκαν τρεις φορές καθ' ύψος. Ενώ, αρκετά φυτάρια ήδη
άρχισαν να αποκτούν τους χρωματισμούς του ενήλικου φυτού. Κάνετε κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 14 Σεπτεμβρίου 2017: και εδώ ένα πιο κοντινό πλάνο στο λιλιπούτειο γλαστράκι.


^ 14 Σεπτεμβρίου 2017: καμιά ώρα αργότερα είχα επιτέλους τελειώσει. Είπα να μην αφήσω τίποτα να πάει χαμένο. Έτριψα τα φυτάρια από τους κλαδεμένους βλαστούς έναν – έναν και τα φύτεψα σε γλαστρούλες 6,5 εκ. και τους κλαδεμένους βλαστούς σε πιο μεγάλες που φαίνονται πιο πίσω στη φωτογραφία. Φύτεψα μέχρι και τα 6 φύλλα που αποκολλήθηκαν κατά τη διαδικασία κλαδέματος, τα οποία φύτεψα σε λιλιπούτεια γλάστρα. Για να δώσω μια ιδέα του μεγέθους, το λευκό «πιατάκι» της λιλιπούτειας γλάστρας είναι από τα γαλατάκια του καφέ! Δεν ξέρω εάν μπορούν ακόμη και τα φύλλα να πολλαπλασιαστούν, αλλά με την Kalanchoe delagoensis όλα να τα περιμένει κανείς. Ίδωμεν.


^ 14 Σεπτεμβρίου 2017: και εδώ είναι οι βλαστοί που κλάδεψα. Μόνο με το κλάδεμα, ο δίσκος γέμισε από φυτάρια, όπως και το πάτωμα άλλωστε... Αν προσέξουμε επίσης στην εικόνα το μητρικό φυτό, από τη μια πλευρά οι βλαστοί είναι καφετιοί ενώ από την άλλη πράσινοι. Η καφετιά πλευρά είναι η πλευρά που το έβλεπε πρωινός ήλιος, σε παράθυρο με ΝΑ προσανατολισμό.


^ 14 Σεπτεμβρίου 2017: 100 μέρες αργότερα από την ημέρα αγοράς, πήρε το μπόι που βλέπουμε στη φωτογραφία. Ύψος από το χείλος της γλάστρας: 48,5 εκ. Χρειάζεται να ασχοληθώ να το κλαδέψω γιατί δεν πάει άλλο, θα μπλέξει με τη Χόγια από πάνω. Έκανα και κάποιους υπολογισμούς σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της Kalanchoe delagoensis. Λοιπόν, μέσα σε 100 μέρες μεγάλωσε κατά 31,5 εκ. τουτέστιν: 3,15 χιλ. τη μέρα. 'Η 22,05 χιλ την εβδομάδα! 👀

Kalanchoe delagoensis, Καλαγχόη ντελαγκοένσις, Bryophyllum delagoense, βρυόφυλλο ντελαγκοενσε, παχύφυτο, φυτό πολυέλαιος, Καλαγχόη, Kalanchoe
^ 6 Ιουνίου 2017: μια κάτοψη από το νεοαποκτηθέν παχύφυτο Kalanchoe delagoensis. Ύψος από το χείλος της γλάστρας: 17 εκ.








Παραπομπές
1. International Plant Names Index: Bryophyllum delagoense
2. POWO: Bryophyllum delagoense
3. Forest & Kim Starr “Kalanchoe tubiflora (Chandelier plant”. Plants of Hawaii. http://www.starrenvironmental.com. Web. 27 Sep. 2014.
4. R. Fernandes “Flora Zambesiaca” FZ, Vol 7, 1983
5. James Cullen, Sabina G. Knees, H. Suzanne Cubey “The European Garden Flora Flowering Plants:A Manual for the Identification of Plants Cultivated in Europe, Both Out-of-Doors and Under Glass” Cambridge University Press, 11/ago/2011
6. Werner Rauh “The Wonderful World of Succulents: Cultivation and Description of Selected Succulent Plants Other Than Cacti” Smithsonian Institution Press, 1984
7. Hermann Jacobsen “A handbook of succulent plants: descriptions, synonyms, and cultural details for succulents other than Cactaceae, Volume 1” Blandford Press, 1960
8. Eggli, U. "The Illustrated Handbook of Succulent Plants; Crassulaceae." Berlin: Springer-Verlag. 2003
9. wikipedia: Kalanchoe delagoensis, 11 Jul. 2014. Web. 22 Oct. 2014
10. F. Friedmann: "Sur de nouveaux nombres chromosomiques dans le genre Kalanchoë (Crassulacées) à Madagascar." In: Candollea. Band 26, Nr. 1, S. 103-107, 1971
11. Reid V. Moran “Bryophyllum delagoense (Ecklon & Zeyher) Schinz [family CRASSULACEAE] Flora of North America” Vol 8 Magnoliophyta: Paeoniaceae to Ericaceae. Flora of North America Editorial Committee. 2009.
12. W. H. Harvey “Flora Capensis” Vol 2, page 327 1894
13. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Kalanchoe, delagoensis.
15. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter K
Bryophyllum delagoense, Βρυόφυλλο ντελαγκοένσε, φροντίδα, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου